Nova meka hakera

Bez podataka možete ostati zbog nesigurne kućne mreže. Jedna skupina je posebno ranjiva...

I dok su napadi hakera putem provala u internetsku mrežu rijetki u kućanstvima, oni su itekako mogući u kompanijama
Ilustracija
 Getty Images/iStockphoto

Danas u vrijeme digitalne revolucije svakodnevno se može pronaći bezbroj savjeta i upozorenja o zaštiti protiv hakerskih napada. Pa tako, najčešće upute uključuju izbjegavanje sumnjivih stranica, poruka, programa i slično, no čini se kako je hakerska praksa prerasla opće poznate stavke.

Prema istraživanju izraelskog Sveučilišta Ben-Gurion iz Negeva do hakerskog napada može doći i putem samog rutera, točnije tzv. 'guest network' (mreža gosta) putem koje se na glavni internet sustav priključuju posjetitelji koji nisu stalni korisnici te adrese.

U čemu je zapravo problem?

Kako navodi Forbes, ovo nužno ne znači da na svoju kućnu mrežu vlasnik ne bi trebao puštati nikoga, već da do hakerskog napada može doći i putem već postojećih uređaja koji su spojeni na mrežu, a spadaju u ranjiviju sigurnosnu kategoriju. Tako primjerice, do napada može doći putem printera koji je spojen na mrežu ili IoT uređaja. Na taj način, haker bez ikakvih problema može preuzeti sve podatke koji se nalaze na glavnoj mreži.

Najranjivija skupina

I dok su napadi hakera putem provala u internetsku mrežu rijetki u kućanstvima, oni su itekako mogući u kompanijama. Naime, zbog samog načina rada internetske mreže u većim poduzećima te velikog broja pristupnih uređaja, sama sigurnost sustava je znatno manja. Samim time, takve mreže podložnije su napadima.

Kako se zaštiti?

I dok se softverski alati mogu upotrijebiti za uklanjanje nekih otkrivenih praznina, istraživači smatraju da je sustav najbolje zaštiti hardverskim rješenjima, boljom podjelom same mreže, te upotrebom dodatnih sigurnosnih kodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:17