Elitni sport

'Sada je sve na nama. Najprije ćemo graditi golf-igrališta, a tek potom hotel i vile'

Prvo ozbiljno golf-igralište otvoreno je na Crvenom Vrhu kod Savudrije, jedno je pokraj Zagreba, a imaju ga i Brijuni
4. Konferencija o golf turizmu
 Goran Šebelić / CROPIX

Hrvatska ima samo tri golf-igrališta sa 18 i više polja te sedam vježbališta iako se o njima govori već više od 15 godina radi privlačenja turista više platežne moći. Očito to ipak nije interes države, koja bi trebala olakšati i ubrzati proceduru rješavanja prostornoplanske i ostale dokumentacije kako bi se itekako potrebni golf-tereni, unatoč otporu dijela javnosti, počeli graditi.

Prvo ozbiljno golf-igralište otvoreno je prije više od deset godina na Crvenom Vrhu kod Savudrije, jedno je pokraj Zagreba, a imaju ga i Brijuni. Kako smo mogli čuti u Poreču, na konferenciji o golf-turizmu u Hrvatskoj, na vidiku je napokon gradnja još jednog, na Lošinju.

- Nakon što su u prosincu 2018. usvojene izmjene i dopune Prostornog plana Primorsko-goranske županije, plan je otvoriti radove početkom 2020. Sada je sve na nama. Najprije ćemo graditi golf-igrališta, a tek potom hotel i desetak vila s oko 800 ležajeva - rekao je Branko Domac o projektu golfa na Lošinju u koji će investirati hotelska kuća Jadranka.

Uz proširenje postojećeg aerodroma, to im je krucijalni projekt jer žele da turizam na Lošinju i Cresu traje 365 dana. Time će, uvjereni su, uz direktnu aviovezu s otokom, napuniti novi resort na Mataldi, na predjelu Punta križe na otoku Cresu, ali i postojeće objekte s pet i četiri zvjezdice koje već imaju na Lošinju.

- Projekt je u prostornoplanskoj dokumentaciji od 2013., kada smo planirali da bude gotov 2017. Ali, morali smo se strpjeti. Nikome nije u interesu da se devastira okoliš, kojem neće naštetiti ni ovaj projekt. Bit će to vrhunsko golf-igralište s golferskom kućom, hotelom i deset vila na 325 hektara. Dakle, uređeni dio terena čini deset posto površine - rekao je Domac. Projekt je financijski pokriven, a trenutno se preprojektiraju objekti. Investitor je s Krčkom biskupijom dogovorio korištenje zemljišta na 50 plus 50 godina, a za projektiranje dva championship golf-terena s po 18 rupa angažirali su Ernieja Elsa, globalno poznatog golfera. Procjena je da će sve to stajati oko 100 milijuna eura.

U planu je realizacija i prvog javnog golf-terena u Hrvatskoj - onog u Poreču, koji je na čekanju već više od deset godina. Trebao bi se urediti na području Zelene i Plave lagune, u blizini svih porečkih hotela. Prostirat će se na 70 hektara uz uvalu Molindrio, a vrijedan je između 4 i 5 milijuna eura. Gradnja smještajnih kapaciteta nije predviđena.

Iako je na projektnu dokumentaciju već potrošeno milijun kuna javnog novca, realizacija je još daleko od realizacije - i dalje nema dozvolu za gradnju, ne zna se tko će u njega uložiti niti kako će se u njega uključiti dva najveća porečka hotelijera: Plava laguna i Valamar Riviera.

- Urbanistički plan je napravljen, izrađen je idejni projekt golf i servisne kuće, a idući je korak priprema ostatka dokumentacije za gradnju te očekujemo natječaj Ministarstva turizma. Moramo riješiti i imovinsko-pravne odnose. No, lokalna samouprava teško da će uložiti novac u samu gradnju. Traži se privatni partner. Od Plave Lagune i Valamara očekujemo da se uključe, a od države da ubrza cijeli proces - rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Član Uprave Plave lagune Damir Mendica kaže da u njegovoj tvrtki postoji interes za gradnju tog igrališta, koje bi trebalo biti samoodrživo i raditi cijele godine.

- Rješenja se moraju uklapati u koncept javnog igrališta. Očekujemo da se riješi model upravljanja - rekao je Mendica.

- Valamar želi aktivno sudjelovati u svim projektima koji unapređuju destinaciju, pa i u tome. Najbrojniji gosti u Europi koji dolaze na neku destinaciju radi golfa su Britanci, Nijemci i Skandinavci. Šteta bi bila da ne uzmemo taj dio kolača - ističe direktor marketinga Valamar Riviere Ivica Vrkić.

Što se tiče realizacije golf-igrališta na drugim destinacijama, u prostornim planovima ih je čak stotinu, no u dogledno vrijeme moglo bi ih se realizirati samo 12. Među njima su, primjerice, Srđ pokraj Dubrovnika, Baštijunski brig u Zagrebačkoj županiji, Stancija Grande u Vrsaru, San Marco u Rovinju, Porto Maricchio i Stancija Negrin pokraj Vodnjana, Fratarska šuma kod Umaga, Larun blizu Poreča, Stancija Grande pokraj Umaga, Zaprešić te Prukljan kraj Šibenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:04