37. GODIŠNJICA

Obljetnica smrti žene vrijednije od prijestolja: Umrla je teško bolesna, jako osamljena i zlostavljana

Wallis Simpson, razvedena američka glumica imala je golem utjecaj na britansku kraljevsku obitelj i zauvijek promijenila monarhiju

Wallis Simpson u Buckinghamskoj palači nakon suprugova sprovoda 1972. godine

 -/Mary Evans Picture Library/Profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

U sjeni priprema za krunidbu kralja Charlesa III. i njegove supruge Camille, gotovo je nezamijećeno prošla godišnjica smrti Wallis Simpson, žene koja je itekako utjecala na povijest i sudbinu Windsora i Ujedinjenog Kraljevstva.

Simpson, razvedena američka glumica koja se udala za princa Edwarda, muškarca koji je izabrao ljubav umjesto dužnosti i britanske krune, preminula je 24. travnja 1986. godine, u 89. godini života. Daily Mail ipak je odlučio otputovati u prošlost te posvetio veliku priču vojvotkinji od Windsora koja je prije 37 godina preminula u svojem domu u Parizu, bolesna, osamljena i zlostavljana. U stvari, bila je u takvom stanju da su njezini prijatelji bili sretni kada su čuli da je preminula, jer su njezine muke napokon prestale. Bio je to, kako piše Daily Mail, neobično anoniman, gotovo tragičan kraj žene koja se u jednom trenutku svojeg života zabavljala činjenicom da bi mogla postati kraljica.

image

Dom vojvode i vojvotkinje od Windsora 1974. godine

Wolfgang Kühn/United Archives/Profimedia/Wolfgang Kühn/united Archives/profimedia

Wallis Simpson imala je golemu ulogu u jednoj od najvećih kontroverzi koje su potresle britansku kraljevsku kuću u 20. stoljeću. Edwardova abdikacija natjerala je njegova mlađeg brata Georgea da postane kralj i stvorila razdor u obitelji koji se nikad neće zatvoriti.

Kraljica Majka, supruga Georgea VI. optuživala je Wallis da je uništila obitelj, tvrdila je da je ona "dno dna". Windsorima se Simpson nikad nije sviđala iz mnogih razloga, malih, velikih, političkih, osobnih... Kraljica Majka navodno šogoricu nije mogla smisliti otkako ju je ova nazvala "cookie", kolačić, aludirajući na njezine kilograme.

Mnoge je živciralo i to što su, kada su se riješili tereta dužnosti, vojvoda i vojvotkinja od Windsora počeli uživati u životu besposlenih bogataša - kretali se u visokom društvu, jurcali po zabavama s obje strane Atlantika, išli na raskošna putovanja s prijateljima, zabavljali se... Iako krunu nije ponijela, Wallis je bila zadovoljna životom u obilju.

image

Wallis Simpson u svojem domu 1974. godine

Wolfgang Kühn/United Archives/Profimedia/Wolfgang Kühn/united Archives/profimedia

No, kada je vojvoda preminuo u 77. godini života, 1977. godine, ostala je sama, bez muškarca koji ju je doslovnio obožavao. Kraljica, s kojom je tijekom desetljeća imala minimalan kontakt, stavila ju je na popis gostiju kada je Wallis došla na suprugov pogreb. Njih dvije srele su se prije toga u Parizu, kada su Elizabeta i njezin suprug Philip posjetili par jer su svi bili svjesni da se Edwardu bliži kraj. Bio je to, kako piše Daily Mail znak kraljičine želje za izgrađivanjem odnosa "zbog općeg dobra".

Kako je par uvijek živio iznad svojih mogućnosti, a jedini prihod dobivao je on od kraljevske obitelji (i uvijek se žalio da dobiva premalo), nakon njegove smrti Wallis je morala žestoko rezati troškove i odreći se luksuza na koji je bila navikla. Francuska vlada izašla joj je u susret oko nekih obaveza, a grad Pariz dopustio joj živjeti u vili u Bulonjskoj šumi za sitnu rentu. Život joj je trebao biti ugodan i dostojanstven. Nažalost, vojvotkinja će s vremenom zbog zdravlja postati zarobljenica vlastitog doma. Veliku krivicu za muke posljednjih godina života snosi njezina odvjetnica Suzanne Blum.

Wallis je konzultirala odvjetnicu kada bi joj štogod trebalo u Francuskoj, no taj poslovni odnos s vremenom će se pretvoriti u zlostavljački odnos u kojem je pravnica nametnula kontrolu ostarjeloj vojvotkinji.

Povjesničar Hugo Vickers u svojoj knjizi iz 2011. godine opisao je kako je Blum, korak po korak riješila najprije Wallisina engleskog odvjetnika, zatim njezine posluge koju su činili kuhar, poslužitelj, vozač i frizerka, a na kraju i njezinih prijatelja. Onima koji se željeli posjetiti vojvotkinju govorila je da je to loša ideja, jer je posjetitelji jako uznemiravaju ili je jako umorna.

Za Božić 1972. godine, Simpson je pala iz kreveta i nakon toga nije dobila adekvatnu medicinsku skrb, usprkos tome što je trpjela jake bolove. Tek je u novoj godini otkriveno da je slomila kuk. Tada je operirana i odlično se oporavila, čak toliko da je mogla hodati bez štapa.

Dok je bila u bolnici, Blum ju je uspjela uvjeriti da otpusti odvjetnika Godfreyja Morleyja koji je vodio sve poslove pokojnog vojvode. Blum je vojvotkinji prodala priču da Morley želi ukrasti njezin novac. Tako je ona i pismenom potvrdom postala jedini pravni predstavnik udovice Edwarda VIII.

U studenom 1975. godine, četiri mjeseca prije njezina 80. rođendana, vojvotkinja je imala problema s jakim krvarenjem u crijevima. Taj velik zdravstveni problem, Suzanne Blum iskoristila je za dodatno stjecanje moći. Wallis se iz bolnice vratila u jako teškom stanju, nije se mogla kretati, a kasnije ni govoriti. Trpjela je strašnu bol i "molila boga da je uzme". Imala je i trenutke mentalne nejasnoće, zbunjenosti kada bi pomišljala da je njezin suprug još uvijek živ. Ili bi se vratila u "najgore trenutke života" u vrijeme neposredno pred abdikaciju Edwarda VIII.

image

Wallis Simpson u svojem domu 1974. godine

Wolfgang Kühn/United Archives/Profimedia/Wolfgang Kühn/united Archives/profimedia

Vickers je u knjizi napisao kako je jedna od njegovateljica tada rekla: "Jako sam tužna što je njezino kraljevsko visočanstvo, koja je jednom bila velika dama, obožavana i slavljena u cijelom svijetu, hrabra i poštovana, malo po malo postala malena starica koja teško pati".

Blum je učinila sve da ograniči posjete vojvotkinji, a kada je prijatelj, plastični krirug Robin Beare uspio doći do nje, naredila je da se vojvotkinji daju jaki sedativi. Napunila je um nesretne žene pričama o prevelikim troškovima kućanstva, da bi je natjerala da potpiše naloge za prodaju srebrnih i porculanskih predmeta. Iako Wallis to nije htjela učiniti, stvari su otišle iz kuće. Prema Vickersu, u prodajama od siječnja do ožujka 1976. godine, zaradila je oko 360.000 eura, a prodaje su se nastavile sve do vojvotkinjine smrti.

Razne predmete, za koje je Blum tvrdila da su darovi, dobivali su njezini pouzdanici. Švicarski bankar Maurice Amiguet dobio je naušnice, narukvicu i okrlicu, a liječnik Jean Thin satove i zlatnu kutijicu. Blum je za sebe osigurala drago kamenje, uključujući i prsten s ovalnim ametistom i dijamantima te zlatnu kutiju iz razdoblja Louisa XV. Uzela je i par naušnica s rubinima, zlatni Cartierov sat i tabakeru s ugraviranim riječima "Davidu od Wallis 1935 Božić". Ona će si čak uspjeti osigurati Legiju časti, veliko priznanje, nakon što je vojvotkinju uspjela nagovoriti da promijeni oporuku te niz vrijednih predmeta ostavi muzejima u Francuskoj. Koliko je tu utjecaja Blum doista imala nije poznato, no darovi muzejima zasigurno su bili jedan od razloga zbog kojih je Wallis velebnu vilu koristila za smiješnu naknadu.

image

Wallis Simpson u Buckinghamskoj palači nakon suprugova sprovoda 1972. godine

-/Mary Evans Picture Library/Profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

Stanje joj je bivalo sve gore. Koliko je ozbiljno i teško posvjedočio je i britanski veleposlanik u Parizu Nicholas Henderson, koji ju je uspio posjetiti 1977. godine.

- Prvo sam primijetio njezine ruke koje su jako iskrivljene, izobličene i paralizirane. Nije tu bilo pravog rukovanja. I nema ništa na tom licu što podsjeća na onaj jasan, dominantan izgled poznat cijelom svijetu. Bila je savršeno bistra, no vidjelo se da se jako teško nosi sa svime.

Krajem te iste 1977., Blum si je osigurala potpunu kontrolu nad životom vojvotkinje od Windsora, jer je uz pomoć službenika dobila i usmeni pristanak da je zastupa u svim poslovima. Samo par mjeseci kasnije Simpson više nije govorila i jedva se mogla kretati bez pomoći.

Kada je vojvotkinjin batler Georges našao nekoliko ljubavnih pisama para pisanih prije no što su se vjenčali, Blum je rekla da ih je spalila, a u stvari ih je sačuvala i dobro zaradila na njima nakon smrti vojvotkinje. Opravdavala se tvrdeći da je imala sve dozvole za objavu bilo kojeg dokumenta svoje klijentice, no Hugo Vickers uvjeren je da je potpis na punomoći obična krivotvorina.

Vojvotkinja je bila gorko razočarana, kada su joj oduzeti i njezini voljeni psi Ginseng i Diamond, navodno zbog straha da joj ne donesu neku infekciju.

Njezina noćna sestra Elvire Gozin bila je užasnuta stanjem svoje pacijentice, te je čak pokušala dva puta obavijestiti kraljicu Elizabetu o svemu što se događa, no nije uspjela doći do vladarice niti joj prenijeti poruke. Gozin je snimila i fotografije vojvotkinje koje su objavljene nakon njezine smrti. Na njima leži u krevetu, okružena medicinskim uređajima, a iznad pokrivača se nazire i glava.

Tijekom posjednjih mjeseci njezina života jedini stalni posjetitelj bio je otac James Leo, američki svećenik u Parizu. On je, također, dao posljenju pomast vojvotkinji. Rekao je kasnije kako mu je, dok je čitao iz Biblije, vojvotkinja lagano stisnula ruku.

image

Princeza Diana na pogrebu Wallis Simpson

Uppa/photoshot/Avalon/Profimedia/Uppa/photoshot/avalon/profimedia

Kada je Wallis Simpson preminula, njezina bliska prijateljica lady Diana Mosley komentirala je kako se posljednje godine njezina života uopće ne mogu nazvati životom.

- Sretna sam što je napokon na miru - dodala je.

Nakon vrlo kratkog obreda u kapeli Sv. Jurja, bez ikakve kraljevske pompe, Wallis Simpson pokopana je na Winsdorskom groblju, uz supruga. Na sahrani se okupilo stotinjak ljudi - od članova kraljevske obitelji do vojvotkinjih prijatelja i, pisalo se, nije bilo previše emocija. Ipak, princeza Diana koja je došla sa svojim suprugom Charlesom, kasnije je rekla da je poslovično staložena kraljica Elizabeta II. pustila suzu za preminulu vojvotkinju. Bilo je to, rekla je Diana, jedini put da je vidjela vladaricu da plače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:53