POTRESNA BIOGRAFIJA

Ellie je prva osoba s Downom na naslovnici Voguea: ‘Doktori su rekli da neću hodati ni govoriti‘

Ellie Goldstein ima uspješnu karijeru u modelingu od koje je zaradila za kuću, a ove godine je objavila i knjigu

Ellie Goldstein

 Steve Vas/Imago Stock&people/Profimedia/Steve Vas/imago Stock&people/profimedia

Kada se u prosincu 2001. Ellie Goldstein rodila, doktori su rekli da neće moći hodati ni govoriti jer ima Downov sindrom. Ubrzo im je pokazala da su u krivu. Ellie se pojavila kao prvi model s Downovim sindromom na naslovnici Voguea.

Sada ima 22 godine i kupila si je vlastiti dom u Essexu u Engleskoj te je nedavno objavila i knjigu o svom životu naziva „Against All Odds”.

Elle i njezina majka Yvonne ispričale su za BBC s kojim se sve preprekama manekenka nosila tijekom života.

Majka je ispričala kako su roditelji bili šokirani kad su saznali da im kćer ima Downov sindrom.

„Doktori su rekli da nikad neće moći hodati ni govoriti i sestra je predložila da je ostavimo u bolnici. Mučila sam se da prihvatim njezinu dijagnozu i povežem se s njom”, prisjetila se majka i dodala kako se bojala približiti tad novorođenčetu jer je trebalo na operaciju srca. S pet mjeseci starosti imala je operaciju srca koja je trajala deset sati, potom je provela 10 dana na intenzivnoj njezi. Nakon oporavka, suprug i Yvonne donijeli su odluku da je Ellie na prvom mjestu, a činjenicu da ima Downov sindrom stavili su po strani.

Unatoč predviđanjima liječnika, Ellie je prohodala s 18 mjeseci, svladala je govor do trećeg rođendana, a prije škole je naučila čitati. Ellie su u tinejdžerskim danima otkrili da ima Downov sindrom i bili su nervozni kako će reagirati.

„Ja ne izgledam tako. Ja sam ja”, rekla je roditeljima koji su se brinuli da će to narušiti njezino samopouzdanje, ali nije.

„Jednog dana saznali smo za talent agenciju Zebedee koja radi s ljudima s invaliditetom i vidljivim razlikama. Odlučila sam prijaviti Ellie”, ispričala je majka.

image

Ellie Goldstein

Ana M. Wiggins/Avalon/Profimedia/Ana M. Wiggins/avalon/profimedia

Tu je krenula uspješna karijera mladog modela koji voli kamere i pažnju. Od zarade je uspjela kupiti svoj vlastiti dom, ali roditelji nisu sigurni hoće li ikad moći živjeti sama.

„Živimo pored nje sada, ali ohrabrujemo je da bude više samostalna iako je i dalje jako ranjiva”, priča Yvonne i dodaje kako ima stariju sestru Amy koja će sigurno paziti na Ellie u životu, ali ne žele svu odgovornost staviti na nju.

„Nadam se da se stav prema Downovom sindromu promijenio otkad se ona rodila, ali i dalje je puno ignoriranja. Ljudi na ulici me pitaju pitanja o Ellie, a njoj se ne obraćaju. Ne shvaćaju da ona može govoriti i da ima divnu osobnost.”

Ellie je za BBC otkrila kako je oduvijek htjela biti model, ali nije vidjela nikog tko je izgledao kao ona na naslovnicama magazina.

„Nisam bila sigurna mogu li ja to, a sad živim svoj san. Nisam shvatila da ću biti poznata jednog dana, ali sam uživala u oblačenju i nošenju predivnih haljina. Ove godine sam tri puta prošetala pistom London Fashion Weeka i bilo je savršeno”, priča manekenka.

Kao najbolju stvar ove godine ističe izlazak svoje knjige zbog koje je bila ponosna i uzbuđena. Osim toga, ove godine je snimala dokumentarac o svojoj agenciji za Channel 4 i jedva čeka da ga pogleda. Ellie je na posljednjoj godini umjetničkog fakulteta i kad ga završi želi se baviti modelingom i glumom.

image

Svibanjska naslovnica britanskog Voguea Ellie Goldstein

Cap/plf/Capital Pictures/Profimedia/Cap/plf/capital Pictures/profimedia

Prisjetila se emotivnog trenutka kad je saznala da će biti na naslovnici Voguea. Naime, kad je bila na snimanju, nije znala da će biti na naslovnici. U trenutku kad je saznala, bila je u učionici na faksu. Počela je vrištati i plakati, a profesori i prijatelji su joj čestitali i govorili da je vole i koliko su ponosni na nju.

Ove godine izašla je prva Barbie s Downovim sindromom i Ellie je imala čast na fotografijama pokazati je svijetu.

„Bilo je divno vidjeti lutku koja izgleda kao ja”, oduševljena je Ellie projektom.

Ellie voli plesati i provoditi vrijeme sa svojim nećakom koji ima dvije godine. Želi dokazati ljudima da su u krivu i biti role model za ljude poput nje. Želja joj je biti model u New Yorku i šetati crvenim tepihom i modnim pistama.

„Doktori su rekli da neću moći govoriti, ali sad ne prestajem pričati! Uvijek trebaš vjerovati u sebe”, iskrena je Ellie o svojoj inspirativnoj životnoj priči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32