Dan Sisačko-moslavačke županije

Župan Celjak: Zajednički razvijamo našu županiju koja je poželjno mjesto za život

Župan Celjak na proslavi 35 godina Doma za starije osobe Sisak

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, na kojoj su istaknuti brojni razvojni projekti i projekti obnove, obilježen je Dan Sisačko-moslavačke županije.

Župan Ivan Celjak naglasio je kako će Sisačko-moslavačka županija nakon obnove imati jedan od najkvalitetnijih zdravstvenih sustava u Hrvatskoj.

„U sustavu zdravstva imamo i imat ćemo nove zgrade i infrastrukturu, nabavili smo najmoderniju medicinsku opremu i imamo sjajno medicinsko i nemedicinsko osoblje“, rekao je župan Celjak.

Bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku najveće je gradilište u području zdravstva. Sisačko-moslavačka županija obnovila je zgradu nove interne, a obnavljaju se i zgrade stare interne, patologije, citologije i jodnog lječilišta, a gradi se i potpuno nova zgrada pedijatrije i bolničke kuhinje. Obnovljeno je osam domova zdravlja, obnova domova zdravlja je prvi završetku u Sunji i Sisak-Capragu, a u Petrinji se gradi nova zgrada Doma zdravlja.

image

Dobitnici nagrada Sisačko-moslavačke županije

Obnovljeni domovi za starije i prošireni kapaciteti za smještaj umirovljenika

U sustavu socijalne skrbi Sisačko-moslavačka županija obnovila je domove za starije osobe te su prošireni kapaciteti za smještaj umirovljenika. Izgrađena su tri županijska naselja u Sisku, Glini i Petrinji.

„Izgradili smo 166 kuća u kojima trenutno borave naši sugrađani koji su izgubili domove u potresu, a uskoro te kuće ulaze u sustav domova za starije. Razvijamo sustav domova za starije i na području Moslavine, Slavonije, na području Siska i na području Gline“, rekao je župan.

U gotovo tri godine Sisačko-moslavačka županija izgradila je ili obnovila 20 školskih zgrada, a pri kraju je obnova Srednje škole Petrinja na novoj lokaciji. U Sisku je završen Učenički dom za koji već sada postoji veliki interes učenika. U budućem odgojno-obrazovnom i kulturnom centru u Rimskoj 19 u Sisku, Županija gradi prvi županijski dječji vrtić Zvjezdice, a na toj će lokaciji Glazbena škola Frana Lhotke prvi put imati svoj vlastiti prostor.

„Ključ naše budućnosti su mladi i zato smo svim školama koje smo obnovili dodali nove sadržaje, a sve naše škole opremljene su najnovijom opremom. Posebno me veseli što ćemo u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i ove godine učenicima četvrtih razreda svih osnovnih škola iz cijele županije omogućiti besplatno ljetovanje u Splitu“, dodao je župan Celjak.

Đani Stipaničev pjevao sisačkim umirovljenicima

I ove godine je uz Dan Sisačko-moslavačke županije organiziran bogat program u čiju su organizaciju uključene županijske ustanove, brojne udruge i škole. Program obilježavanja počeo je u Domu za starije osobe Sisak koji je proslavio 35. obljetnicu. Održana je modna revija korisnika Doma te nakon toga koncert Đanija Stipaničeva.

Autocesta Sisak – Zagreb doprinijet će daljnjem razvoju gospodarstva

Sisačko-moslavačka županija u protekle dvije i pol godine obnovila je gotovo 300 kilometara ceste na cijelom svom području. Najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju i grad Sisak je dovršetak autoceste do Siska.

„Ovaj projekt Vlade RH će doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva na području naše županije. Strateška prednost je blizina Zagreba i činjenica da je sada najpogodnije i najjeftinije ulaganje za gospodarstvenike upravo na području Sisačko-moslavačke županije zbog nove karte regionalnih potpora“, dodao je župan.

image

Dovršetak autoceste do Siska

Župan Celjak dotaknuo se nedaća i katastrofa koje su u posljednjih 30 godina pogodile Sisačko-moslavačku županiju.

„Mi smo ustrajan, žilav i snažan narod i neprilike smo, koje su nas zadesile, pretvorili u prilike. Domovinski rat, poplave, klizišta, potres, pretvorili smo u prilike, osobito ovu zadnju katastrofu koja nas je pogodila, a to je potres. Zajednički razvijamo našu županiju koja je danas poželjno mjesto za život“, zaključio je župan Celjak.

Nagrada za životno djelo - posthumno dodijeljena preminulom novinaru Zdravku Strižiću

Nagrada za životno djelo - posthumno dodijeljena novinaru i publicistu Zdravku Strižiću. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Lađarica Sisak, a nagrade za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljene su petrinjskom ultramaratoncu i hrvatskom branitelju Branku Šubiću te Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 16:35