VELIKI PROJEKT

Novinari RTS-a četiri dana snimali film o legendama Jugoslavije: ‘Samo dvije zvijezde su nas odbile‘

U montažu ulaze na proljeće iduće godine, pa bi se serijal na RTS-u mogao naći iduće jeseni ili za novogodišnje praznike
Ekipa RTS-a u Splitu je dio kadrova snimala i u trajektnoj luci
 Duje Klaric/Cropix

- Split je divan, ljudi, vrijeme, more, hrana. Jeli smo brancin, oradu, kamenice... Jako ste ljubazni i susretljivi. Sad nam se uopće ne vraća u Beograd. Split ima slične vibracije kao Beograd, nekako smo podjednako pozitivno ludi, nasmijano nam govori priznata novinarka Radio televizije Srbije (RTS) Nataša Mijušković dok razgovaramo na Kašjunima, piše Slobodna Dalmacija.

U Dalmaciju je stigla s osmeročlanom ekipom kako bi intervjuirala poznate Splićane koji su obilježili zlatno doba bivše Jugoslavije.

Dokumentarac koji zasad nema službeni naziv sastojat će se od tri epizode, a u njemu će svoje mjesto naći svi oni koji su svojim radom obilježili šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine na području bivše države. Bilo da je riječ o filmu, televiziji, glazbi ili sportu.

image
Ekipa RTS-a snima serijal o legendama bivše Jugoslavije
Duje Klaric/Cropix

- U Splitu smo bili četiri dana. Snimali smo Ivana Gudelja, Ivicu Šurjaka, Milivoja Bebića i Dadu Topića. Htjeli smo Mišu Kovača i Doris Dragović. Nažalost, oni su nas odbili. Za Mišu shvaćam jer je čovjek već u godinama, a s Doris smo pregovarali nekoliko tjedana, no kad smo napokon došli u Split vješto nas je izbjegla kazavši da joj termin ne odgovara. To mi je baš žao jer su oboje bili istinske zvijezde u Jugoslaviji i publika ih je jako voljela. Iako nisu stali pred kamere, svakako ćemo ih spomenuti, jer to itekako zaslužuju - kaže Nataša.

image
Nataša Mijušković razgovara s Ivicom Šurjakom
Duje Klaric/Cropix

Bili su i u Zagrebu gdje su pred kamere stali Oliver Mlakar, Gabi Novak, Žarko Radić, Sanja Doležal, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Ibrica Jusić i Massimo Savić.

U metropolu se opet vraćaju za mjesec dana, a spisak ljudi s kojima će razgovarati već sad je pozamašan: Tereza Kesovija, Jimmy Stanić, Saša Zalepugin, Željka Fattorini, Božo Sušec, Dino Rađa, Željko Bebek, Marina Perazić, Zoran Čutura..., samo su neki koji će se pojaviti u ovom dokumentarcu RTS-a.

U Srbiji su već odradili dobar dio posla, no i tamo ih čeka još mnoštvo intervjua poput skorašnjeg s Lepom Brenom i Bobom Živojinovićem.

image
Pred kamere RTS-a stao je i Milivoj Bebić
Duje Klaric/Cropix

- Trudimo se snimiti što više sugovornika i nadam se da će svi oni što vjernije dočarati razdoblje o kojem govore. Zasad sam i više nego zadovoljna. Neki su nas odbili iz nekih svojih razloga, neki naprosto nemaju vremena poput Rade Šerbedžije. Ali rekla sam mu kako nećemo završiti snimanje dok ga ne nađemo - smije se Nataša. Dvoje-troje nas je čak tražilo i velike iznose novca, što smo, naravno odbili.

Na ideju o snimanju dokumentarnog filma došao je glavni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović koji je još prije nekoliko godina rekao Nataši kako bi volio da krenu u realizaciju ovog projekta.

image
Svetlana Bojković iz serije 'Bolji život'
Privatan album

- Ovime sam iskočila iz svoje komforne zone jer sam dugo godina uređivala središnji Dnevnik i izvještavala o političkim temama. Htjeli smo raditi i devedesete, ali one su svima nama na ovim prostorima ostale u ružnom sjećanju. Političari su, nažalost, bili glavne zvijezde, pa smo odustali od toga. Ove prijašnje godine su puno ljepše, romantičnije, bilo je to baš zlatno doba. Mnogi nisu živi, pa će o njima govoriti srpski i hrvatski kroničari. Neki koje smo snimali u međuvremenu su preminuli, poput Minje Subote, koji je umro mjesec dana nakon što sam razgovarala s njim - rekla je.

image
Suzana Mančić bila je voditeljica Lota
Privatan album

U montažu ulaze na proljeće iduće godine, pa bi se serijal na RTS-u mogao naći iduće jeseni ili za novogodišnje praznike.

image
Ekipa RTS-a u Splitu je dio kadrova snimala i u trajektnoj luci
Duje Klaric/Cropix

- Bilo bi nam drago kad bi ga prikazao i vaš javni servis HRT. Možda će neki ovo dočekati na nož i misliti da radimo jugonostalgični serijal što je u redu, međutim nama je prvenstveno cilj da vremena o kojima govorimo u serijalu približimo nekim mlađim generacijama - zaključuje Nataša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2022 22:14