najveća narudžba u povijesti

Za 17 milijardi obveznica ulagači nudili 233 milijarde

Analitičari navode da je ovo tek najava interesa koji se očekuje kad Unija počne nuditi zelene obveznice
 Charly Triballeau/AFP

Bio je to jednostavno uspjeh kakav nitko nije očekivao. Bankari su rekli da je riječ o najvećoj narudžbi na svjetskim tržištima obveznica u povijesti.

Europska unija jučer je izdala obveznice za potrebe financiranja programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi. Riječ je o programu SURE, koji koristi i Hrvatska i iz kojeg očekuje oko milijardu eura u povoljnim zajmovima.

Unija je ponudila 17 milijardi eura obveznica, a interes je tržišta iznad svih očekivanja: ulagači su za 10-godišnju i 20-godišnju obveznicu EU dostavili ponude ukupne vrijednosti 233 milijarde eura.

Ovome treba dodati i najavljene "zelene dionice" u očekivanom iznosu od nešto više od 200 milijardi eura, kojima bi se financirao Program oporavka od krize koji iznosi 750 milijardi eura. Sve bi to moglo EU pretvoriti u jednog od ključnih aktera na tržištima. Peter Goves, strateg u MFS Investment Managementu, rekao je za Financial Times da je ovo "samo 'predjelo' za ono što dolazi 2021. godine".

U 2020. godini Bruxelles se planira zadužiti za nešto više od 30 milijardi eura, što znači da je sadašnjom prodajom obveznica pribavio više od polovice zacrtanog iznosa. Europski ulagači jako su zainteresirani za ove obveznice s obzirom na to da nude veće prinose od referentnih njemačkih (za EU je utvrđen prinos od -0,26, a za njemačke Bund -0,62 posto), a rejting im je vrlo sličan - dvije od tri vodeće agencije dodijelile su im najvišu ocjenu, AAA, objašnjavaju analitičari. Dodatni je razlog njihov format "društvene" obveznice, koji signalizira da će pribavljeni novac biti upotrijebljen u društveno korisne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:08