VIDIMO SE 2025.

Predvodnici K-Popa, BTS, razilaze se jer moraju u vojsku: ‘Htjeli smo ih poštedjeti, ali...‘

Južnokorejska šestorka sada kreće u solo projekte i na obavezno služenje vojnog roka. Utjeha za fanove je da se sastav ne raspada

BTS je predvodnik u žanru K-popa

 Afp/Afp/Profimedia

Fanovi K-popa su u komi - najutjecajniji sastav tog žanra, BTS uzima pauzu. Zajedničkim projektima mogli bi se vratiti tek 2025. godine. Razloga za ovu odluku o kojoj su iz kompanije Hybe Entertainment svijet obavijestili u ponedjeljak, odlazak je Kima Seok-jina ili jednostavnije Jina, u vojsku. Južna Koreja ima obavezan vojni rok u trajanju od 18 do 21 mjeseca koji moraju odraditi svi zdravi muškarci do 30. godine života.

- Članovi BTS-a trenutno rade na ispunjavanju svoje vojne obveze. Jin će to učiniti uskoro, po objavljivanju solo pjesme krajem listopada. Drugi članovi grupe to će učiniti po svojim osobnim rasporedima - piše u objavi iz Bighit Musica, dijela Hybea, pod čijom etiketom BTS objavljuje svoje pjesme.

image

Jin je najstariji član BTS-a i uskoro odlazi u vojsku

Frazer Harrison/Getty Images/Profimedia

- Nakon objave njihovog prvog antologijskog albuma ranije ove godine, otvorila se mogućnost da svi članovi posvete vrijeme svojim individualnim projektima. Mi podržavamo i ohrabrujemo svoje umjetnike i iznimno su ponosni da će svatko od njih sada imati vremena za istraživanje jedinstvenih interesa, te ispuniti dužnost prema svojoj domovini - navode dalje - Nakon fenomenalnog koncerta kojim su pružili podršku Busanu u njegovoj kandidaturi za domaćinstvo World Expo 2030, te kako svaki od članova ima neki svoj projekt, došao je pravi trenutak za sve to.

image

BTS s predstavnikom južnokorejske vlade nakon koncerta u Busanu

Yonhap News/Newscom/Profimedia

Tijekom vikenda svi su pisali o golemom, besplatnom koncertu u gradu Busanu, velikom lučkom središtu na jugu zemlje, koji 2030. godine želi ugostiti velebnu svjetsku izložbu. Koncert pod nazivom "Yet to Come" je na raznim platformama pratilo više od 50 milijuna ljudi.

- "Yet To Come (The Most Beautiful Moment)" je više od pjesme s njihova posljednjeg albuma.To je obećanje, mnogo toga nas čeka u godinama koje dolaze od BTS-a - piše u priopćenju.

BTS je nastao 2013. godine i uz rivale Blackpink, predvodnici su u žanru K-popa koji je, prema statistikama, na šestom mjestu među deset najboljih glazbenih tržišta u svijetu. Cijela supkultura nastala oko njega, koju su prigrlili i mladi ljudi na Zapadu, donosi goleme zarade. Rekordna je bila 2020. godina kada je K-pop doživio rast od gotovo 45 posto i pozicionirao se kao najbrže rastuće tržište godine u glazbenoj industriji.

image

BTS na dodjeli nagrada Grammy

Angela Weiss/Afp

Odluka članova BTS da odu u vojsku poštedjela je južnokorejsku vladu neugodne odluke. Naime, iako je služenje vojnog roka obavezno u toj zemlji, trenutni sustav omogućava iznimke na temelju "iznimnog doprinosa državi". Tako neki vrhunski sportaši i glazbenici koji se bave klasičnom glazbom, nisu morali u vojsku. No, pop-zvijezde do sada nisu bile na listi za poštedu. Početkom godine političari su pokušavali smisliti način na koji bi sekstet iz BTS-a postao prvi u K-Popu kojima će omogućiti da ne idu u vojsku. Jedno vrijeme se raspravljalo i da im se omogući neka blaža verzija obuke uz koju bi mogli i nastupati.

S odlukom benda da krenu na pauzu, i zbog solo projekata i zbog vojske, barem je političarima laknulo. Inače, Jin je najstariji u BTS-u - 4. prosinca napunit će 30. Na koncertu u Busanu najavio je da će uskoro objaviti pjesmu, singl koji je snimio s "nekim koga je oduvijek jako volio".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:15