PJEVAČ BENDA U2

Bono: ‘Lice mi poprimi grimiznu boju kad čujem vlastiti glas. Ne mogu ga podnijeti, naježim se‘

Isti problem imali su i velikani John Lennon te Jimi Hendrix - naime, obojica su mrzili kako zvuče na ploči

Bono (U2)

 NILS MEILVANG/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix via AFP

Irski glazbenik Bono, 61-godišnji frontmen popularnog rock benda U2, u podcastu Awards Chatter otkrio je kako mrzi vlastiti pjevački glas i ježi se svaki put kad se čuje na radiju, a s javnosti je podijelio i informaciju kako zapravo uopće ne voli ime svojega benda i često mu je neugodno zbog toga kako su se nazvali na početku karijere.

No The Telegraph piše kako Bono nije jedina zvijezda koja ne voli svoj glas. Isti problem imali su i John Lennon te Jimi Hendrix - naime, obojica su mrzili kako zvuče na ploči. A iz sličnoga razloga još je i 1904. godine operna pjevačica Nellie Melba odbijala snimati ploče sve dok je vlastiti otac nije razuvjerio i nagovorio da ipak objavi ariju "Traviata" - i to nakon što je čuo probnu snimku i shvatio da mu kći bezveze dramatizira jer zvuči - sjajno.

- Bio sam u autu kad su pustili jednu od naših pjesama i vjerujte mi, lice mi je poprimilo grimiznu boju kad sam čuo vlastiti glas. Baš mi je bilo neugodno. Taj moj irski, macho, napet glas - ma ne mogu ga podnijeti, odmah se naježim - rekao je Bono za podcast Awards Chatter.

No neuroznanstvenik Dean Burnett kaže kako postoji jednostavan razlog zašto ne volimo zvuk vlastitoga glasa.

- To nije ono što očekujemo. Glas koji čujemo dok razgovaramo nije onaj koji svi drugi čuju. Očito je da mi čujemo kroz uši, ali taj zvuk se zapravo obrađuje kroz naš mozak. Akustični poticaj koji dobivamo dolazi iz naše vlastite lubanje - naš glas putuje kroz kosti u našoj glavi, što znači da glas za koji smo uvjereni da ga imamo nikad nije onaj koji čujemo kad se on reproducira - objašnjava Burnett.

Irski roker Bono u podcastu je također otkrio kako je tek nedavno naučio pjevati.

- Pronašao sam mir slušajući Ramonese, zbog njih sam zavolio svoj 'stariji' glas. Uz prekrasan zvuk Joeyja Ramonea shvatio sam da ne moram biti taj rock ‘n’ roll pjevač. Jer najbolje zvučite kad se prestanete truditi biti nešto što niste - rekao je Bono.

S njim se ipak ne slaže Nick Stewart, koji je za Island Records u veljači 1980. potpisao diskografski ugovor s bendom U2.

- Nisam imao apsolutno nikakvih zamjerki na njegov glas. Dapače, upravo suprotno. Dečki su imali nevjerojatnu strast i pogon, a Bonov glas bio je iznimno moćan - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:34