INTERVJU

Dvostruki najbolji DJ svijeta stiže na splitsku Ultru: ‘Ove godine bit će još veće i još otkačenije!‘

Nizozemski umjetnik i DJ Hardwell podijelio je s nama tajnu svog uspjeha, želje i očekivanja od Ultre

DJ Hardwell nastupat će u petak na ovogodišnjoj Ultri

 Menno Van Der Veen/

Svjetski poznat DJ, s dvostrukom titulom najboljeg DJ-a na svijetu, Hardwell (35) u petak 7. srpnja dolazi na splitski Ultra Europe koji se održava od 7. do 9. srpnja u Parku mladeži. Hardwell potječe iz grada Breda u Nizozemskoj, a svoju karijeru počeo je graditi već s 14 godina. Unatoč brojnim nagrada i uspjesima, Hardwell je ostao skroman i inspirativan umjetnik s kojim smo razgovarali o karijeri, nastupima i nadolazećoj Ultri.

Smatraju vas jednom od najpriznatijih zvijezda moderne ere elektroničke glazbe. Što uspjeh znači za vas i kako ga osobno mjerite?

Iskreno, čuo sam da kažu, sreća je ključ uspjeha, i mislim da je to prilično točno, pa ovih dana nisam previše usredotočen na brojke preslušavanja pjesama ili na nagrade, već se samo fokusiram na ono što volim raditi, a to je stvaranje glazbe i DJ-ing.

Uzeli ste pauzu od turneje prije četiri godine zbog osobnih razloga, ali ste se vratili. Što vam je najviše nedostajalo tijekom pauze i kako se scena promijenila od tada?

Ah, najviše su mi nedostajali obožavatelji i nastupi, više nego što sam mogao zamisliti da hoće. Trebalo mi je vremena da se ponovno prilagodim životu bez turneje jer sam toliko bio povezan s cijelim tim iskustvom, nastupila je velika praznina nakon što sam se udaljio od turneja, uključujući medije itd. Ali to mi je dalo vremena da se opustim i usredotočim na glazbu. To je bila najbolja odluka jer se nakon toga osjećam mnogo kreativnije.

U posljednjih nekoliko godina na sceni se pojavilo puno novih umjetnika, novih projekata, ali i počelo se baviti pitanjima mentalnog zdravlja i jednakosti. Mislim da je to velika i pozitivna stvar za sve u dance glazbi i jako sam sretan što se te promjene nastavljaju događati.

image

Hardwell

Menno Van Der Veen/

Sad se vraćate u Split drugu godinu za redom. Kako se osjećate u vezi Ultra Europa, kakvi su vaši dojmovi i što očekujete od ovog nastupa?

Prošlogodišnji show je bio jedan od najboljih koje sam ikad napravio. Imao sam tako divlji show, a publika je bila fantastična. Bilo je sjajno vratiti se pred fanove Ultre u zadivljujuću Hrvatsku, bilo je nevjerojatno. Tako sam uzbuđen što se ponovno vraćam na pozornicu Ultre i znam da će ove godine biti veće, teže i još otkačenije nego prošle.

Imate li kakve specijalne rituale prije nastupa ili samo izađete pred publiku i počnete?

Ovih dana volim uživati malo više u opuštanju prije nego što izjurim na pozornicu. Shvatio sam da mi odmor s mojim timom prije nastupa pomaže da se fokusiram i da dam sve od sebe na pozornici za fanove. U trenutku kad stanem na pozornicu, tada počinje party i divljam koliko god mogu.

Opisali ste se kao ‘ne mainstream umjetnik, ne žanr, već samo vi ste vi‘. Je li to ključ vašeg uspjeha, i uspjeha generalno? Može li se primijeniti na druge aspekte života?

Nikada nisam volio da se moj zvuk spaja sa žanrom jer uvijek volim stvarati i puštati različite vrste zvuka. Da, mislim da se to može primijeniti na mnoge druge aspekte u životu jer zatvarate si mnoga vrata ako samo ostajete u jednom načinu razmišljanja ili na jednom putu u životu.

image

Hardwell

Menno Van Der Veen/

Piše na vašoj službenoj stranici: „DJ, producent, remixer, vlasnik izdavačke kuće, filmaš i filantrop”, koja je vaša najdraža uloga i zašto?

Biti u studiju, stvarati glazbu kada sam najkreativniji, to je uloga kojoj sam najviše naklonjen, ali iskreno, uvijek sam bio strastven za svaku ulogu ili zadatak kojem posvećujem svoje vrijeme. DJ-ing je, naprimjer, jako važan dio onog tko jesam kao umjetnik.

Pretpostavljam da vas ovo pitaju često, ali gdje se vidite za pet ili deset godina? I dalje na turnejama ispred velike publike?

Apsolutno! Ne mogu se zamisliti da radim išta drugo osim ovog od kad znam za sebe. Volim glazbu, volim nastupati, volim povezanost s fanovima. Jako sam sretan s time gdje sam u životu, pa si mislim, zašto bih ikad želio raditi išta drugo?

Jeste li uvijek željeli ulogu headlinera ili ste sanjali o nečem drugom kad ste bili dijete?

Od trenutka kad sam postao DJ, moj san je bio postati vrhunski. Želio sam biti najbolji DJ na svijetu, nastupati na najboljim festivalima u svijetu, pa sam postavio cilj da to ostvarim, kako god to izgledalo. Ako želite ostvariti svoje ciljeve, morate ciljati visoko. Ciljaj zvijezde, kako kažu.

Imate novi singl „Anybody out there” koji je nastao u suradnji s Azteckom i Alexom Hepburnom. To je vrlo velika vokalna pjesma, je li to noviji stil u kojim ćete se češće baviti?

Već sam radio s Azteckom i znam koliko je fantastičan producent. Želio sam stvoriti nešto što ima sve elemente velike vokalne pjesme, ali da i dalje bude u skladu s mojim novim zvukom, stoga sam se udružio s Azteckom na ovom provjektu jer on također ima odličan osjećaj za vokalne pjesme. Trebao nam je jedinstven i hrapav glas za vokal, a Alexova dionica na singlu savršeno se uklapa s vodećim glasom. Jako sam sretan kako je pjesma ispala.

Kakvu glazbu trenutno slušate i predložite našim čitateljima tri DJ-a koja vrijedi poslušati?

Tim Hox, KAAZE i VINNE su tri DJ-a u mojoj glazbenoj izdavačkoj kući Revealed Recordings koji stvarno dolaze na svoje u 2023. Uzbudljivo je gledati ih kako rastu kao umjetnici i slušati nevjerojatnu glazbu na kojoj rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:45