ODUZETE TITULE

Danski princ o ‘kompliciranom‘ odnosu s kraljicom: ‘Napravila je taj potez i onda mi se više nije obratila‘

Joachim je komentirao da ‘modernizacija ili smanjivanje obitelji mora biti učinjena na pravi način‘

Princ Joachim i princeza Marie s princem Nikolajem, princem Felixom, princem Henrikom i princezom Athenom

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia

Danski princ Joachim priznao je da je njegov odnos s bratom prijestolonasljednikom Frederikom "kompliciran" te da se još uvijek nije čuo sa svojom majkom kraljicom Margrethom II. nakon što je njegovoj djeci oduzela kraljevske titule, piše Daily Mail.

Ogorčena svađa unutar danskog kraljevskog doma razvila se posljednjih dana nakon što je 82-godišnja Margrethe objavila da će oduzeti titule 23-godišnjem princu Nikolaju, 20-godišnjem princu Felixu, 13-godišnjem princu Henriku i 10-godišnjoj princezi Atheni.

image

Kraljica Margareta II.

Martin Sylvest/Afp/Profimedia

Od 1. siječnja 2023. postat će grofovi i grofice i bit će poznati kao "njihove ekselencije", a ne kao "Njegovo ili Njezino Kraljevsko Visočanstvo".

Za BT.dk su Joachim i njegova druga supruga Marie priznali da je njihov odnos s princem Frederikom, koji je prijestolonasljednik, i njegovom suprugom princezom Mary, "kompliciran". Također su rekli da kraljica Margrethe "nažalost nije" pokušala razgovarati s njima.

Tijekom intervjua, B.T je izvijestio da je jedna Francuskinja prišla kraljevskom paru i rekla im da će njihova djeca "za nju uvijek biti prinčevi i princeze", ostavivši time Marie i Joachima u suzama.

Marie, majka dvoje Joachimove najmlađe djece, rekla je danskoj novinskoj kući da njezinu kćer Athenu maltretiraju u školi nakon što je odluka javno objavljena ranije ovog tjedna.

- Dođu i pitaju Athenu "jesi li ti ta koja više nisi princeza?" - rekla je i dodala kako su njezina djeca stavljena u središte pozornosti javnosti, pa ih stoga ima potrebu braniti.

Prošli tjedan, Joachim je kritizirao odluku svoje majke Margrethe, rekavši da je "kaznila" njegovu djecu, kao i da mu je vijest priopćena tek pet dana prije nego što je objavljena - unatoč tome što kraljevsko kućanstvo inzistira da je potez bio "očekivan".

image

Princ Joachim i princeza Marie s princem Nikolajem, princem Felixom, princem Henrikom i princezom Athenom

-/Shutterstock Editorial/Profimedia

Govoreći o monarhovoj namjeri da "stanji" dansku kraljevsku obitelj, Joachim je komentirao da "modernizacija ili smanjivanje obitelji mora biti učinjena na pravi način".

- Riječ je o djeci. To je vrlo teška stvar - zaključio je.

Komentirajući tvrdnju princeze Mary da bi i njezina djeca mogla izgubiti titule u budućnosti, Joachim je rekao da im je "sada vrijeme za pripremu".

Prošli tjedan, komentirajući reakciju svoje djece na kraljičin potez, Joachim je rekao da je njegovoj djeci "uklonjen identitet" - i upitao "zašto moraju biti kažnjeni na taj način?"

"Mogu reći da su moja djeca tužna. Moja djeca ne znaju na koju bi nogu stala. Što bi trebali vjerovati. Zašto bi njihov identitet trebao biti uklonjen? Zašto moraju biti tako kažnjeni? Ne želim se baviti nagađanjima i blaćenjem", rekao je Joachim i dodao: "Govorim istinu... Dobio sam obavijest da moram u roku od pet dana reći djeci da će im na Novu godinu biti oduzet identitet."

Dodao je da mu je u svibnju predočen plan da mu "djeci treba oduzeti identitet kada svatko od njih navrši 25 godina".

- Jako mi je žao zbog moje djece. Ja samo zahtijevam istinu - zaključuje Joachim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:32