FOUNDERI INVESTITORI

Bellabeat najveći privatni ulagač u Feelsgood: Sandro Mur ulaže 6 milijuna eura u hrvatske startupe

Prostor za još brži rast vidim u suradnji s drugim startupima i zato smo u Feelsgood uložili 6 milijuna eura, kaže Sandro Mur

Sandro Mur

 Bellabeat

Prvi hrvatski startup koji je privukao milijunsku investicijsku od hollywoodskih zvijezda i kreme tech zajednice iz Silicijske doline, i to još davne 2014. godine, sada je krenuo ulagati u domaće startupe. Bellabeat je prvi hrvatski startup s vlastitim investicijskim programom.

Proizvođač pametnog nakita, čiji je najpoznatiji proizvod pametni tracker Leaf, a čiji su neki od prvih investitora glumica Jessica Alba, kreator Gmaila Paul Buchheit i osnivač TechCruncha Michael Arrington, uložio je 45 milijuna kuna (6 mil. eura) u prvi, potpuno hrvatski fond rizičnog kapitala Feelsgood. Riječ je o VC fondu, koji je na našem tržištu napravio presedan - novac drži u Hrvatskoj i odavde ga ulaže.

Sandro Mur, suosnivač i direktor Bellabeata kaže da uspješno razvijaju novu poslovnu kategoriju u ženskom wellnessu - holističke programe. Prošlu godinu, ističe, zaključili su s više od dva milijuna vlastitih aktivnih uređaja, više od osam milijuna žena na svojoj platformi i mjesečnim priljevom od 150.000 novih korisnica.

image

Sandro Mur

Bellabeat

- Prostor za još brži rast vidim u suradnji s drugim startupima i zato smo u Feelsgood uložili 6 milijuna eura - kaže Mur.

Navodi da mu je želja pomoći hrvatskim startupima da rastu kroz suradnju s Bellabeatom.

Renata Brkić, partnerica u Feelsgoodu, kaže da je riječ o atipičnom financijskom ulagaču.

- Bellabeat je najveći privatni investitor u Feelsgood, a unatoč tome s njim su pregovori trajali najkraće - kaže Brkić.

Navodi da su odmah uvidjeli da dijele iste vrijednosti. Posebno ističe želju da podrže razvoj poduzetničkog i investicijskog ekosustava u Hrvatskoj te olakšaju pristup kapitalu.

- Želimo surađivati na mentoriranju, a posebno u području otvaranja mreže svjetskih investitora kod kojih Bellabeat uživa ugled i s kojima surađuje - kaže Brkić.

Sandro Mur otkriva da je suradnja s Feelsgoodom dio šireg Bellabeatova investicijskog programa. Navodi da je njegov startup dosad uložio u šest fondova i izravno u dvadesetak tvrtki.

U idućih nekoliko mjeseci, naglašava, želi taj broj udvostručiti i za to Bellabeat i sam ide u novu investicijsku rundu.

- Mi ulažemo u kompanije s kojima možemo ostvariti poslovni odnos nakon investicije, a kako Bellabeat ima fokus na partnerski i poslovni odnos, investicijski dio priče prebacujemo na fondove - kaže Mur.

Pojašnjava da je jedan od šest fondova u koje su uložili i vlastiti fond za istraživanje postporođajne depresije, osnovan početkom ove godine, a težak je 10 milijuna dolara. Putem njega Bellabeat je investirao u dvije kompanije. Jedna se bavi digitalnim terapijama za postnatalnu depresiju i osnivač joj je dr. Ede Frecska, vlasnik psihijatrijske klinike u SAD-u, koja istražuje rješenja za depresiju posljednjih dvadeset godina. Druga je aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa My Diary.

- Do kraja godine planiramo uložiti još u pet do deset kompanija - kaže Mur.

Navodi da traže prilike i u Hrvatskoj i regiji te da mu se jako svidio tim koji vodi Feelsgood.

- Kada mi je partner u Feelsgoodu Domagoj Oreb pokazao investicije Ruđer Inovacija iz razdoblja kad ih je vodio, svidjelo mi se što ulaganja nisu striktno išla u neke digitalne i skalabilne platforme, nego u manje popularne industrije, od BioTecha do kompliciranih hardverskih rješenja - kaže Mur.

image

Sandro Mur,, Renata Brkić i Dinko Novoselec

Goran Mehkek/Cropix

Oreb, pak, kaže da se njemu kod Bellabeata i Mura sviđa što prepoznaju nužnost izgradnje investicijskog ekosustava na lokalnoj, hrvatskoj razini.

- Silicijska dolina ima svoje investicijske zvijezde i cijeli taj ekosustav ulagača, a u Hrvatskoj je, ako želi biti uspješna u razvoju startupa i imati dva, tri i više jednoroga, važno izgraditi vlastiti investicijski krug - kaže Oreb.

Renata Brkić pojašnjava da investitori u fond ne mogu birati investicije ili im prodavati svoje usluge. Međutim, navodi, i dalje ostaje mnogo prostora za suradnju kroz mentorstvo, ali i promicanje pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš.

- Startupi u koje ulažemo moraju biti spremni, osim financijskih rezultata, mjeriti i redovito izvještavati o svojim rezultatima društvenog utjecaja, i to prema unaprijed utvrđenoj metodologiji, te javno zagovarati takav pristup poslovanju - kaže Brkić.

Dinko Novoselac, partner u Feelsgoodu, kaže da iskusni domaći osnivači startupa mogu biti dobri investitori u hrvatske startupe zbog iskustva razvoja biznisa u teškom i nepoticajnom okruženju.

- Danas je situacija bitno bolja jer Hrvatska ima razvijenu mrežu inkubacijskih i akceleracijskih programa kojoj baš ti osnivači jako doprinose kao mentori. K tome, formirana je snažna izvaninstitucionalna zajednica uspješnih poduzetnika kojima je stalo poticati razvoj dobre klime i to je genijalna vijest - zaključuje Novoselac.

Besplatno preuzmite izdanje STARTUP REPORTA na ovom linku i slobodno shareajte našu publikaciju s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Messengera, Discorda, Slacka, Teamsa pa čak i maila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 04:51