TALIJANSKA KANCONA

Sutra počinje festival Sanremo: Na sceni ćemo gledati velika imena, a vraća se i talijanska zvijezda!

- Isplatit će se, jer ovo će biti show za pamćenje - kaže Giampaolo Rossi, generalni direktor Raija

Francesca Fagnani i Amadeus

 Matteo Raserogm_d‘albe/Lapresse/Profimedia/Matteo Raserogm_d‘albe/lapresse/profimedia

A sada - spektakl! Sutra kreće 74. Sanremo, a svi ljubitelji dobre talijanske kancone moraju se pripremiti na neprospavane noći jer je umjetnički voditelj Amadeus uoči starta istaknuo kako ni jedna festivalska večer (Sanremo traje od utorka 6. veljače, a veliko finale je u subotu 10. veljače) neće završiti prije dva sata ujutro.

- Isplatit će se, jer ovo će biti show za pamćenje - kaže Giampaolo Rossi, generalni direktor Raija, koji najavljuje kako će uz sjajne pjevače na pozornicu Teatra Ariston stupiti i slavni gosti. Tako će se već sutra pred publikom pojaviti Marco Mengoni, pobjednik Sanrema 2023., koji je Italiju lani na Eurosongu predstavljao s baladom ‘Due vite‘.

Gost druge festivalske večeri, uz glazbenike Lea Gassmana i Giovannija Allevija, prekosutra će biti i John Travolta koji je, kaže Amadeus, pozvan jer je zahvaljujući ulogama u filmovima ‘Groznica subotnje večeri‘, ‘Pakleni šund‘ i ‘Briljantin‘ upravo on čovjek koji je generacije ljudi natjerao na ples. Travolta je, podsjetimo, na Sanremo premijerno bio prije 19 godina, kada je, između ostalog, na pozornici masirao stopala glumice i voditeljice Victorije Cabello.

image

John Travolta

Valerie Macon/Afp/Profimedia/

Russell Crowe ukazat će se u četvrtak. Šuška se da će nastupiti i kao pjevač, sa svojim bendom, a u Italiju stiže iz Australije gdje trenutno snima novi film.

- Sjajan je glumac, ali i fenomenalan izvođač blues glazbe, obožavam ga slušati - priča Amadeus o čuvenom filmskom ‘Gladijatoru‘, koji je na Sanremu gostovao 2001. godine.

U petak, kada je na redu večer obrada i neobičnih dueta na pozornicu Teatra Ariston izredat će se mnogi slavni gosti izvođača koji se natječu, a te večeri publika će uživati u obradama pjesmama poput ‘Lady Marmelade‘ iz filma ‘Moulin Rouge‘, ‘Sweet dreams (are made od this)‘ grupe Eurythmics, ‘Who wants to live forever‘ skupine Quenn, omažu Enniju Morriconneu...

U finalnoj subotnjoj večeri na Sanremo stiže Gigliola Cinquetti, koja je kao 16-godišnjakinja pobijedila na Sanremu s pjesmom ‘Non ho l‘eta‘, te potom nastupila na Eurosongu 1964. i donijela prvu pobjedu Italiji na tom natjecanju.

- U pravim sam godinama za povratak na Sanremo - u šali danas kaže Gigliola (76), koja svim pjevačima natjecateljima želi puno sreće i uspjeha na festivalu.

image

Gigliola Cinquetti na 71. Sanremo glazbenom festivalu

Mondadori Portfolio/Ddp Usa/Profimedia/Mondadori Portfolio/Ddp Usa/Profimedia

A što se njih tiče, najveću pozornost uoči starta spektakla izazvao je festivalski povratak kultne grupe Ricchi e Poveri. Bend koji je prodao više od 20 milijuna albuma, poznat po pjesmama poput ‘Che sara‘, ‘Piccolo amore‘ i ‘Sara perche ti amo‘ 1978. godine predstavljao je Italiju na Eurosongu sa skladbom ‘Questo Amore‘, a premda su osvojili dvanaesto mjesto u domovini su ih slavili poput careva. Uz Ricchi e Poveri, koje zovu talijanskom ABBA-om, na Sanremu nastupa i sastav Il volo, koji na festivalsku pozornicu (na kojoj će proslaviti 15 godina svog rada), stižu nakon što okončaju svoju međunarodnu turneju, točno devet godina nakon što su tu pobijedili s hitom ‘Grande Amore‘.

Na Sanremo se nakon petogodišnje stanke vraća i velika talijanska zvijezda Loredana Berte, kao i Mahmood koji je u duetu s Biancom i pjesmom ‘Brividi‘ predstavljao Italiju na Eurosongu 2022. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:25