RAZLOZI NAGODBE

Pozadina tajne nagodbe: Udovac nesretne snimateljice koju je upucao Baldwin nije imao izbora?

Jedina imovina koju tvrtka RMP ima su prava na film, snimku i bilo koji budući prihod

 Alec Baldwin

 Santa Fe County Sheriff/mega/The Mega Agency/Profimedia

Godinu dana nakon što je Alec Baldwin slučajno upucao i ubio snimateljicu Halynu Hutchins na setu filma "Rust" u Novom Meksiku, producenti, koji se još uvijek suočavaju s građanskim parnicama i prijeti im kaznena odgovornost, žele završiti film u sljedećih nekoliko mjeseci. Ključno u ovoj namjeri, piše The Hollywood Reporter, je privatna nagodba s nasljednicima nesretne Hutchins, objavljena 5. listopada koja čeka odobrenje suda. Prema njoj to bi okončalo tužbu zbog skrivljene smrti koju je pokrenula snimateljičina obitelj 15. veljače i postavila njezina supruga, udovca Matthewa Hutchinsa, za izvršnog producenta filma.

image

Halyna Hutchins

Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia

Ta nagodba javni je zaokret u stavovima Matthewa Hutchinsa. Nakon što je podnio tužbu, u emisiji Today na NBC-ju izjavio je kako je "postojao niz standarda koji se nisu prakticirali i da postoji više odgovornih strana". Bio je oštar i prema Baldwin rekavši kako mu je ideja da osoba koja je držala pištolj nije odgovorna - posve apsurdna. No nakon objave nagodbe, njegovi stavovi naglo su se ublažili.

"Nemam interesa sudjelovati u predbacivanjima ili pripisivanju krivnje producentima ili Baldwinu. Svi mi vjerujemo da je Halynina smrt bila užasna nesreća. Zahvalan sam što su se producenti i filmska zajednica okupili kako bi odali počast Halyninom posljednjem radu", izjavio je udovac.

Hollywood Reporter razgovarao je s pravnim stručnjacima o tome što je moglo potaknuti Hutchinsovo javno pomirenje s producentima i što obje strane mogu dobiti nagodbom.

U producentskom timu "Rusta" bili su Ryan Smith i Allen Cheney, čija je ne baš blistava povijest s financijskim i sigurnosnim problemima na ranijim filmovima došla u prvi plan nakon smrti snimateljice u vestern drami. U producentskom konzorciju "Rusta" su i Baldwinov menadžer Matt DelPiano, kao i glumac Anjul Nigam. Još se treba utvrditi koji će od ovih producenata to i ostati do završetka snimanja i potencijalnog objavljivanja filma.

Producenti filma, koji djeluju pod tvrtkom Rust Movie Productions (RMP), odbili su odgovoriti na pitanja o predloženom ugovoru.

"Uvjeti nagodbe su povjerljivi, a njezino odobrenje je u tijeku", rekla je njihova odvjetnica Melina Spadone, u izjavi danoj za The Hollywood Reporter. Predstavnici obitelji Hutchins nisu odgovorili na upite.

image

Matt Hutchins

Nbc/today Show/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Poznati odvjetnik Bryan Sullivan koji redovito radi s nezavisnim produkcijama kao njihov pravni strateg, napominje da se takve tvrtke stvaraju u svrhu odgovornosti jer štite svoje vlasnike, čija je odgovornost ograničena na iznos uložen u film. Jedina imovina koju RMP ima su prava na film, snimku i bilo koji budući prihod. Ako postoji presuda protiv tvrtke u bilo kojoj od građanskih parnica s kojima se ona suočava, šteta bi bila ograničena na tu imovinu. Završetak i distribucija filma vjerojatno je jedini mogući način obeštećenja žrtvama. Dakle, za Hutchinsa je prihvaćanje da bude izvršni producent bila jedna od malobrojnih opcija u nagodbi.

"‘Rust‘ nema puno imovine osim prava na sliku, a jedini način da nešto vrijedi je da se on završi", kaže odvjetnik Nick Soltman. S druge strane, u slučaju da je Hutchins odbio nagodbu i da su planovi za film krenuli dalje, piše The Hollywood Reporter, "Rustovi" financijeri bi prvi imali pravo na prihode kao neosigurani vjerovnici. Međutim, kada je Hutchins pridodao svoje ime na produkciju koju je isprva optuživao za nemar koja je dovela do smrti njegove supruge, sada stoji među prvima u redu za prihode, za razliku od onih koji nastavljaju voditi svoje tužbe protiv RMP-a.

image

Halyna Hutchins

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Ostaje nejasno koja prava će Matthew Hutchins imati kao izvršni producent, uključujući i to gdje će se on nalaziti u "hranidbenom lancu". Ostala otvorena pitanja uključuju i ono hoće li obitelj Hutchins zasebno dobiti naknadu izvan RMP-a i jesu li uvjeti nagodbe uključivali Hutchinsovo javno oslobađanje odgovornosti Baldwina i ostalih producenata. Inače, stvaranje društava s ograničenom odgovornošću za proizvodnju filmova normalna je praksa.

Situacija je dakle takva da unatoč tvrdnjama da je RMP ignorirao norme vezane uz upotrebu oružja smanjivanjem sigurnosti kako bi snimio film s malim proračunom, postaje sve vjerojatnije da se toj tvrtki neće pripisati velika krivnja za pucnjavu.

image

Alec Baldwin

Ferrari/Profimedia

Drugi tužitelji i dalje mogu tužiti Baldwina, ali njegova odgovornost i dalje je neizvjesna. Glumac je naglasio da je pomoćnik redatelja Dave Halls uzviknuo "hladna puška" - što je izraz na filmskim setovima koji se odnosi na vatreno oružje bez metaka, prije nego što mu je dao staromodni revolver kojim je ubio Hutchins. Baldwin je također tvrdio da nikada nije stisnuo okidač, iako je forenzičko izvješće pokazalo da metak nije mogao biti ispaljen bez da netko povuče okidač.

"Baldwin nije bio nemaran. Netko drugi bio je odgovoran za to da pištolj bude prazan, ali on je jedini s novcem za kojeg znam da je optužen. Ipak, bilo bi teško svu krivnju svaliti na njega", istaknuo je Sullivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:14