TKO ĆE UZETI KIPIĆE?

SVE ŠTO TREBA ZNATI O 92. DODJELI FILMSKIH NAGRADA OSCAR Samo bi korejski 'Parazit' mogao uzburkati večer u Dolby Theatreu

 
Bong Joon-hoo, Scarlett Johansson i Joaquin Phoenix
 AFP

Ovogodišnja dodjela Oscara, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade koja će se ove godine održati 92. put, kalendarski će se održati najranije u povijesti, a u noći s nedjelje 9. veljače na ponedjeljak 10. veljače, i to nakon što se godinama održavala krajem veljače ili početkom ožujka.

Uz to, ove godine dogodila se jedna od najizjednačenijih utrka za Oscara: među devet naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma jedno ostvarenje ima ukupno jedanaest nominacija (“Joker” redatelja Todda Phillipsa),a njih tri deset (“1917.” Sama Mendesa, “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina te “ Irac” Martina Scorsesea), četiri filma imaju šest nominacija, a preostali film četiri. Publiku u Dolby Theatreu kao i televizijske gledatelje diljem svijeta kroz dodjelu će voditi čak 32 prezentera, među kojima su Olivia Colman, James Corden, Penélope Cruz, Will Ferrell, Gal Gadot, Keanu Reeves... Glavnog voditelja ni ove godine neće biti.

Presedan

Na Oscaru će nastupiti glazbenici nominirani za najbolju pjesmu: Elton John, Randy Newman, Chrissy Metz, Idina Menzel i Cynthia Erivo, a nominiranoj petorci pridružit će se i Billie Eilish. Nagađa se da bi mogla otpjevati glazbenu temu novog filma o Jamesu Bondu. Koristeći se poznatim činjenicama iz povijesti dodjele Oscara te uzimajući u obzir i dosadašnje dodjele filmskih nagrada, novinari Hollywood Reportera izračunali su favorite ovogodišnje dodjele.

Dobiveni kompjuterski izračuni uglavnom su slični općim predviđanjima. U obzir su, između ostalog, uzeli da od prve dodjele za najbolji film, 1934. godine, Oscara u toj kategoriji nije osvojio niti jednom onaj koji nije bio nominiran za bar jedno glumačko ostvarenje ili za najboljeg redatelja.

Otkad postoji nagrada Directors Guild Award (DGA), kojom se od 1948. nagrađuju najbolji redatelji, nijedan film nije odnio Oscara za najbolji ako nije bio nominiran za DGA ili je osvojio. Nikad Oscara za najbolji film nije osvojio film na stranom jeziku, odnosno film koji nije na engleskom. Nikad najboljim filmom nije proglašen onaj u produkciji streaming servisa niti onaj rađen prema stripu. No, ove godine to bi se moglo promijeniti. No, kad su predviđanja i kladionice, barem matematički izračunato, u pitanju Oscara za najbolji film mogao bi odnijeti prvi film u povijesti kojem su u naslovu samo brojke, a radi se, naravno, o “1917.”.

Kad je Oscar za najboljeg redatelja u pitanju, posljednjih 17 godina pravilo je da on ode u ruke dobitniku nagrade DGA, a ove godine to je upravo Sam Mendes, redatelj “1917.”, koji slovi za favorita. Joaquin Phoenix, apsolutno dominira ovogodišnjom sezonom nagrada za svoje utjelovljenje Jokera, pa je tako i apsolutni favorit za najbolju glavnu mušku ulogu, baš kao što je slučaj i s Bradom Pittom za najbolju mušku sporednu ulogu u “Bilo jednom u Hollywoodu”.

Par dolara

Nema previše iznenađenja ni kod favorita za najbolju žensku glavnu ulogu, jer Renée Zellweger je za film “Judy” već odnijela kući nekoliko bitnih nagrada, baš kao i fenomenalna Laura Dern za sporednu žensku ulogu u filmu “Bračna priča”. Iako je Quentin Tarantino donedavno bio na vrhu ljestvice da se treći put okiti Oscarom za najbolji originalni scenarij, na vrh liste je izbio južnokorejski film “Parazit” Bong Joon-Hoa, koji je u utrci i za najbolji film te najbolji strani film.

Tijesno je bilo i u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij, no nedavno je favoritom postao “Jojo Rabbit” pretekavši “Male žene”. Četvrti dio “Priče o igračkama” vodi kad su animirani filmovi u pitanju. No, kladeći se na favorite, ne biste u SAD-u puno zaradili jer primjerice na uloženih sto dolara na Joaquina Phoenixa zarada je od tri do pet dolara, a za Antonija Banderasa ili Jonathana Prycea za isti iznos osvaja se čak 2500 dolara.

Dvije nominacije za Scarlett i bračni par u borbi za isti kipić

Scarlett Johansson našla se u klubu rijetkih glumaca koji su iste godine nominirani i za najbolju glavnu i za sporednu ulogu, a kad je lijepa glumica u pitanju, radi se o filmovima “Bračna priča” i “Jojo Rabbit”.

Ako Cynthia Erivo osvoji Oscara, a nominirana je u dvije kategorije, za najbolju sporednu glumicu i najbolju originalnu pjesmu u filmu “Harriet”, sa 33 godine bit će najmlađa EGOT pobjednica u povijesti, odnosno kompletirat će nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony.

U kategoriji za najbolji film prvi put u povijesti natječe se ljubavni par, a radi se o redateljima filmova “Male žene” i “Bračna priča” Greti Gerwig i Noahu Baumbachu koji su zajedno od 2011. i imaju dijete.

“Priča o igračkama 4” mogla bi srušiti vlastiti, ali i Oscarov rekord. Od 2001., kad se počela dodjeljivati nagrada za najbolji animirani film, “Priča o igračkama 3” bila je prvi crtić čiji je nastavak osvojio Oscara, a četvrti dio slovi za favorita.

Jonathan Pryce jedini je u kategoriji za najboljeg glavnog glumca koji glumi stvarnu osobu, ujedno još živuću, papu Franju, u filmu “Dvojica papa”. Svi ostali nominirani igraju izmišljene likove.

Prosječna dob nominiranih za najboljeg sporednog glumca je 71 godina, a od njih je najmlađi Brad Pitt sa 56, a najstariji Sir Anthony Hopkins sa 82 godine. Uz to, svih pet nominiranih već imaju Oscara, od toga jedino Brad Pitt kao producent, a ostali za glumačka ostvarenja.

“Ford v Ferrari” prvi je film o automobilističkim utrkama koji je nominiran za najbolji film, iako je, prema predviđanjima, gotovo nemoguće da Oscara i osvoji.

Vrata otporna na metke i krstarenje

Iz godine u godinu u vrijeme prije dodjele Oscara, osim o pobjednicima i iščekivanja što će koja glumica odjenuti na crvenom tepihu, svi vole pričati o “poklon-vrećicama” Everyone Wins, koje dobivaju svi nominirani u redateljskoj i svim glumačkim kategorijama. Najpoželjniju “vrećicu”, nedostižni san svake posvuduše i sveti gral ljubitelja fotografiranja na raznim događanjima, već dvadesetak godina slaže marketinška agencija Distinctive Assets. Ove godine nisu željeli otkriti kolika joj je vrijednost poklona (procjena onog iz 2019. je oko 100.000 dolara), no rekli su da je “jedna od najboljih koje su ikad složili”.

Među poklonima koje će ove godine kući ponijeti, primjerice, Renee Zellweger i Saoirse Ronan, sa ili bez Oscara, su vaping pen od 24-karatnog zlata i 12-dnevno krstarenje vrijedno 78.000 dolara. Joaquin Phoenix i Antonio Banderas moći će guštati u “vođenom kušanju” čokolada s kanabisom.

Ima tu nakita i zgodnih predmeta za dom, no većina poklona mogla bi se smjestiti u kategoriju wellnessa: od meditacijske trake za glavu koja “osjeća vašu mentalnu aktivnost i prevodi je u zvukove vremena”. To otprilike znači ovo: kada ste smireni, čujete zvukove mirnog, lijepog vremena, kada niste, čujete olujne zvukove, a to vam pomaže da se opet usredotočite i smirite.

Tu je i neobičan dar Peezy Midstream, gadgetić koji služi za prikupljanje mokraće i obećava “pouzdanu analizu, dijagnozu i terapiju”.

Silnim kremama, serumima i premazima koje će dobiti oskarovska ekipa nema kraja, a namjera im je, dakako, borba protiv godina, bora i drugih nesavršenosti koje Hollywood ne trpi. U tu kategoriju spadaju i razni aranžmani s estetskim klinikama, od kojih je najskuplji onaj od 25.000 dolara u New Yorku.

Celebi se, također, mogu cijelu sljedeću godinu besplatno savjetovati sa stručnjacima za mentalno zdravlje i financije, razmjenjivati misli s life coachom, odvesti cijelu širu obitelj i prijatelje na izlete na razne ekskluzivne destinacije u SAD-u, Meksiku, Španjolskoj, a uz članstvo u ekskluzivnom servisu za spajanje parova možda i pronaći novu ljubav. Kada se, nakon svega požele zaštititi od znatiželjnika koji im vire u poklon-vrećice i njihove živote, pak, mogu za sobom zatvoriti vrata, i to ona rađena po narudžbi, otporna na metke, koja izrađuje jedna tvrtka iz Renoa i koja su, dakako, jedan od oskarovskih poklona. (Đenada Kučković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:52