YANIS VAROUFAKIS

Rijetko je tko toliko pesimističan oko tijeka pregovora i budućnosti planeta kao što je to Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis

 Insidefoto/Alamy/Alamy/Profimedia

o je kritika upućeno sudionicima klimatskog summita Cop26 u Glasgowu. No rijetko je tko toliko pesimističan oko tijeka pregovora i budućnosti planeta Zemlje kao što je to bivši grčki ministar financija, ekonomist, publicist i aktualni član Grčkog parlamenta Yanis Varoufakis. U kolumni u Guardianu Grk je napisao sljedeće:

-Neuspjeh Cop26 odražava propast demokracija s obje strane Atlantika. Predsjednik SAD-a Joe Biden stigao je u Glasgow dok su njegovi ljudi u Washingtonu istovremeno promicali zakon o infrastrukturi u Kongresu, kojim se praktički onemogućuje bilo kakvo ozbiljno ulaganje u obnovljive izvore energije. U međuvremenu u Europskoj uniji retorika je možda obojena svijetlo zelenom bojom, ali stvarnost je tamnosmeđa; čak se i Njemačka veseli velikim količinama ruskog prirodnog plina u zamjenu za zeleno svjetlo za plinovod Sjeverni tok 2. EU bi trebao stvarati paneuropsku uniju obnovljive energije, ali nažalost naši čelnici niti ne raspravljaju o ovoj ideji- smatra Varoufakis.

Izdvojio je i tri glavna razloga zašto je Cop26 spektakularan debakl.

Prvi razlog vidi u nemogućnosti kolektivnog djelovanja na cijelom planetu.

-Velike tvrtke, kao i države, vode se molitvom svetog Augustina: “Gospodine, molim te, učini me čednim, ali ne još”. Svi više vole planet na kojem nitko ne ispušta ugljik od planeta koji propada. Ali također radije će odgoditi plaćanje troška tranzicije. A ako ostatak planete ne čini pravu stvar, zašto biti jedini onaj koji to čini?- smatra Varoufakis.

Kao drugi razlog izdvaja neuspjeh globalne koordinacije.

-Gomila gotovine leže dokono u globalnom financijskom sustavu, a njegovi ultra-bogati vlasnici ga žele uložiti u aktivnosti s niskim udjelom ugljika. Ali privatno ulaganje u, recimo, zeleni vodik stvorit će profit samo ako u njega ulažu i mnogi drugi ulagači. I tako svi ulagači sjede uokolo i čekaju jedni druge da budu prvi. U međuvremenu, korporacije, zajednice i države pridružuju se ovoj igri čekanja, ne želeći riskirati da se posvete zelenom vodiku dok to ne učini velike korporacije. Tragično, ne postoji globalni koordinator koji bi raspolagao raspoloživim novcem i tehnologijama- elaborirao je.

Kao treći razlog Varoufakis detektira narav kapitalizma.

Grčki ekonomist smatra kako je potrebno učiniti dvije stvari.

-Prvo je potrebno potpuno gašenje rudnika ugljena i novih naftnih i plinskih platformi. Ako nas vlade mogu zaključati kako bi spasile živote tijekom pandemije, mogu zatvoriti industriju fosilnih goriva kako bi spasile čovječanstvo. Drugo, potreban nam je globalni porez na ugljik, kako bismo povećali relativnu cijenu svega što oslobađa više ugljika i od čega bi sav prihod trebao biti vraćen siromašnijim pripadnicima naše vrste- zaključio je Varoufakis.

-Možemo čuti kako je COP26 propala, kako se nisu postigli nikakvi dogovori, te da se izgovaraju samo floskule. Druga strana, pak, govori kako su dogovorene velike stvari, te da je cijeli svijet složan kao nikada ranije. Istina je negdje u sredini. Momentum sigurno postoji, no kada se 150 država svijeta složi oko nečega to nikada ne ispadne u potpunosti onako kako se zamislilo. Postoji velika razlika između obećanja koje su dale države. No ni ta obećanja sama po sebi ne znače ništa- kazao je svoje mišljenje o COP26, zastupnik Europskog parlamenta Bas Eickhout.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:48