PROMIJENILI SMJER

Bellabeat okrenuo leđa Googleu i Facebooku, krenuo smjerom Applea

Hrvatska kompanija odlučila je korisnicama ponuditi mogućnost šifriranja i odrekla se korištenja njihovih zdravstvenih podataka

Urška Sršen

Bellabeat je prvi hrvatski scaleup koji je okrenuo leđa podatkovnoj ekonomiji, na kojoj svoje poslovanje temelje Google i Facebook. Umjesto toga, naglasak je stavio na privatnost, odnosno krenuo putem Applea, tvrtke poznate po sukobima s američkim vlastima oko prava na privatnost svojih korisnika.

Apple, naime, svojim korisnicima omogućuje šifriranje svojih podataka i sama kompanija nema pristup tim podacima.

Sad i Bellabeat nudi korisnicima šifriranje podataka. Hrvatski scaleup proizvodi pametan nakit koji prati zdravlje žena, među inim plodnost, menstrualne cikluse i trudnoću.

BESPLATNO: Preuzmite drugi broj magazina Startup Report - mapirali smo najaktivnije startup hubove u Hrvatskoj!

⊕⊕

Dosad je tako stvorio najveću zdravstvenu bazu podataka u Hrvatskoj. Bellabeat ima više od 100 milijardi skupova zdravstvenih podataka o ženama. Na tome je razvijao i nove proizvode.

Potpuni zaokret

No, sada je iz temelja promijenio taj smjera razvoja i punu kontrolu nad njihovim podacima dao je svojim korisnicama.

Urška Sršen, suosnivačica i glavna komercijalna direktorica Bellabeata, kaže da su se na to odučili zbog činjenice da je ustavni sud SAD-a dopustio kriminalizaciju pobačaja.

- Bellabeat razvija proizvode koji pomažu ženama da bolje razumiju svoja tijela i želimo da to mogu raditi bez brige o tome što se događa s njihovim privatnim podacima. Zato uvodimo mogućnost da korisnice mogu šifrirati svoje podatke i da ih nitko, pa ni mi, ne može pročitati bez njihove dozvole, odnosno njihova tajnog ključa, koji imaju samo one - kaže Sršen.

Pojašnjava da je tajni ključ lozinka ili PIN koji si stvori i čuva sama korisnica. Ta šifra služi da se podaci na Bellabeatovim serverima i u aplikaciji šifriraju takozvanom AES-256 enkripcijom kakvu koriste banke. Dodaje da korištenjem ove mogućnosti korisnica ima potpunu kontrolu nad svojim podacima.

- Bellabeat zbog ovoga neće moći imati koristi od prikupljanja podataka o krajnjim korisnicima u bilo kojem obliku, uključujući interna istraživanja ili poboljšanja naših proizvoda. Svi podaci pohranjeni na Bellabeat poslužiteljima bit će samo u šifriranom obliku, što znači da baš nitko neće moći pristupiti tim podacima bez odobrenja korisnica, pa ni zakonito - kaže Urška.

Povod presuda Roe vs. Wade

Navodi da su se na to odlučili jer je presuda u predmetu Roe vs. Wade ogroman udarac ženskim pravima.

- U pozadini ove odluke je niz dalekosežnih posljedica. Primjerice, promijenit će se način na koji se zdravstveni podaci i evidencija zdravlja žena razmjenjuju s liječnicima primarne zdravstvene zaštite i zdravstvenim ordinacijama. Utjecat će na to da se žene osjećaju sigurno te će uvelike promijeniti način na koji će se žene odlučiti dijeliti svoje reproduktivne informacije na internetu - kaže Sršen.

Dodaje da će funkciju šifriranja uvesti do kraja srpnja.

Sandro Mur, suosnivač i izvršni direktor Bellabeata, kaže da se nigdje u zdravstvenoj skrbi ili zdravstvenim pravima muško tijelo ne tretira na sličan način, niti postoji bojazan da bi se to radilo.

- Zastrašujuća mi je ideja da bi se zdravstveni podaci i drugi digitalni pokazatelji mogli upotrijebiti protiv naših korisnica, i to da bi se kriminalizirale žene po pitanju njihovih reproduktivnih odluka, koje suštinski mijenjaju njihove živote. Bellabeat stoji uz žene. Dajemo im punu kontrolu - kaže Mur.

Dobro i za Bellabeat

Dodaje da Bellabeat neće prodavati ili dijeliti podatke o svojim korisnicima, niti to radi. Pojašnjava da idu doslovno putem Applea po pitanju zaštite privatnosti svojih korisnica.

- Istina je da će to biti dobro i za Bellabeat, jer nama uvođenje šifriranja osigurava da nikada nećemo biti stavljeni u poziciju, kao tvrtka, u kojoj bismo mogli biti prisiljeni dostaviti privatne zdravstvene podatke korisnika u čitljivom obliku - kaže Mur.

Ovdje se možete predbilježiti na jedinstveni newsletter o startupima

⊕⊕

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:17