NOVI IMIDŽ

‘Ne zanima me slava pod svaku cijenu, ali sada imam singl s kojim se vidim na Eurosongu!‘

Albina se na Dori predstavlja pjesmom "Tick-Tock" i pjeva je na engleskom. Balade je zamijenila modernom brzom glazbom
Albina Grčić
 Mislav Zabarovic, Universal

Jako će se prevariti svi oni koji očekuju da će Albina Grčić na Dori izvesti neku pjevački tešku i monumentalnu retro baladu, na što smo se već navikli od ove finalistice HRT-ova showa "The Voice". Ništa od toga, jer Albina ovaj put odbacuje image plavokosog anđela i na najčudnijoj Dori dosad, bez publike, pod strogim epidemiološkim mjerama nastupa s brzom, modernom pjesmom u novom, mladalačkom, dosad neviđenom seksi izdanju.

- You think you’re fancy, but play the game my way - poziva Albina Grčić u pjesmi "Tick-Tock" autora Branimira Mihaljevića kojom će se 13. veljače predstaviti na Dori i pokušati izboriti kartu za Eurosong. Albina će pjevati na engleskom, na pozornicu će se popeti u sasvim novom modnom izdanju koje je za nju osmislio poznati beogradski stilist Stefan Orlić. On je prije prvog susreta s Albinom pomno pregledao snimke njenih dosadašnjih televizijskih nastupa, a kada su se sreli, zapitao ju je:

- Dušo, koliko je tebi ono godina?

A kako su splitskoj studentici engleskoga jezika i književnosti te povijesti na Filozofskom fakultetu samo 22 godine, zajednički su odlučili da duge haljine zamijene kombinacijama prikladnijim Albininoj dobi, odnosno odjećom kakvu nose njeni vršnjaci i u kojoj se ona mnogo bolje i prirodnije osjeća.

Takva je, uostalom, i pjesma kojom se Albina premijerno predstavlja na Dori, a koja odgovara, kažu nam oni što su je čuli, stilu pjevanja Ariane Grande ili Due Lipe.

image
Albina Grčić
Mislav Zabarovic, Universal

Međunarodni tim

- Moja pjesma "Tick-Tock" znatno se razlikuje od onog čime sam se dosad predstavljala; rekla bih da je žanr ostao isti, ali se ritam uvelike promijenio. Ova pjesma je i moj osobni izazov i nešto u čemu se dosad nisam imala prilike okušati. Jedan od dražih mi stihova mi je; "You think you’re fancy but play the game my way..." Mislim da se upravo iz ovog stiha može naslutiti o čemu pjesma govori, ali ostavila bih slobodu interpretacije publici i slušateljima. "Tick-Tock" je moćna pjesma koja predstavlja moju osobnu kartu u daljnjoj karijeri.

Ona je po mom mišljenju upravo to što mogu zamisliti na eurovizijskoj pozornici 2021. Mislim da ima sve, a na meni je da to iskoristim i iznesem našoj, a nadam se, i eurovizijskoj publici - smatra Albina, koja u Opatiji pjeva skladbu prekaljenog autora Branimira Mihaljevića, čije su pjesme na Dori pjevali mnogi naši izvođači, a dva puta smo za njegove pjesme navijali i na Eurosongu: prvi put 2010. godine cure iz grupe Feminnem pjevale su njegovu "Lako je sve", a 2018. je Franka Batelić na Izboru za pjesmu Eurovizije pjevala njegovu skladbu "Crazy".

- Upoznata sam, naravno, s Branimirovim sudjelovanjima što na Dori što na Eurosongu. Definitivno je olakšavajuće imati nekog s takvim iskustvom da ti "čuva leđa" i uputi na jedno takvo ozbiljno iskustvo. Branimir stvarno vjeruje u mene, možda čak više i nego ja sama, vjeruje u uspjeh pjesme i tima, a svi skupa se nadamo da će i publika to prepoznati - kaže Albina, za koju je još jesenas Mihaljević skladao hit "Imuna na strah". Njihovoj suradnji kumovala je lanjska Dora, na kojoj su finalisti "The Voica" nastupali u show programu.

image
Albina Grcic
Mislav Zabarovic, Universal

- Mislio sam da me više ništa ne može iznenaditi, ali kad sam se prvi put uživo susreo s Albininim nastupom tijekom njene gostujuće izvedbe na Dori, ostao sam osupnut tom energijom. Nisam znao ni kako se zove, ni odakle je, ali znao sam da ima ono nešto. U međuvremenu su nam se kreativni putovi isprepleli i stvorila se prilika za suradnju. Puno smo razgovarali o njenim pogledima na svijet, glazbu i ljubav, a taj me razgovor inspirirao da napišem pjesmu "Imuna na strah" u kojoj se odmah pronašla - prisjeća se Mihaljević i nastavlja:

- Sad idemo korak dalje, jer želimo da Albinu slušaju njeni vršnjaci, mlada publika. Kao autora frustrira me to da u našoj zemlji, na našoj glazbenoj sceni ne postoje djevojke koje bi drmale svjetskom glazbenom scenom poput Rite Ore ili Bebe Rexha. Albina će pokazati da je jednako dobra, odnosno bolja od njih, a cijeli njezin tim okupljen oko pjesme "Tick-Tock" čine mladi ljudi, što mi je genijalno. Recimo, tekst za pjesmu radio je 19-godišnji Max Cinnamon, koji je u ponedjeljak dobio hrvatsko državljanstvo. Tata mu je iz Velike Britanije, mama iz Karlovca, a on je 2018. godine nastupao na francuskom izboru za Eurosong - otkriva Mihaljević.

- Maxa sam zasad imala prilike upoznati samo putem video calla, ali tako to ide u ova moderna vremena. Razmišljali smo i prije o ideji da idemo na Doru ako imamo pravu pjesmu, a onda me Branimir nazvao jedan dan i rekao: "Imam ludilo stvar za Doru! Ajde, dođi do Zagreba!" I tako, ja sam došla, a on mi je pustio "stvar" i ostavio me bez riječi; malo sam ga gledala onako u čudu: "Za mene? Jesi siguran?" Međutim, od trena kad sam stala za mikrofon i počela pjevati, osjetila sam neku ludu energiju koja mi je otkrila sasvim novu dimenziju Albine i znala sam da je to to. Takav moderan sound kakav je Branimir servirao, savršeno je nadopunio Maxov tekst.

image
Albina Grcic
Mislav Zabarovic, Universal

U tekstu je sudjelovala i Tihana Buklijaš Bakić, koja je također dio našeg tima od prvog singla. Jako sam sretna što sam okružena takvim talentiranim i dragim ljudima. Znate, ja sam jedna od onih koja je rekla samoj sebi da neće ići na Doru samo da tamo ode. Volim i pratim glazbu od malih nogu, pratim i Doru i Eurosong, i uvijek sam se zamišljala na jednoj takvoj pozornici, ali nekako je to sve bilo daleko.

Sada se u samo godinu dana dogodilo toliko lijepih stvari, među ostalim i Dora. Sada kada znam da imam "the pjesmu", imam se pravo nadati i pobjedi - otvoreno kaže Albina, koja je kao curica na Eurosongu bila ljubiteljica "grande" pjesama, teških balada, visokih tonova. S vremenom su se stvari promijenile, počele su joj se više dopadati modernije pjesme, bile to balade ili energičnije numere.

Stojim iza onoga što pjevam

- Od pobjedničkih eurovizijskih pjesama najviše volim "Euphoriju". Mislim da je to prava eurovizijska pjesma koja je moćna, smislena; interpretacija izvođačice je snažna, scena je toliko minimalistička, a opet jako efektna - priča Albina koja od malena voli pjevati.

image
Albina Grcic
Mislav Zabarovic, Universal

Ljubav prema glazbi naslijedila je od tate i njegove braće koji su godinama pjevali u klapi Decima. Za Albinu bismo vjerojatno i prije čuli, no ona itekako bira što će pjevati. Bilo je, kaže, dosad i ponuda koje je odbijala, jer joj se naprosto nije dopala glazba koju je, prema tim ponudama, trebala izvoditi.

- Ili ću pjevati javno ono u što vjerujem ili ću nastaviti pjevati doma, pod tušem - kazala je još tijekom showa "The Voice" plavokosa Splićanka koja je prvi put na glazbenu pozornicu stala prije 16 godina.

- Moj prvi javni nastup bio je, vjerujem, kada sam imala šest godina u sklopu udruge Music Talents Split kod profesorice Teane Kovačević, kada sam u sklopu lokalnog natjecanja izvela dječju pjesmu "Njoko". Odrastala sam na domaćoj glazbi, roditelji su to najviše slušali; tata je volio klape i klapsko pjevanje, mama je bila za sve. Najviše su mi u sjećanju ostale Oliverove pjesme koje su se u Dalmaciji, ali i drugdje, slušale svakodnevno. Kako sam odrastala, tako sam se upoznavala sa stranim izvođačima i bila vjerni fan Taylor Swift, Avril, Simple Plana... - priča Albina.

Kakvu daljnju glazbenu karijeru si priželjkuje?

image
Albina Grcic
Mislav Zabarovic, Universal

- Želim iskušati svoje mogućnosti i granice. Ne želim se ograničavati na isključivo jedan tip pjesama. Želim da uz publiku i svoj tim pronađem svoje mjesto na glazbenoj sceni, ali ne pod svakim uvjetom. Želim da mogu reći da stojim iza onoga što pjevam i o čemu pjevam - govori djevojka koja je još kao finalistica showa "The Voice" potpisala ugovor s diskografskom kućom Universal Music. Kad možemo očekivati njen prvi album?

- Pjesma "Tick-Tock" koju ću otpjevati na Dori moj je drugi singl. Tek smo okupili sjajan tim, s kojim krećem u ozbiljne poslove i ozbiljan rad, sve mi je ovo još uvijek novo. Jako me veseli sve što se događa, znam da sam na pravom putu, na kojem će se u pravom momentu naći i izdavanje mog prvog albuma - kaže Albina za koju je u "The Voiceu" navijala i naša najuspješnija eurovizijska predstavnica Doris Dragović, koja Albinu zna od malih nogu, jer je prijateljica njenih roditelja.

image
Albina Grcic
Mislav Zabarovic, Universal

Tri ključne minute

- Ja uvijek navijam za mlade, talentirane ljude koji glazbu žive, osjećaju i poštuju. I neka se zna da nisam ja za nju bila zbog Kiće (Albinin tata), nego jer je to "dite" krasno, pristojno, pametno i zato što je sjajni interpret! Jesam li joj dala kakav pjevački savjet? Ma što ja nju imam savjetovati, to je prekrasna mlada djevojka koja ide svojim putem, a taj put je stvarno dobar - kaže Doris, koja na Dori ipak neće biti najvatreniji Albinin navijač.

- Mislim da će ovaj put moj najveći fan biti moj mali dvogodišnji nećak Josip koji je već naučio cijelu pjesmu i ne ide mu iz glave. Ali, naravno, tu su i cijela moja obitelj, prijatelji, tim... Svi su jako uzbuđeni i svi jedva čekamo taj 13. veljače i te tri minute na stageu - kaže Albina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:30