VRAĆAJU SE NA POSAO

Holivudski scenaristi nakon petomjesečnog štrajka postigli dogovor s producentima

 Chris Delmas/AFP
Sindikat američkih pisaca svojim je članovima osigurao bolje honorare te dogovorio uvjete po kojima će im streaming platforme isplaćivati tantijeme

Holivudski će scenaristi obustaviti svoj petomjesečni štrajk nakon što su čelni ljudi sindikata koji ih zastupa odobrili trogodišnji ugovor koji je sindikat postigao sa Savezom filmskih i televizijskih producenata te detalje ugovora poslali članovima sindikata na ratifikaciju, piše The Guardian.

Sindikat američkih pisaca (WGA) rekao je u utorak da njegovi članovi mogu raditi dok traje proces ratifikacije ugovora.

Kako navodi The Guardian, WGA je svojim članovima osigurao bolje honorare te dogovorio uvjete po kojima će im streaming platforme isplaćivati tantijeme. Uz to, utvrđena su i pravila za korištenje umjetne inteligencije, a i streaming platforme su pristale transparentnije izvještavati o gledanosti svojih filmova i serija.

WGA je novi ugovor proglasila "izvrsnim".

Očekuje se da će se dio televizijskih emisija na američkim TV postajama ubrzo početi ponovno emitirati. Međutim, sindikat glumaca još uvijek štrajka pa zato snimanja većine TV serija i filmova još uvijek stoje.

Štrajk scenarista trajao je 146 dana i drugi je najduži u povijesti WGA. Sindikat je u svibnju odlučio ući u štrajk jer su članovi ustvrdili da u zadnje vrijeme, otkad su streaming platforme postale moćne kao i filmski studiji, ne primaju dovoljno velike honorare za svoj rad te da su ugovori koji im se nude nepovoljniji. Uz to, scenaristi su zatražili da se njihov rad dodatno zaštiti od umjetne inteligencije.

Članovi WGA o novom će ugovoru s producentima glasati između 2. i 9. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:22