SNAŽNA OBITELJ

Emma Heming Willis o suprugovom zdravlju: ‘Ne znam koliko je Bruce doista svjestan što se oko njega događa‘

Supruga omiljenog akcijskog junaka progovorila je o životu u obitelji oboljelih od demencije i prihvaćanju teške dijagnoze

Emma Heming i Bruce Willis

 B4859/Avalon/Profimedia/B4859/avalon/profimedia

Supruga glumca Brucea Willisa, Emma Heming, bila je na rubu suza dok je govorila o stanju svojeg supruga u jutarnjoj televizijskoj emisiji "Today" mreže NBC. Gostovala je u emisiji povodom Međunarodnog tjedna svjesnosti o frontotemporalnoj demenciji (FTD), da bi sa svima podijelila iskustva obitelji oboljelih. Heming je posljednjih mjeseci jako aktivna kroz javne nastupe i društvene mreže, u upoznavanju javnosti s ovom bolešću koja drastično mijenja život oboljelog i njegove okoline.

Akcijskom junaku (68) prošle je godine dijagnosticiran FTD, a 45-godišnja, vidno emotivna Emma progovorila je o tome kako sada žive i priznala da je teško znati je li Bruce svjestan svega što se događa. Boreći se sa suzama, ispričala je kako se nosi "s tugom i boli" dok gleda kako suprugova bolest napreduje.

https://youtu.be/QH5rHANgyY8?si=lubcC6SIt1wrQruR

- Naučila sam da je demencija teška. Teška je za osobu kojoj je dijagnsoticirana, ali i za cijelu obitelj. Nema tu razlike za Brucea, mene ili naše cure. Kada kažu da je to bolest koja pogađa cijelu obitelj, doista su u pravu.

Bruce i Emma imaju dvije kćeri, Mabel (11) Evelyn (8), a Willis iz braka s Demi Moore ima još tri odrasle kćeri - Rumer (35) Scout (32) i Tallulah (29).

Emma Heming u emisiji je objasnila kako je uvijek bila otvorena kada s kćerima razgovara o Willisovom stanju, onako kako se u njihovoj kući uvijek o svemu razgovaralo.

- Najvažnija stvar bila je moći reći i objasniti kakva je ovo bolest. Jer, kad imaš objašnjenje s medicinskog stanovišta, onda puno bolje razumiješ što se događa, nekako sve ima više smisla. - rekla je Heming - Zato je bilo važno reći djevojčicama jer ne želim nikakvu stigmu ili sram povezati s bolešću njihova tate ili bilo kojim oblikom demencije.

A kada je u pitanju sam glumac, njegova je supruga iskreno priznala da je teško znati koliko je on svjestan svega što mu se događa i što se događa oko njega. Rekla je i da je, kada je točno utvrđeno što mu je i kada je dobio dijagnozu, to istovremeno bio "blagoslov i prokletstvo".

- Mogla sam konačno razumjeti što se događa tako da počnem to prihvaćati kako jest - objasnila je - To ne čini stvari jednostavnijim i manje bolnim. No, početak prihvaćanja (stvarnosti) i činjenica da znaš o čemu se radi, nosi neko olakšanje.

image

Emma Heming Willis u emisiji ‘Today‘

Nbc/today Show/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Nbc/today Show/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Opisujući njihov trenutni život, s mnogo topline supruga je opisala kao "najveći dar", te rekla da su svi, kao obitelj ojačali, postali otporniji i još se više vole otkako je Bruceu dijagnosticirana demencija. Rekla je i kako odbija samu sebe zvati "suprugovom skrbnicom" i samu sebe naziva njegovom "partnericom u njezi".

image

Emma i Bruce s kćerima

Nbc/today Show/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Nbc/today Show/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Emma Heming doista se trudi brojne fanove svojeg supruga, koje je njegova bolest jako rastužila, redovito informirati o svemu što se događa. Nedavno je na svojem profilu na društvenim mrežama objavila kolaž fotografija iz njegovih najpoznatijih filmova poput "Umri muški", "Peti element" i "Šesto čulo".

Uz njega je napisala: "Kako bi Evelin rekla, ‘Rasturio je!‘"

Frontotemporalna demencija koju ima Willis je rijetka vrsta demencije koja uzrokuje probleme s ponašanjem i govorom. Ponekad se naziva Pickova bolest ili demencija frontalnog režnja. Prvi vidljivi simptomi FTD su promjene osobnosti i ponašanja te poteškoće s govorom.

Kao što joj ime govori, odnosi se na frontalni i temporalni režanj mozga, na kojima nastaju oštećenja uslijed bolesti. Kao i kod drugih demencija, još uvijek nije poznato što ih uzrokuje, no u slučaju FTD-a često postoji genetska komponenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:00