SVJETSKI DAN VODA

Učenicima se na slikovit i njima prilagođen način govorilo o vodama i tajnama krškoga podzemlja

Učenici razredne nastave PŠ Bilice učili su o ponašanju podzemnih voda u krškim područjima

 JU NP Krka

Voda nije komercijalan proizvod nego opće dobro i ograničen resurs koji je potrebno zaštititi i upotrebljavati na održiv način, kako u pogledu kvalitete tako i u pogledu količine. Međutim, pritisak na taj resurs velik je zbog brojnih načina uporabe u raznim sektorima, poput poljoprivrede, turizma, prometa i energije, istaknuto je na stranicama Europskog parlamenta u članku o zaštiti voda i upravljanju njima.

Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, iz Javne ustanove "Nacionalni park Krka" istaknuli su kako su ograničeni resursi vode, elementa nezamjenjiva za život na Zemlji, ugroženi zbog neodgovarajućeg upravljanja. Procjenjuje se da čovječanstvo može koristiti samo 1 % slatke vode od ukupne količine vode na planetu. Voda ima, naglasili su, osamdeset neobičnih svojstava koja su dijelom još uvijek enigma za znanost.

- Upravo kako bismo osvijestili važnost vode za živa bića, u dvosatnom druženju s edukatorima Nacionalnog parka „Krka“ na poučno-pješačkoj stazi od Stinica, kod otočića Visovca, prema Visovačkoj kući „Kuželj“ učenici razredne nastave PŠ Bilice naučili su više o ponašanju podzemnih voda u krškim područjima a od zadanih materijala napravili su kreativne filtre za vodu. Znatiželjna i ozarena dječja lica pomno su pratila radionicu, u kojoj se na slikovit i djeci prilagođen način govorilo i o tajnama krškoga podzemlja – poručuju iz JU NP Krka.

image

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od toga šezdeset sedam na području NP Krka

JU NP Krka


Pojašnjavaju kako je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda “Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim”. Krški tereni zauzimaju oko 20 % površine Zemlje, a u Hrvatskoj obuhvaćaju gotovo 50 % njezine površine. Karakteriziraju ih špilje, jame i površinski reljefni oblici koji zajedno tvore neobične i spektakularne krajobraze. Krška područja izvor su vode za oko 10 % svjetske populacije, staništa rijetkih, ugroženih i endemičnih pripadnika živoga svijeta, izvor znanja o našem okolišu, klimatskim promjenama i mineralnim resursima, ali i područja kulturne baštine kao rezultata života brojnih lokalnih zajednica u krškim područjima te važna posjetiteljska odredišta.

- Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od toga šezdeset sedam na području Nacionalnog parka 'Krka'. Špilje dinarskog krša najbogatije su na svijetu po broju špiljskih vrsta, a 70 % njih su endemi Hrvatske. U speleološkim objektima Parka zabilježeno je preko stotinu sedamdeset svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP 'Krka' odnosno stenoendemi. Većina predstavnika špiljske faune strogo su zaštićene vrste - naglasila je Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Dodala je kako osim Oziđane pećine, špilje i jame NP 'Krka' nisu otvorene za posjećivanje upravo zbog zaštite staništa i svojti i cjelokupnog podzemnog ekosustava.

U ovoj Javnoj ustanovi pojašnjavaju i kako su speleološki objekti i krški krajobrazi vrlo osjetljivi na onečišćenje, prekomjerno korištenje prirodnih resursa i prostora, uništavanje i loše upravljanje. Zato javnost, ističu, treba upoznati s činjenicom da je podzemni svijet važan za opstojnost cjelokupnog života na Zemlji i ukazati na načine zaštite krških područja i odgovornog i održivog upravljanja njima.

Naveli su i kako je ideja za obilježavanje Svjetskog dana voda 22. ožujka nastala 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Izuzetno je važno, istaknuli su, posvetiti pozornost ograničenosti resursa pitke vode: čak petina svjetskog stanovništva nema pristup sigurnoj vodi zbog prekomjerna korištenja, neodgovarajućeg upravljanja i zagađenja.

Dodajmo kako je Europski parlament u prosincu 2020. odobrio dogovor s državama članicama o novoj Direktivi o vodi za piće kojom se želi poboljšati kvaliteta vode iz vodovoda u cijeloj Uniji. Bio je to odgovor na zahtjeve gotovo dva milijuna Europljana koji su podržali inicijativu „Right2Water” za poboljšanje dostupnosti sigurne vode za piće svim Europljanima, prvu uspješno provedenu europsku građansku inicijativu.

„Prva Direktiva o vodi za piće stupila je na snagu prije dvadeset godina. Vrijeme je da je ažuriramo i postrožimo granične vrijednosti za neke onečišćujuće tvari poput olova. Parlamentu je bilo najvažnije da zahvaljujući novoj direktivi voda za piće bude još sigurnija te da se u obzir uzmu i nove onečišćujuće tvari. Stoga pozdravljam odredbe o mikroplastici i endokrinim disruptorima poput bisfenola A”, kazao je tom prigodom Christophe Hansen (EPP, Luksemburg).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:19