Završetak obnove i razvojni projekti obilježit će 2024. godinu u Sisačko-moslavačkoj županiji

Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu iznosi 283,2 milijuna eura, od čega će 93% proračunskih sredstava biti usmjereno u razvojne projekte u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i gospodarstva.

Župan Ivan Celjak predstavio je proračun županije

„I dalje nastavljamo istim tempom i dinamikom u cilju razvoja svih područja u djelokrugu rada Sisačko-moslavačke županije, odnosno gospodarstva, zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi“, izjavio je župan Ivan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija u ovom trenutku veliko je gradilište. U tijeku su najveća ulaganja u zdravstveni sustav u posljednjih 50 godina, obnavljaju se bolnički kompleksi u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku i Petrinji te objekti domova zdravlja na području cijele županije. Županija je iz Fonda solidarnosti EU za obnovu i gradnju objekata u zdravstvu povukla ukupno 28,6 milijuna EUR te 7,8 milijuna eura za medicinsku opremu.

Sljedeće godine počinje izgradnja medicinskog wellness & spa centra SMŽ

U sljedećoj godini počinje realizacija projekta izgradnje medicinskog wellness & spa centra SMŽ u Sisku pokraj zgrade Jodnog lječilišta koja je također u obnovi. Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 13 milijuna eura, a dio sredstava Sisačko-moslavačka županija osigurala je u proračunu za 2024. godinu. Za potrebe Lječilišta Jodno, Sisačko-moslavačka županija gradi novu zgradu na području grada Petrinje koja će biti dio Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a nova zgrada sadržavat će najmoderniju opremu, uključujući i bazen za grupnu hidroterapiju.

Nad standard u području obrazovanja

Za područje obrazovanja Sisačko-moslavačka županija je iz Fonda solidarnosti EU povukla ukupno 20.065.697,84 eura. Nakon potresa obnovljeno je 12 škola, a u ovoj godini završena je cjelovita obnova Gimnazije Sisak, SŠ Viktorovac Sisak i OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, izgrađene su nove zgrade OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i Područna škola Nebojan, a pri kraju su radovi na i na SŠ Glina.

image

Sisačko-moslavačka županija obnovila je zgradu Gimnazije Sisak

„Na području obrazovanja uvodimo nadstandard kroz našu Tehničku školu Sisak i Srednju školu Viktorovac. Srednjoj školi Viktorovac omogućit ćemo da učenici i profesori vode hotel u Tuškanovoj kući u Sisku, a naša Tehnička škola Sisak je regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo za koji smo nabavili najmoderniju opremu te obnavljamo kompleks bivše vojarne u Lađarskoj ulici“, rekao je župan Celjak.

1000 novih mjesta za umirovljenike

Tijekom 2023. godine završena je obnova domova za starije osobe u Sisku i Glini, a u tijeku je obnova i Doma za starije osobe Petrinja. Dom za starije osobe koji su stanovnici Moslavine čekali nekoliko desetljeća vlastitim sredstvima realizirala je Sisačko-moslavačka županija u Kutini, a useljenje prvih korisnika očekuje se u narednim tjednima. Budući su potrebe za smještajem starijih osoba na području Moslavine veće od postojećih kapaciteta, po uzoru na županijska naselja u Glini, Petrinji i Sisku, u sljedećoj godini krenut će izgradnja novih županijskih naselja u Kutini i Popovači.

image

Županija sljedeći tjedan otvara županijsko naselje u Glini

Naselja u Kutini i Popovači imat će po 25 stambenih objekata što zajedno s Glinom, Petrinjom i Siskom čini ukupno 216 stambenih jedinica, od kojih će dio kuća biti prilagođen osobama s invaliditetom. Kapaciteti za smještaj starijih osoba povećavaju se i u Sisku za što je Sisačko-moslavačka županija kupila poslovnu zgradu u Capragu. U 2024. godini na zgradi će započeti radovi prenamjene, a u novom prostoru smjestit će se 75 novih korisnika.

Županija se razvija, poželjno je mjesto za život

U suradnji s Vladom RH i Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na inicijativu župana Celjaka, gradit će se čak 36 višestambenih zgrada. U tijeku je već postupak nabave za izvođenje radova 13 takvih zgrada i to u Sisku, Kutini i Jasenovcu. Također, Sisačko-moslavačka županija otvorenjem autoceste nikad nije bila bliža glavnom gradu Zagrebu, a uzevši u obzir sva ulaganja, županija se razvija kao mjesto poželjno za život, rad te dolazak i zasnivanje obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55