Dar čitateljima

U ponedjeljak i utorak dar u Jutarnjem - vodič u 2 nastavka: Vinske ceste i podrumi Hrvatske

Vinske ceste velika su turistička atrakcija; provjerite što vam donosi veliki vodič Vinske ceste i podrumi Hrvatske
Vinske ceste i podrumi Hrvatske

Vinske ceste velika su turistička atrakcija kako za domaće, tako i za strane posjetitelje. Na označenim putevima nalaze se podrumi brojnih vinara i ugostiteljski objekti u kojima gosti mogu uživati u probranim vinima i autohtonim specijalitetima.

Hrvatska je podijeljena u četiri vinske regije, pa tako i naš vodič. U prvom nastavku, koji možete u ponedjeljak pronaći uz tiskano izdanje Jutarnjeg, obrađujemo Bregovitu Hrvatsku i Podunavlje, a drugi nastavak, koji dolazi s Jutarnjim u utorak, donosi vinske ceste Istre i Kvarnera te Dalmacije.

U ponedjeljak: Bregovita Hrvatska i Podunavlje

Bregovita Hrvatska je relativno nova definicija ove tradicionalne regije koja obuhvaća vinogorja u blizini Zagreba, sjeverozapadna vinogorja, Međimurje kraj slovensko-mađarske granice. Središte hrvatske prozvodnje pjenušaca, ova je regija karakteristična po uzgoju međunarodnih sorti poput chardonneya, sauvignon blanca, rizlinga i crnog pinota. U Međimurju je posebno raširena sorta šipon.

Na području Plešivice u samoborskom gorju vinograde ima četrdesetak vinogradara i vinara. Osim zadivljujućeg pogleda sa strmih padina s uredno posađenim vinogradima, posjetitelji mogu uživati u degustacijama mirisnih vina i neodoljivim domaćim delicijama.

Podunavlje - dio najveće hrvatske vinske regije obuhvaća Baranju, Ilok i Srijem. Vinarije na svakom koraku. Vinogradi su raštrkani po brežuljcima gdje rastu loze graševine, rizlinga, traminca, pinota, silvanca ili frankovke. Nezaboravna šetnja kao stvorena za istinske ljubitelje dobre kapljice.

U utorak: Istra i Kvarner, Dalmacija

Ove regije su pioniri hrvatskoga turizma, a sama Istra je u posljednjjih 20 godina doživjela veliki preporod u vinarstvu. Naš najveći poluotok i jedna od najvažnijih vinskih regija, Istra je prepuna vinskih cesta koje povezuju neke od najpoznatijih lokalnih vinarija. Vinske ceste Bujštine, Buzeštine i Pazinštine, Rovinjštine i Vodnjanštine, Labinštine ili Poreštine obilaze istarske gradiće i sela, vinograde i vinske podrume u kojima nastaju cijenjena istarska vina poput terana ili muškata momjanskog, a najtraženiji hrvatski vinski brend danas je malvazija istarska. Na Kvarneru se nalazi nekoliko najboljih restorana na Jadranu, slavnih po najslasnijoj morskoj hrani.

Dalmacija kao najljepša i najduža hrvatska regija prostire se od otoka Paga do Konavoskog polja. Njezina specifičnost su otočki vinogradi na Hvaru, Braču i Korčuli te poluotoku Pelješcu gdje se proizvode najskuplja hrvatska suha vina. U Dalmaciji stasa novi val vinara koji sve više afirmiraju tribidrag koji bi uskoro mogao postati najvažnija lokalna sorta uz plavac mali i pošip. Poluotok Pelješac mjesto je na kojem rastu neke od najcjenjenijih domaćih sorti vina, a sami položaji spajaju škrt i nepristupačan teren s nevjerojatnim pogledom na more. Vinska cesta na Pelješcu spaja vinarije i kušaonice vina, agroturizme, konobe i restorane, a vodi na mjesta gdje rastu kultni plavac mali, dingač, ali i maraština.

U ponedjeljak i utorak, ne propustite vodič: Vinske ceste i podrumi Hrvatske! Potaknut će vas da istražite vinske ceste kontinentalne Hrvatske, Istre ili Dalmacije, da obiđete impresivne vinograde i vinske podrume i kušate najbolja hrvatska vina. Nemojte propustiti! Vinske ceste i podrumi hrvatske s preporukama vinarija koje ove jeseni morate posjetiti i vina koja morate probati! Besplatno, samo uz tiskano izdanje Jutarnjeg lista!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:37