GUBITAK TITULE

Princ u problemima: ‘Zaruke moje sestre i biseksualnog šamana izazivaju kontroverze. Meni se on sviđa, ali...‘

Tijekom jučerašnjeg obraćanja novinarima, Haakon je rekao da bi želio ‘poželjeti dobrodošlicu Dureku u obitelj‘

Princeza Martha Louise i šaman Durek Verrett

 Lise Aserud/Afp

Norveški princ Haakon progovorio je o gubitku kraljevske titule njegove sestre, princeze Märthe Louise, i priznao da smatra tu temu "teškom".

Norveški prijestolonasljednik rekao je lokalnom tisku da se osjeća "odgovornim" za budućnost norveške monarhije, piše Daily Mail, nakon što se šuškalo da krizni sastanci kraljevske obitelji oko toga što učiniti s Marthom Louise traju tjednima.

Osvrćući se na lipanjske zaruke svoje sestre s biseksualnim guruom Durekom Verrettom, poznatijim pod imenom Šaman Durek, Haakon je rekao da mu se sviđa na "osobnoj razini", ali je priznao da su neki od gledatelja duhovnog gurua izazvali kontroverze.

image

Princ Haakon i Martha Louise

Robin Van Lonkhuijsen/Afp

Danska kraljica Margrethe II. šokirala je svijet objavom da će djeca njezina sina, princa Joachima, princ Nikolai, princ Felix, princ Henrik i princeza Athena postati grofovi i grofice te od 1. siječnja biti nazvani "Njihovom Ekselencijom", a ne "Njegovim ili Njezinim Kraljevskim Visočanstvom".

Tijekom jučerašnjeg obraćanja novinarima, Haakon je rekao da bi želio "poželjeti dobrodošlicu Dureku u obitelj", a dodao je da se sa Šamanom susreo više puta. Otkrio je da je morao razmotriti situaciju iz perspektive prijestolonasljednika rekavši da se "osjeća vrlo odgovornim za instituciju".

Nastavio je raspravljati o kontroverznim komentarima koje je Durek uputio tijekom godina, uključujući tvrdnju da ‘djeca obolijevaju od raka jer su nesretna.‘ Njegov je izdavač u Norveškoj maknuo knjigu duhovnog vodiča s tržišta kada su te tvrdnje objavljene u javnosti, što je izazvalo pomutnju u rodnoj zemlji njegove zaručnice.

- Naravno da smo primijetili da je nešto od onoga što je rečeno i učinjeno izazvalo dosta rasprava. Nešto od toga također je bilo i kontroverzno - rekao je Haakon. Princ je dodao da norveška kraljevska obitelj radi na tome što učiniti u vezi s tim problemima kako bi krenula naprijed.

image

Princeza Martha Louise i šaman Durek Verrett

Carina Johansen/Afp

Norveški mediji navode da će kontroverzni komentari samo "doliti ulje na vatru" nakon što su počeli nagađati da bi kralj Harald svojoj kćeri mogao oduzeti titulu. Prema norveškoj publikaciji Se og Hør, krizni sastanci oko ovog pitanja između kralja i njegovo dvoje djece održavaju se stalno.

Podsjetimo, još 2019. godine norveška kraljevska kuća objavila je da je Märtha Louise, u dogovoru sa svojom obitelji, odlučila da više neće koristiti titulu princeze u komercijalnom kontekstu. Palača je priopćila da bi kraljica mogla nastaviti koristiti titulu kada predstavlja kraljevsku kuću, kao i u privatnom kontekstu. Također, Märtha Louise odustala je od korištenja titule "Njezinog kraljevskog visočanstva" još 2002. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:39