BILJANA BORZAN

Hrvatska europarlamentarka imenovana je glavnom autoricom prijedloga Parlamenta za dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova

Biljana Borzan prilikom predstavljanja rezultata istraživanja
 

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan imenovana je glavnom autoricom prijedloga Europskog parlamenta za dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova. Ona će voditi pregovore o novom zakonu između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta.

- Ovo je velika odgovornost, ali i radost jer borba koju sam počela davne 2014. ulazi u završnu fazu. Dat ću sve od sebe da ovim zakonom osiguram dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Više od 60 posto naših građana smatra kako se uređaji proizvode ugrađenim kvarom i to treba zabraniti. Istraživanja su pokazala da se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, što je odmah nakon isteka obaveznog jamstva. To ne može biti slučajnost- izjavila je ovom prigodom Biljana Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je nedavno provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas, a njih 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo kupovati nove proizvode. Prilikom predstavljanja rezultata istraživanja Borzan je kazala kako se proizvođači pravdaju kako građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje, ali njezino istraživanje je pokazalo kako građani smatraju da uređaji trebaju trajati dulje.

- Nakon što sam bila autorica Izvješća i Rezolucije Europskog parlamenta, presretna sam što mi je ukazano povjerenje da završim ovu priču u najboljem interesu naših građana. Svjesna sam da će pritisci industrije na mene biti veliki, ali sam već navikla na takve bitke. Iskreno, uzbuđena sam i jedva čekam početi s radom - kazala je Borzan.

Dodajmo i kako je 7. travnja 2022. Europski parlament gotovo jednoglasno usvojio Rezoluciju o pravu na popravak. U rezoluciji je usvojena zabrana ugrađenih kvarova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:17