VELIKO PRIZNANJE

Vera Svoboda i Jura Stublić dobitnici Porina za životno djelo: ‘Svojim su pjesmama ušli u mnoge domove‘

Vijest je stigla nakon odluke da se posthumno dodijeli Porin za životno djelo prerano preminulom Akiju Rahimovskom

Jura Stublić i Vera Svoboda

 Cropix

Vera Svoboda i Jura Stublić ovogodišnji su dobitnici Porina za životno djelo. Upravni odbor Porina, nakon odluke da posthumno dodijeli Porina za životno djelo prerano preminulom Akiju Rahimovskom, objavio je kako će ovu nagradu u Osijeku 25. ožujka primiti i Osječanka Vera Svoboda koja je svojom slavonskom i starogradskom pjesmom ušla u mnoge domove te roker upisan u svaku zagrebačku ulicu svojim stihom - Jura Stublić.

U obrazloženju nagrade stoji kako je Vera Svoboda svojom slavonskom, starogradskom pjesmom pronosila je ime svoga grada Osijeka, svoje Slavonije i domovine Hrvatske diljem svijeta.

- Živjela je s pjesmom i za pjesmu cijeli svoj život. Više od šezdeset i sedam godina nazočna je u javnosti, a svojom pjesmom uz pratnju tamburaških orkestara, unosila je vedrinu u Slavoniju i domove svih onih koji su s ljubavlju u domovini i svijetu slušali našu pjesmu s radošću ili nostalgijom. Mnoge njezine pjesme toliko prisutne u narodu postale su na neki način i narodne pjesme - napisala je prof. mr. sc. Vera Erl o svojoj imenjakinji.

Jura Stublić Porina za životno djelo dobiva kao jedan od najvećih autora hrvatskog i jugoslavenskog rocka, poeta, kritičar i promatrač vremena, društva i lažnih mitova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:33