EIT I LEAN

Gradi se Health tech hub: Lani u 13 timova 33 člana, od čega 60 posto žene

Ove godine u program ćemo uključiti više znanstvenika i istraživača - kaže Filip Stipančić iz Lean Startup Croatia
 Jl/

Prvi hrvatski healthtech startup program, Get Started in Health Innovation, ove će godine biti još nešto veći. Program poticanja razvoja startupa u zdravstvu, koji su pokrenuli EIT Health HUB Hrvatska i venture builder Lean Startup Croatia, a koji podupire Sveučilište u Zagrebu, prima ove godine do 15 timova.

Filip Stipančić, suosnivač i partner u Lean Startup Croatia kaže da se zdravstvo pokazalo kao jedan od najvećih potencijala za startup razvoj u Hrvatskoj. Navodi da su lani podržali 13 timova.

- Tada smo imali čak 35 prijava. Cilj nam je primiti do 15 timova te sedam timova dovesti do druge faze programa kroz koju želimo da butu spremni za izlazak na tržište ili prikupljanje kapitala - kaže Stipančić.

Program ‘Get Started in Health Innovation’ traje šest mjeseci i da su prijave za program do 10. svibnja.

Stipančić pojašnjava da su kroz interdisciplinarni pristup zasnovan na resursima sveučilišta, partnerima iz industrije i međunarodni doseg, program osmislili tako da ponudi jedinstvenu podršku u razvoju i edukaciju za inovatore u zdravstvu. Program je otvoren za djelatnike u zdravstvu, istraživače, studente diplomskih ili doktorskih studija i startupe u ranoj fazi prije izlaska na tržište.

- Novo doba u zdravstvu je pred nama. Revolucionarna istraživanja i suvremene tehnologije spremne su preoblikovati ishode i iskustva liječenja. Još važnije, mogu nam pomoći spriječiti ili ublažiti simptome i nastanak bolesti - kaže Stipančić.

Navodi da se prvo izdanje programa pokazalo jako dobro. U 13 timova bila su 33 člana, od čega 60 posto žene. Čak 21 sudionik imao je visoko obrazovanje u području bioznanosti, od čega šest doktora znanosti i četiri doktoranada.

image
Jl/

- Najuspješniji su se pokazali timovi koji su bili potpuno posvećeni razvoju poslovnih projekata, znači da su na tome radili cijelo vrijeme - full-time, i timovi koji su rješavali probleme za koje su imali osobnu motivaciju - kaže Stipančić.

Program započinje bootcampom i nastavlja sa 6-tjednim procesom podrške u validaciji tržišta do internog demo dana na kojem će timove koji su ostvarili napredak u validaciji tržišta biti pozvani u drugu fazu programa. Tamo će dobiti individualnu podršku za razvoj proizvoda, izlazak na tržište te pristupu financiranju.

- Ove godine u program ćemo uključiti više znanstvenika i istraživača - kaže Stipančić.

Navodi da tako žele ponuditi više individualizirani pristup usmjeren na transfer tehnologije, kao i na mogućnosti novog zdravstvenog EDIH-a, koji može pomoći oko kliničkih ispitivanja i razvoja proizvoda. Usto, dodaje, plan im je ojačati suradnju s inozemnim ekosustavima i pomoći timovima u internacionalizaciji poslovanja.

Program završava u studenom s demo danom na kojem će se najuspješniji timovi predstaviti investitorima i javnosti.

- Krajnji cilj je sinergijom dionika zdravstvenog ekosustava stvoriti regionalni health tech hub koji će producirati scaleup kompanije u zdravstvenom sektoru - zaključuje Stipančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:39