JURA STUBLIĆ

Rocker iz Sesvetskog Kraljevca danas je ponosni vlasnik Porina za životno djelo: ‘Odličan osjećaj!‘

Jura Stublić uvjerljivo je najviše puta nastupio u Tvornici kulture, a ovog proljeća obilježava 20. obljetnicu tradicije nastupanja u njoj

Jura Stublić

 Marko Mrkonjic/Cropix

Pogrešno bi bilo kazati da je došao tiho i ušao u legendu. Jer Jura Stublić - frontmen grupe Film, skladatelj i pjesnik i jedan od najvećih autora hrvatskog i jugoslavenskog rock and rolla - kojem je sinoć u Osijeku uz gromoglasan pljesak publike uručen Porin za životno djelo, odavno je postao legenda. Kvalitetu i originalnost iskonskog umjetnika, čovjeka koji se već desetljećima u javnosti pojavljuje sa sunčanim naočalama na licu i maramom zavezanom oko čela, odavno su 'prepoznali' i njegovi kolege glazbenici koji su mu u četvrtak navečer dugo i žestoko pljeskali dok se on uspinjao na pozornicu Porina.

Nekadašnji rocker iz Sesvetskog Kraljevca, koji je odavno preselio u zagrebački kvart Jazbina, gdje u podsljemenskoj zoni živi poput stepskog vuka, u Osijek je došao pokazati kako je i nakon svih ovih dugih godina ostao dosljedan samom sebi. Neprilagođen i modno neusklađen plijenio je pozornost maramom oko čela, sunčanim naočalama na licu, crnom jaknom, šarenom košuljom i širokim crno bijelim hlačama. Umjesto zamornih govorancija na samoj sceni odlučio se za recitaciju koja glasi:

- Moj život je kratak bio i prolazan kao san, a sad imam ovaj Porin, danas je moj sretan dan - rekao je Jura i dodao:

- Dragi prijatelji, draga braćo i sestre, nikad nemojte odustati! Moj život završava s ovom divnom nagradom koju mi je uručila prekrasna djevojka čije je umjetničko ime Hella. Hella, let's go to hell - uzviknuo je nestavši s bine Jura, kojeg smo pitali kakav je osjećaj dobiti Porin za životno djelo.

- Odličan osjećaj, jedan od najljepših osjećaja u životu! Neobično sam se osjećao dok sam izlazio na pozornicu u Osijeku. Pitao sam se hoću li imati snage otpjevati svoju pjesmicu. Razmišljao sam, inače, da na toj pozornici izgovorim puno sudbonosnih poruka o miru na svijetu, o vjeri u pravdu, istinu, ljubav... Kao, ljubav će na kraju pobijediti. Ali onda se dogodila ta sekunda u kojoj je sve to nestalo, pa sam sve jako skratio i pobjegao sa scene (smijeh). S Porinom, naravno - kaže Jura, koji će nagradu držati na svom radnom stolu.

- Tamo će stajati i podsjećati me na to da je ovo najveće priznanje koje jedan glazbenik u Hrvatskoj može dobiti. Zamislite: Porin za životno djelo! Pa to je unbelievable! - kliče Jura koji će na radost svojih brojnih obožavatelja 9. travnja održati svoj tradicionalni koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, što je njegov pozdrav proljeću.

Inače, glazbenik koji je uvjerljivo najviše puta nastupio u Tvornici kulture, ovog proljeća obilježava dvadesetu obljetnicu tradicije nastupanja u ovom prostoru. Prema osobnoj evidenciji, Jura je u Tvornici nastupio više od trideset puta pred više od 50.000 ljudi.

- Broj publike koju sam skupio na koncertima u Tvornici napunio bi tri Arene - kazao je jednom glazbenik, koji se unatoč tom podatku i dalje drži svoje omiljene koncertne dvorane u Šubićevoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:04