ANKETA

HRT: ‘Nismo mi Kedži dali crveni karton! Neka se opet prijavi i nastupi. Možda ponovno pobijedi‘

‘On i njegov tim nisu se odazvali pozivu na sastanak, iako je HRT mnogo uložio u njegovu promociju nakon pobjede na Dori‘
Damir Kedžo
 Matija Djanjesic/Cropix

Nakon što je Damir Kedžo u intervjuu objavljenom u srijedu u Jutarnjem listu, referirajući se na Doru i ovogodišnji Eurosong, izjavio kako ga je "izabrala publika, ali je dobio crveni karton od HRT-a", oglasila se i Hrvatska radiotelevizija, čije priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Ovim putem želimo izvijestiti javnost kako HRT nije dao crveni karton Damiru Kedži: on može već sljedeće godine ponovno prijaviti pjesmu, nastupiti na Dori 2021., a možda i ponovno pobijediti te tako predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2021., ravnopravno kao i svi ostali njegovi kolege.

- Eurovizija je prvenstveno natjecanje pjesama, a ne izvođača - te je EBU-ov eurovizijski tim odlučio da se dogodine na Eurosong šalju nove pjesme. Većina zemalja koja ima festivale slične Dori odlučila je, poput HRT-a, nastaviti svoju tradiciju (Švedska, Norveška, Finska, Danska, Litva, Portugal, Estonija). Francuska je ovogodišnjeg predstavnika izabrala interno, ali će sljedeće godine raditi izbor pjesme, a i Cipar će novog predstavnika izabrati interno - pojašnjava Uršula Tolj, urednica Dore 2021. i šefica naše eurovizijske delegacije.

Točno je, naime, da je HRT Damira Kedžu o odluci obavijestio e-mailom, ali tek nakon što se on i njegov tim nisu odazvali pozivu na sastanak. Štoviše, oni su sami odlučili da im umjesto usmeno, odluku priopćimo pisanim putem.

Na tom se satanku HRT želio zahvaliti Damiru Kedži na dosadašnjoj suradnji te s njim i njegovim timom razmotriti vidove suradnje u sljedećem razdoblju. No nažalost, njegov tim do srijede ujutro nije odgovorio na poziv, iako je HRT mnogo uložio u njegovu promociju nakon pobjede na Dori. Prema tome, nije HRT dao crveni karton Damiru Kedži, nego je on to učinio HRT-u - stoji u njihovu priopćenju.

Podsjetimo, Kedžo je u Rotterdamu u Nizozemskoj trebao predstavljati Hrvatsku s pjesmom "Divlji vjetre" s kojom je pobijedio na Dori, no manifestacija je otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Prema eurovizijskim pravilima, Kedžo sa spomenutom pjesmom nikako ne može nastupiti na sljedećem Eurosongu, a čelnici Europske radiodifuzijske unije (EBU) svakoj zemlji natjecateljici ostavili su na izbor hoće li na Eurosong 2021. ići s pjevačem odabranim za Eurosong 2020., ali pod uvjetom da interpretira neku novu pjesmu, ili će organizirati novo natjecanje. Sve je na kraju ovisilo o odluci HRT-a, koji je rezerviranjem opatijske dvorane za novu Doru, jasno dao do znanja svoj stav - za Eurosong 2021. bira se nova pjesma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 07:21