SVI U STRAHU

Slavni reagirali na Putinov napad na Ukrajinu: ‘Zaustavite nemilosrdnog diktatora prije nego što bude prekasno‘

U Kijevu je zavladala opća panika te mnogi pokušavaju pobjeći iz grada. Panika je zavladala i u svijetu

Slavni komentirali stanje u Ukrajini

 AFP

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u četiri sata ujutro objavio da ruska vojska započinje specijalnu operaciju u Ukrajini, ruski su tenkovi prošli granicu na istoku zemlje, a diljem ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije.

U Kijevu je zavladala opća panika te mnogi pokušavaju pobjeći iz grada. Panika je zavladala i u svijetu koji je u strahu od Trećeg svjetskog rata, a situaciju su na društvenim mrežama komentirale i poznate osobe.

"Ono što je većina nas naučila još kao djeca na igralištu: ne stojite po strani dok veliko dijete tuče malo dijete,” napisao je Stephen King na Twitteru. "Možda ćete primiti udarac ili dva kako biste natjerali veliko dijete da stane, ali to je prava stvar."

"Sada kada su tenkovi, vojnici i ratna mašinerija na rubu ulaska u Ukrajinu... što sada? Pakao od kojeg nas 'ratovanje' oslobađa? Luđačko puštanje krvi... Drobljenje mesa i kostiju... Kolektivna trauma, patnja, bol, tuga, tjeskoba i očaj za nedužne muškarce, žene i djecu? Kakvu cijenu obični ljudi moraju platiti za ovo ludilo i brutalnost 'invazije' i 'ratovanja'? Ili je ovo samo razrađena prevara? Taktika zastrašivanja? Prijetnja? Ispričavam se na ovom mračnom razmišljanju, ali imam privilegiju živjeti u 'mirnom' okruženju otkako sam rođena - desetljeće nakon završetka Drugog svjetskog rata - ukupno 67 godina. Ne uzimam ovo ni na koji način zdravo za gotovo i samtram da je pojam 'rata' neprihvatljiv, odbojni barbarizam", napisala je škotska glazbenica Annie Lennox.

Slavna reperica Cardi B napisala je na Twitteru: "Voljela bih da se ti svjetski čelnici prestanu nadmetati oko moći i počnu razmišljati o tome tko će stvarno biti pogođen (građani), kao i o tome da je cijeli svijet u krizi. Rat, sankcije, invazije trebale bi biti posljednja stvar o kojoj ti čelnici razmišljaju."

Pjevačka diva Cher je napisala: "Zašto je Ukrajina važna SAD-u. Putin je despot i ako mu se pruži prilika, Putin će proždrijeti suverene zemlje, dok ne uskrsne SSSR. Ovo će ostaviti Europu malu i nezaštićenu. Rusija, Kina i Saudijci žele baciti SAD na koljena i ovo im je savršena prilika. Mržnja, podjele, slabost."

Hillary Clinton je retvitala članak Madeleine Albright, u kojem piše: "Umjesto da da utre put Rusiji prema tome da postane još jača, invazija Ukrajine će prije osigurati sramotu Putinu, ostavljajući njegovu zemlju diplomatski izoliranom, ekonomski osakaćenom i strateški ranjivom."

Poznati britanski novinar Piers Morgan napisao je na Twitteru: "Putin to radi jer se prošli put izvukao na Krimu. A ako se opet izvuče u Ukrajini, nastavit će napadati druge zemlje dok ne obnovi Sovjetski Savez. Svijet se mora ujediniti kako bi zaustavio ovog nemilosrdnog diktatora - prije nego što bude prekasno."

Olimpijska boksačica Nicola Adams poručila je: "Moje misli i molitve su usmjerene ukrajinskom narodu."

Ruski napad komentirao je i papa Franjo. "Želio bih apelirati na one s političkom odgovornošću da naprave ozbiljan ispit savjesti pred Bogom, koji je Bog mira a ne rata, Otac svih a ne samo nekih, koji želi da budemo braća, a ne neprijatelji", napisao je papa Franjo na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:08