NEMA KOMPROMISA

Pregovori holivudskih scenarista još uvijek bez dogovora, štrajk kakav se ne pamti desetljećima se nastavlja!

Postignut je napredak u uklanjanju nekih prijepora između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata

WGA štrajk

 Mario Tama/Getty Images Via Afp

Udruga američkih filmskih i televizijskih scenarista (WGA) i glavni predstavnici studija sastali su se u petak treći dan ovog tjedna, dok okupljene gomile filmskih i televizijskih scenarista prosvjeduju u znak solidarnosti i nade da će strane postići dogovor o okončanju epskog štrajka u kojemu sudjeluju deseci tisuća ljudi.

Dogovora i dalje nema. U petak navečer direktori tvrtki u zabavnoj industriji, pregovarači studija i članovi pregovaračkog odbora WGA završili su još jedan maratonski dan pregovora, rekli su Los Angeles Timesu brojne osobe bliske pregovorima.

Postignut je napredak u uklanjanju nekih prijepora između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije u pregovorima. Nije jasno kada bi se dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u sjedištu AMPTP-a u Sherman Oaksu u Kaliforniji. Dvije su strane pregovarale o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana.

Unatoč napretku, pisci i studiji još nisu postigli kompromis o barem jednom ili dva ključna pitanja na pregovorima u petak. Tijekom dana, razgovori su bili usredotočeni na minimalni broj scenarista i objavljivanje podataka o streamingu u svrhu uspostave sustava plaćanja na temelju gledanosti.

Strane su počele pregovarati u srijedu prvi put od kraja kolovoza. U znak spremnosti studija da okončaju obustavu rada, sastancima su se pridružili čelnici četiriju divova filmske industrije: Bob Iger iz Walt Disney Co., David Zaslav iz Warner Bros. Discoveryja, Ted Sarandos iz Netflixa i Donna Langley iz NBC Universala.

Scenaristi širom Los Angelesa prosvjedovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci organizirani pod SAG-AFTRA-om također su stupili u štrajk sredinom srpnja, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao "vruće radno ljeto". SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:39