NIŠTA OD EUROSONGA

Bivši pobjednici stali su uz pjevača: ‘Kedžo se sad sigurno osjeća prevareno!‘

Nakon što je odlučeno da Damir Kedžo ne ide na Eurosong 2021. godine, reagirali su bivši pobjednici
Damir Kedžo
 Matija Djanješić/Cropix

- Iskreno mi je žao Damira Kedže, mogu samo zamisliti kako se osjeća! On je u veljači uspio izboriti da nas predstavlja na Eurosongu, koji se potom nije održao zbog pandemije koronavirusa, da bi naposljetku HRT odlučio da ipak dogodine na Dori bira našeg novog eurovizijskog predstavnika. Kedžo koji je, kako je rekao, cijeli svoj život maštao o tome da nas predstavlja na Eurosongu sada je čovjek koji je bio na korak od ostvarenja svog sna koji, kako sada stvari stoje, ipak neće moći pretvoriti u javu - kaže naš eurovizijski predstavnik Boris Novković nakon što je pročitao Kedžin istup jučer u Jutarnjem listu.

Naime, u srijedu je službeno priopćeno kako se u veljači 2021. organizira nova Dora na kojoj će se birati novi predstavnik te da Kedžo kao ovogodišnji pobjednik ne ide automatski, ali s novom pjesmom, na Eurosong. Kedžin istup prenijeli su mnogi domaći, ali i inozemni portali, a o svemu se uz Borisa Novkovića (koji nas je 2005. godine na Eurosongu predstavljao sa skladbom “Vukovi umiru sami”) oglasio i naš jedini eurovizijski pobjednik Rajko Dujmić.

image
Rajko Dujmić
Neja Markicevic/Cropix

- Ni med cvetjem ni pravice - kaže nam autor pjesme “Rock me” koja je pobijedila na Eurosongu 1989. i nastavlja:

- Kad sam u novinama čitao što kaže Kedžo, mislio sam da me netko zafrkava. Pa kaj je to: ‘pobijedio si, dobro, a sad idemo sve ispočetka?!’. Naravno, svjestan sam da HRT ima pravo odlučiti tko će nas predstavljati, a pretpostavljam da su se za novu Doru opredijelili zbog programskih i komercijalnih razloga. No koliko je takva odluka etička prema Kedži, to je vrlo upitno. Ja tom mladom, izuzetnom pjevaču mogu poručiti samo: Damire, izdrži! Ti si borac! Ti si čovjek koji izuzetno pjeva, koji pomno bira pjesme koje će pjevati! Ostani odlučan, ponovo odi na Doru, i tamo pobijedi i svima dokaži da tvoja prva pobjeda nije bila slučajna - poručuje Dujmić.

Za komentar smo pitali i Zrinka Tutića. Njegove pjesme su na Eurosongu pjevale Doris Dragović (“Željo moja” 1986.), Tajči (“Hajde da ludujemo” 1990.) te Maja Blagdan (“Sveta ljubav” 1996.).

- HRT ima kao članica EBU puno pravo donijeti odluku o tome tko će nas predstavljati na Eurosongu. Oni, ako to ne žele, ne moraju organizirati niti Doru, nego mogu pjesmu i pjevača odabrati izravno, kao što su to uostalom već i radili proteklih godina. Pravno je, dakle, sve jasno, a je li ova odluka i pravedna prosudit će svako prema svojoj duši - kaže Tutić.

- Tko pjeva, zlo ne misli, a tko misli, nije mu do pjevanja. Shvatio sam odavno da je nepravda sestra blizanka pravdi i da se njih dvije ne vole. Uz to, mislim da Eurovizija sada u ovoj situaciji u kojoj se čovječanstvo nalazi uopće nije bitna - smatra Tony Cetinski koji nas je na Eurosongu predstavljao 1994. s pjesmom “Nek ti bude ljubav sva”.

Svoj stav za Jutarnji je izrekla i Sanja Doležal. Ona nas je s Novim fosilima i pjesmom “Ja sam za ples” predstavljala u Europi 1987. godine.

- Odluka HRT-a nije mi u redu i nije fer prema Damiru koji je stvarno vrhunski pjevač. Jasno mi je da ne bi bilo ispravno da se na Eurosongu 2021. natječu pjesme starije od godinu dana, no ne shvaćam zbog čega HRT nije na primjer napravio natjecanje tijekom kojeg bi Damir pjevao pjesme deset različitih autora, a publika i žiri bi mogli glasati za najbolju. Smatram da je Damir itekako zaslužio odlazak na Eurosong - kaže Sanja Doležal.

Nekorektna odluka

- Ovo što se Damiru dogodilo je nepravedno i nekorektno. Da sam ja na njegovom mjestu osjećala bih se prevareno. No, možda ovakva odluka u njemu probudi inat da ode van i napravi veliku svjetsku karijeru jer on to zaslužuje - sigurna je Emilija Kokić koja je na Eurosongu pobijedila 1989. godine s Dujmićevom pjesmom.

CEaGo95C4c0

O “slučaju Kedžo” oglasio se jučer i HRT priopćenjem.

- U povodu intervjua Damira Kedže u današnjem Jutarnjem listu, naslovljenog ‘Izabrala me je publika, ali dobio sam crveni karton od HRT-a’ želimo i ovim putem izvijestiti javnost kako HRT nije dao crveni karton Damiru Kedži: on može već sljedeće godine ponovno prijaviti pjesmu, nastupiti na Dori 2021. - a možda i ponovo pobijediti te tako predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2021., ravnopravno kao i svi ostali njegovi kolege. Eurovizija je prvenstveno natjecanje pjesama, a ne izvođača - te je EBU-ov eurovizijski tim odlučio da se dogodine na Eurosong šalju nove pjesme. Većina zemalja koja ima festivale slične Dori odlučila je, poput HRT-a, nastaviti svoju tradiciju (Švedska, Norveška, Finska, Danska, Litva, Portugal, Estonija). Francuska je ovogodišnjeg predstavnika izabrala interno, ali će sljedeće godine raditi izbor pjesme, a i Cipar će novog predstavnika izabrati interno - pojašnjava urednica Dore 2021. i šefica naše eurovizijske delegacije Uršula Tolj.

image
Uršula Tolj
Sandra Simunovic/Cropix

U priopćenju piše i da je točno kako je HRT Damira Kedžu o odluci obavijestio e-mailom, no s Prisavlja ističu da je to učinjeno tek nakon što se on i njegov tim nisu odazvali pozivu na sastanak.

- Štoviše, oni su sami odlučili da im umjesto usmeno odluku priopćimo pisanim putem. Na tom je sastanku HRT želio zahvaliti Damiru Kedži na dosadašnjoj suradnji te s njim i njegovim timom razmotriti vidove suradnje u sljedećem razdoblju. No nažalost, njegov tim do danas ujutro nije odgovorio na poziv, iako je HRT mnogo uložio u njegovu promociju nakon pobjede na Dori. Prema tome, nije HRT dao crveni karton Damiru Kedži, nego je on to učinio HRT-u - tvrde s Prisavlja.

Legitimna odluka

Što na to kažu u timu Damira Kedže?

- Žao nam je što je Damirov jučerašnji intervju kod nadležnih na HRT-u izazvao ovakvu reakciju, ali zbog jasnog i istinitog informiranja javnosti koja je Damira i Damirovu pjesmu izabrala, a za odluku da on ne ide ih nitko nije pitao, treba znati kako je HRT legitimno i samostalno odlučio da Damir neće predstavljati Hrvatsku na Euroviziji u Roterdamu 2021. Smatramo da bi bilo lijepo prema Damiru da smo prije konačne odluke porazgovarali o svim razlozima za i protiv iste.

Činjenica je da su nas zvali na žurni sastanak u vrijeme dok smo snimali spot izvan Zagreba i da tri mjeseca nismo imali niti jedan sastanak niti razgovor na ovu temu. Činjenica je i da su nas na sastanak zvali da nam priopće svoju već donesenu odluku. Što se tiče uloga u promociju Damira Kedže, a navodi se u priopćenju, zahvalni smo što je HRT nastup u koji smo uložili sve svoje znanje, kreativu i resurse prenio do gledatelja u Hrvatskoj i diljem svijeta i time pokazao sav talent, karizmu i vokalne sposobnosti Damira Kedže - kaže pjevačeva menadžerica Snježana Jerković Radočaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 02:06