PROGOVORILA LJUBAVNICA

Memoari koji su šokirali Španjolsku: ‘Kralj mi je poručio da ću završiti kao princeza Diana‘

Uz početak suđenja zbog maltretiranja, žena kojoj je bivši španjolski kralj darovao 57 milijuna eura otkriva sve o njihovj vezi

Corinna Larsen ili Corinna zu Sayn-Wittgenstein

 Valery Sharifulin/Tass/Profimedia/Valery Sharifulin/tass/profimedia

Kad bi "gospodin Sumer" nazvao, sve kolege Corinne Larsen (58) poznate i kao Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, znale su o kome se radi. Prepoznavali su muškarca po njegovom "snažnom i specifičnom glasu".

Sumer je akronim za "su majestad el rey", njegovo veličanstvo kralj. Čovjek s druge strane žice, doista je to i bio: bivši španjolski kralj Juan Carlos I. (84), jedan od "najvećih zavodnika iz kraljevskih redova" današnjice. Barem po riječima njegove ljubavnice.

Poduzetnica dansko-njemačkih korijena koja danas uglavnom živi u Velikoj Britaniji, ovog je tjedna u jednom šminkerskom londonskom klubu najavila pokretanje svojeg podcasta pod nazivom "Corinna i kralj" i novinarima pustila pokoju minutu sadržaja osam epizoda koji garantira da će mnoge u Madridu, Londonu i Abu Dhabiju zaboljeti želuci od nervoze.

image

Kralj Juan Carlos trenutno živi u Abu Dhabiju

Europa Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Europa Press/abaca/abaca Press/profimedia

Larsen, najavila je, planira izložiti sve detalje o svojoj vezi s kraljem koji je nakon 40 godina vladavine nevoljko odstupio 2014. godine, pritisnut optužbama za korupciju i prijevare i prepustio španjolsko prijestolje sinu Felipeu VI..

Podcast je sjajno tempiran (i nesumnjivo namjerno) jer u ponedjeljak 7. studenog, na sudu u Londonu počinje rasprava u tužbi Corinne zu Sayn-Wittgenstein protiv Juana Carlosa de Borbón y Borbóna. Tuži ga da je iskoristio svoju moć te ljude iz španjolske nacionalne službe sigurnosti poslao da joj prijete i maltretiraju je.

Ranije ove godine, žalbeni sud u Londonu odlučio je da slučaj može ići dalje ta da Juan Carlos, usprkos tituli kralja-emeritusa, nema diplomatski imunitet i može mu se suditi. Odvjetnici bivše ljubavnice uspješno su dokazali da je njihova klijentica pretrpjela golemu mentalnu bol, uznemirenost, tjeskobu i stres i zaslužuje pred sudom progovoriti o svojim mukama. Juan Carlos joj je život pretvorio u pakao, a morala je trpjeti poniženja i nositi se s moralnim stigmama zbog afere s njim.

I u najavnim isječcima podcasta ona govori o tome. Larsen sebe prikazuje kao ženu koju je zlostavljao moćan muškarac i tvrdi da mu nikada nije bila samo ljubavnica, već "prava supruga".

- Bilo je pomalo nadrealno jer nikada nisam mogla zamisliti da će se tako nešto dogoditi. Ali bio je vrlo duhovit i prilično uporan, na smiješan način - opisala je početak veze, 2004. godine kada su se upoznali na imanju vojvode od Westminstera u južnoj Španjolskoj, tijekom jednog lovačkog vikenda. Za večerom, a jela se divljač i prepelice, kralj je jasno pokazao da ga je lijepa plavuša opčinila. Ona, tada u braku s princom Casimirom Sayn-Wittgenstein-Saynom, pak, pokazala da nije zastrašena Španjolčevim statusom i prva je napustila stol.

image

Jedna od fotografija na kojima su Corinna i kralj snimljeni zajedno, 2006. godine

Bschof/The Photo One/Profimedia/Bschof/the Photo One/profimedia

- Ne biste trebali otići dok šef države ne ode, no ja nisam imala s tim problem. Nikada nisam osjetila potrebu da budem podložna drugima - rekla je na konferenciji za medije i dodala da joj je kralj počeo svakodnevno slati goleme bukete i ljubavna pisma.

Tijekom godina afere Juan Carlos smjestio ju je u kuću u blizini palače Zarzuela, službene rezidencije kraljevske obitelji.

- Shvatila sam s vremenom da on ne vodi dvostruki nego peterostruki život. U njemu ima nešto uznemirujuće i nemilosrdno. - rekla je Larsen - Sve se svodi na samoodržanje. Zamislite osobu koja kaže da voli i vas i vašu djecu i da ste vi ljubav njegova života, a onda vas uvali u probleme sa zakonom.

Ispričala je i detalje o navodnom progonu sigurnosne službe.

- Probudila sam se jednog jutra i činilo mi se da netko stoji pokraj mojeg kreveta, u mojoj vlastitoj spavaćoj sobi. To sam shvatila kao poruku: "Ako ne budeš poštivala naređenja mogla bi umrijeti u tunelu, baš kao princeza Diana". - pojasnila je.

Sav taj nadzor i maltretiranje imali su jedan cilj - uvjeriti je da vrati oko 57 milijuna eura koje je 2012. godine bivši kralj prebacio na njezin bankovni račun. Taj je novac bio u srcu istrage o korupciji i pranju novca u Švicarskoj i Španjolskoj. Ona je istražiteljima rekla da je novac bio donacija bivšeg španjolskog monarha te da je uložen u obnovu kuće u Engleskoj.

image

Corinna zu Sayn Wittgenstein u vrijeme kada je bila kraljeva ljubavnica

Seefried/agency People Image/sip/Sipa Press/Profimedia/Seefried/agency People Image/sip/sipa Press/profimedia

Svašta će tu još isplivati, a vjerojatno će Corinna progovoriti i o zloglasnom lovu 2021. godine koji mnogi smatraju jednom od najvećih mrlja na u biografiji Juana Carlosa i trenutku kada je svijet dobio potvrdu da je ona doista njegova ljubavnica. Naime, oboje su tada bili u Africi na safariju. Lovili su slonove na imanju vojvode od Westminstera u Bocvani. Trošak od više od 44.000 eura platio je Mohammed Eyad Kayali, savjetnik saudijske kraljevske obitelji. Kralj je na putovanju pao, slomio kuk i morao na hitnu operaciju, a kada je specijalnim letom prebačen kući krenula je lavina kritika. Jer, u tom trenutku nezaposlenost je u Španjolskoj iznosila 23 posto, a radniku je trebalo dvije godine da zaradi novac koji je sumnjivi biznismen dao za njihova suverena. I nije bilo ni prvi ni posljednji put da on razljuti narod.

Juan Carlos živi u Abu Dhabiju od kolovoza 2020. kada je novi val optužbi o sumnjivim ulaganjima (i on i bivša ljubavnica pojavljuju se u Panama Papersima, među ostalim) i poslovnim pothvatima dodatno naškodili ionako poljuljanoj reputaciji, a sinu, kralju Felipeu donio mnogo novih neugodnosti.

On je par mjeseci prije, ožujku ocu oduzeo godišnju naknadu koju dobiva kao član kraljevske obitelji. Također, unaprijed se odrekao nasljedstva po ocu, nakon izvještaja da bi se u tom nasljedstvu (jednoga dana) mogli naći milijuni eura s tajnog off-shore računa koji povezuje bivšeg kralja s moćnicima iz Saudijske Arabije.

Doduše, sve su istrage protiv Juana Carlosa završile bez rezultata. Istražitelji su tvrdili da nemaju dovoljno dokaza ili je došlo do zastare ili se govorilo o njegovu imunitetu kao pripadnika monarhije.

Bivši kralj tako bi se mogao bez brige vratiti Španjolsku, no odugovlači s trajnim povratkom jer je svjestan da je dužan još mnoge odgovore narodu, obitelji i parlamentu, obitelj uzdrmana sa svih strana, teško oprašta. Pokazalo se to i prošlog ljeta kada mu sin nije dopustio da prespava u palači. Bio je to prvi posjet zemlji kojom je nekad vladao a došao je, kao poznati i vrsni jedriličar, da bi sudjelovao na velikoj regati.

Kada je pak, sudac odlučio da će engleski sud raspravljati o tužbi Corinne Larsen protiv njega, njegovi odvjetnici izjavili su da su razočarani odlukom no do ovog trenutka nisu se poslužili nikakvim pravnim trikovima da do njega ne dođe.Iako je teško zamisliti da će se bivši kralj i njegova bivša ljubavnica osobno susresti na sudu, bit će to uzbudljiva tema za sve one koji vole vruće priče s kraljevskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:10