Još jedna mrlja u portfelju

Više od pola milijuna lozinki Zoomovih korisnika ukradeno i prodano na 'dark webu'

Stučnjaci upozoravaju kako ovaj put nije došlo do direktnog napada platfome, već njenih partnera
Ilustracija, održavanje videokonferencije
 AFP

Više od 500 tisuća lozinki i podataka o korisničkim računima ukradeno je s jedne od trenutno najpopularnijih aplikacija na svijetu, Zooma, te zatim prodano na 'dark webu'.

Tvrtka za računalnu sigurnost Cyble prva je otkrila gomile podataka sa Zooma na virtualnoj burzi kibernetičkih kriminalaca. Na toj se ilegalnoj trgovini ukradeni podaci, tvrde stručnjaci, prodaju za svega nekoliko lipa po komadu.

Iako još nije poznato kako su hakeri došli do korisničkih podataka, stručnjaci vjeruju da nije direktno hakiran sustav Zooma, već tvrtki koje s njim surađuju. Točnije, vjeruju da je do krađe došlo upravo zbog toga što korisnici najčešće koriste iste lozinke i korisničke račune za više internetskih servisa.

- Korisnici Zooma ne bi trebali koristiti iste podatke na više sustava, pogotovo ako se radi o korisničkom imenu i lozinki koja se primjerice koristi za mail adresu. Hakeri tada te podatke vrlo lako prilagode svojim potrebama. Upravo su ti korisnici najčešće žrtve napada – objašnjava Jake Moore, specijalist za internetsku sigurnost tvrtke ESET.

Iako se u ovom slučaju čini kako Zoom nije direktno odgovoran za curenje podataka, to je samo još jedna mrlja u Zoomovom portfelju. Ova se platforma već radnije našla na udaru kritika zbog načina na koji koristi osobne informacije korisnika, nedovoljne sigurnosti njihovih privatnih videopoziva, a zbog svega toga neke su države, ali i tvrtke zabranile svojim zaposlenicima da koriste tu aplikaciju na službenim računalima, navodi The Independent.

Iz Zooma tvrde da su pojačali sigurnost te da intenzivno rade na otklanjanju svih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:18