Paleta doživljaja u Koprivničko-križevačkoj županiji

Pobjegnite od gradske vreve i otkrijte Koprivničko-križevačku županiju, pravu oazu za sve ljubitelje umjetnosti, vinskih cesta i autohtonih slastica

Manifestacija Šetnja kroz naivu u Hlebinama

 TZ Središnja Podravina

U selu Hlebine nastala je hlebinska škola naive, slikarski pravac koji je proslavio Podravinu diljem svijeta. Idilični ruralni krajolici inspirirali su mještane koji su započeli amatersko slikanje kod akademskog slikara Krste Hegedušića te i danas djeluje Hlebinska škola naivnog slikarstva. Najpoznatiji predstavnik umjetnosti naive iz Koprivničko-križevačke županije bio je Ivan Generalić. Glavna tehnika naive je slikanje uljanim bojama na staklu, a posebnost ove tehnike je u tome što se slika na staklu, ali naopako. Prvo se odozada slikaju detalji koji su vizualno bliže promatraču, a zatim pozadina. Izložbe radova umjetnika možete pronaći u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama i Galeriji Josip Generalić. Isto tako, eksponate naivne umjetnosti možete pronaći u općinama Gola i Molve. U Koprivnici možete posjetiti Galeriju Mijo Kovačić u kojoj se nalazi stalan postav umjetnina Mije Kovačića, njih 40-ak od 1970-ih do danas. U izložbenom prostoru predstavljen je izbor ulja na staklu i drvu, skica, crteža te jedna nedovršena slika koja prikazuje nastanak slike na staklu.

image

Manifestacija Šetnja kroz naivu u Hlebinama

TZ Središnja Podravina

Županija je bogata nematerijalnom kulturnom baštinom koja se sastoji od izrade tradicijskog božićnog nakita, tradicijskog božićnog lustera kinča, božićnih jaslica, zatim izrade licitara, lončarstva i umjetničke keramike te oslikavanja pisanica i izrade Ivanečkog veza. Ako volite street art, posjetite grafite u Legradu koji oživljuju fasade i udahnjuju novi život objektima.

image

Nezaobilazni grafiti

TZ Središnja Podravina

Koprivničko-križevačka županija je idealno odredište za jednodnevne ili dvodnevne izlete, kako biste upoznali i istražili netaknutu kulturno-povijesnu baštinu i prirodne krajolike. Također, ova regija obiluje nematerijalnom baštinom koju njeni stanovnici čuvaju i prenose na buduće generacije, čime osvajaju srca svojih posjetitelja.

Otkrijte regiju koja očarava svojim vinogradima i vinskim cestama koje će probuditi sva vaša čula. Ovo sjeverno hrvatsko područje krije u sebi bogatu vinogradarsku tradiciju i vinske rute koje garantiraju nezaboravna enološka iskustva. Vinogorje Kalnik prostire se duž kalničkih obronaka i ističe se po svojoj autohtonoj sorti “kleščec”.

image

Vinska cesta križevačkog Prigorja

TZ Križevci

Zaputite se vinskom cestom križevačkog Prigorja koja obuhvaća mjesta Kalnik, dio grada Križevaca, Orehovec i Gornju Rijeku. Ovdje ne propustite priliku kušati raznolike sorte vina kao što su graševina, chardonnay, sivi i bijeli pinot, rajnski rizling te kraljevina, koje uspijevaju na vapnenačkom tlu. Osim uživanja u vinima, regija nudi i bogatu gastronomsku ponudu te obilje prirodnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Žedne i znatiželjne posjetitelje privlači i Đurđevačka vinska cesta, smještena na osunčanim padinama Bilogore, koja se ponosi svojom kulturnom i gastronomskom raznolikošću. Zahvaljujući specifičnoj klimi i pješčanim tlima, vina s ovih područja imaju unikatnu mineralnost, okus i aromu poznatu pod nazivom „Vina z peskov“. Vinarije ovog područja nude sorte poput frankovke, graševine, rajnskog rizlinga, sivog i bijelog pinota. Uz Đurđevačku vinsku cestu valja spomenuti i Koprivničku vinsku cestu PodraVina koja se proteže od Rasinje do Virja i koja nudi vrhunska vina te bogatu gastronomsku ponudu baziranu na tradicionalnim receptima.

image

Vina z peski đurđevačkog kraja

Šime Brajković, TZ Đurđevac

Nakon sati rekreativnog istraživanja vrijeme je da se zasladite u podravskoj kuhinji. Podravski recepti predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu, a jedna od poznatijih zaštićenih slastica je Bregofska pita, omiljeni kolač svih generacija koji se nalazi na blagdanskom stolu, a sastoji od razvučenog tijesta, jabuka, oraha, grožđica i masti. Iako njezin izgled podsjeća na savijaču, Virovska mazanica ima jedinstven okus zahvaljujući posebnoj pripremi tijesta. Virovska mazanica se nalazi na jelovniku već 110 godina, a tajna je u dugoj pripremi tijesta i dobrom nadjevu koji može biti od jabuka, oraha, trešanja, višanja, sira ili maka. U restoranima, kletima i etno selima županije probajte i Pogaču z oreji, tradicionalni kolač jednostavne pripreme i skromnih sastojaka, male količina šećera i soli te velike količine oraha čine ga zdravim kolačem bogatim vitaminom E.

image

Virovska mazanica, Pogača z oreji, Bregofska pita

(od vrha prema dolje, foto: Marko Miščenić, TZ Središnja Podravina, Općina Koprivnički Bregi)

Paleta raznolikih doživljaja i okusa čeka vas na korak od Zagreba, zaputite se u Koprivničko-križevačku županiju!

Saznajte više o odmoru u Koprivničko križevačkoj županiji.

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:03