OŠAMARIO C. ROCKA

Pljušte reakcije na Willa Smitha, Gervais: ‘Vidim sve skupine ljudi na Oscarima. Osim siromašnih. Je*eš njih‘

Jedan dio njih je na strani ošamarenog Chrisa Rocka, a drugi na strani uvrijeđenog Willa Smitha

Will Smith i Chris Rock

 Robyn Beck/AFP

Ne stišavaju se reakcije oko oskarovske pljuske. Javnost se ponovno polarizirala oko još jedne teme, pa je dio njih na strani ošamarenog Chrisa Rocka, a drugi na strani uvrijeđenog, a poslije i suzno-patetičnog Willa Smitha koji je odlučio uživo pred kamerama braniti čast svoje supruge Jade Pinkett Smith. Polazišna točka svih rasprava je smije li se s nekom bolešću šaliti ili ne, no i oni koji su bili neopredijeljeni istaknuli su kako alopecija možda jest neugodna, ali nije ni bolna ni smrtonosna. Kako bi se Smith proveo da je bio neki drugi komičar na sceni u ulozi voditelja od kojih se očekuje da se što više "sprdaju" na račun holivudskih zvijezda, teško je reći, no očito ne dobro.

Ricky Gervais, urnebesni britanski komičar, poznat po svom urnebesnom crnom humoru odmah je na Twitteru podijelio scenu iz druge sezone svoje serije "U uredu" u kojoj se zeza i na račun alopecije, ali i kako ona utječe na obiteljski život.

"Posebno za njegovu ženu. I ona ima alopeciju. Dakle... nije to sretan život u kući", izgovara David Brent, lik kojeg tumači Gervais koji je čak pet puta vodio dodjelu Zlatnog globusa i proslavio se time što nesmiljeno "roštilja" zvijezde kojeg god ranga one bile.

Kako je bilo sasvim jasno da je to Gervaisova reakcija na Smithov ispad, fanovi su krenuli zasipati komičara pitanjima kako bi on vodio dodjelu Oscara.

"Počeo bih sa - Zdravo. Nadam se da će ova emisija razveseliti obične ljude koji gledaju dodjelu kod kuće. Ako ste, na primjer, nezaposleni, utješite se činjenicom da čak i da imate posao, vaša plaća vjerojatno ne bi bila ni blizu vrijednosti koje su upravo svi glumci dobili u poklon vrećicama", brzopotezno je odgovorio Gervais na Twitteru. I nije tu stao.

"Ponosan sam što mogu objaviti da je ovo najraznovrsnija i najnaprednija dodjela Oscara ikad. Gledajući naokolo vidim ljude iz svih sfera života. Svih demografskih skupina koje su pod suncem. Osim siromašnih, očito. Je*eš njih.", ukazao je Gevais na prisutno licemjerje. Upitan kako bi završio show, komičar je uzvratio - svojom karijerom.

Međutim nisu svi bili Gervisovog mišljenja, poput američke političarke Ayanne Pressley koja i sama pati od alopecije koja je pak zahvalila Will Smithu jer je tresnuo Chris Rocka. Od kolega komičara Smithu se priklonila Tiffany Haddish nazvavši pljusku "najljepšom stvari koju je vidjela". No poznata američka glumica i komičarka Kathy Griffin sagledala je taj skandal malo šire.

"Dopustite da vam nešto kažem, jako je loša praksa izaći na pozornicu i fizički nasrnuti na komičara. Sada se svi moramo brinuti tko želi biti sljedeći Will Smith u komičarskim klubovima i kazalištima.", napisala je Griffin.

Britanska glumica Jodie Turner-Smith kazala je kako osjeća susramlje zbog incidenta, a o svemu se oglasila i poznata književnica Bernardine Evaristo.

"Tek peti crnac u gotovo 100 godina koji je osvojio Oscara za glavnu mušku ulogu i prvi nakon 16 godina i onda pribjegava nasilju umjesto da iskoristi moć riječi i time vrati Chrisu Rocku. A onda još tvrdi da su ga Bog i ljubav natjerali na to", napisala je očito ljuta Evaristo, inače prva crnkinja koja je uspjela osvojiti nagradu Booker.

Ugledni redatelj Rob Reiner smatra kako se Smith kasnijim govorom kada je primao Oscara za glavnog glumca nije uspio iskupiti niti opravdati za ono što je učinio.

"Will Smith duguje Chrisu Rocku veliku ispriku. Nema isprike za ono što je učinio. Ima sreće što Chris neće podnijeti tužbu za napad. Izgovori koje je Smith iznio večeras bili su potpuno sranje", napisao je Reiner.

Jezičavi britanski voditelj Piers Morgan nazvao je taj skandal najružnijim trenutkom Oscara u cijeloj njegovoj povijesti, baš kao i glumica Mia Farrow. No oni su bili prilično pristojni, dok je američki reper 50 Cent komentirao cijelu situaciju u svom stilu.

"Kujo, ne igraj se sa mnom. Smijem se na glas", napisao je glazbenik uz screenshot Smithova zamaha prema puno manjem od sebe komičaru.

Nicki Minaj stala je u obranu Smitha vidjevši u svemu romantiku, točnije muškaraca koji brani svoju ženu.

Rasprava se razvila i u smjeru nagađanja bili Smith tako nasrnuo da je umjesto Chris Rocka bio onaj drugi Rock - veliki i jaki Dwayne Johnson. I što bi se primjerice dogodilo da je Chris Rocka tako napao španjolski glumac Javier Bardem koji je bijelac. Pa ipak se komičar "sprdao" i s njegovom suprugom Penelope Cruz.

No dodatni show je nastao kada su krenule teorije da je sve namješteno, fake, odglumljeno. Taj dio, najduhovitije je, sagledavajući taj skandal iz hrvatskog konteksta, komentirao na Facebooku poznati scenarist većine HTV-ovih showova Alen Đurica.

"Još ne znam jel' ono bila bomba, sad moram pratiti i je li bio šamar."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:09