KAKO DO STANA

Za nagradu SozialMarie prvi put je nominiran hrvatski projekt koji se hvata u koštac s problemom stanovanja

Borba za dostupno stanovanje aktualna je u mnogim zemljama, a neke su pravi pioniri stambenog aktivizma

Kako do stana? / ilustracija

 

 Nikola Vilic/Cropix

Za nagradu SozialMarie 2022. ove je godine po prvi puta nominiran jedan hrvatski projekt koji se hvata u koštac s galopirajućim problemom stanovanja. Zaklada Zajednički put i njezin Senior centar & zajednica stambenih jedinica jačaju međugeneracijsku solidarnost i daju višestranu podršku starijim članovima društva tako što im priskrbljuju priuštive uvjete stanovanja. Ujedno organiziraju i slobodno vrijeme kroz edukativne i kreativne sadržaje.

U Hrvatskoj postoji nekolicina inicijativa i udruga koje se udružuju u borbi za dostupno stanovanje – borba koja se već nekoliko godina nastavlja i kao zajedničko europsko nastojanje. Građanima pružaju podršku u preživljavanju na tržištu stanovanja (Pulska grupa) informiraju ih o stambenim pravima i stambenoj politici koja uključuje diversifikaciju modela stambenog zbrinjavanja (Pravo na grad), a neke su se formirale i kao samoorganizirane stambene zajednice (Reciklirano imanje Vukomerić).

No, čini se da su te inicijative još uvijek ipak iznimka, a nažalost izgledno je da će potreba za kako sindikalnim udruživanjima podstanara tako i alternativnim oblicima stanovanja rasti. Zato smo odlučili izdvojiti ovu nominaciju i dati vidljivost ovakvom tipu društvenog angažmana koji, ako je suditi prema međunarodnim iskustvima, nije nimalo lak ni jednostavan.

U srednjoeuropskom prostoru neke druge zemlje (Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka) pravi su pioniri stambenog aktivizma pa ćemo dati pregled istaknutih inicijativa.

Slovačka organizacija civilnog društva Vagus provodi nekoliko inicijativa koje se prvenstveno bave poboljšanjem stambenog pitanja građana koji nemaju dom ili su u opasnosti da završe na ulici. "Od ulice do doma" (originalni naslov "Z ulice do denného centra Domec, z Domca do reálneho domova") je inicijativa koja pruža holističke usluge za sprječavanje i rješavanje beskućništva u Bratislavi. Projekt STREETWORK ljudima bez doma pruža medicinsku i stambenu potporu te ih povezuje s uslugama centra za podršku beskućnicima DOMEC. Vagus je također pokretač jedinog kriznog kratkoročnog smještaja za osobe u opasnosti od beskućništva u Slovačkoj – MEDZIMIESTO.

Najviše ocjene i prvu nagradu SozialMarie je 2018. dodijelio češkoj inicijativi koja osigurava općinski stan za 50 obitelji u Brnu koje su prije živjele u privatnim hostelima, skloništima ili drugim oblicima beskućništva. Osobitost ove inicijative ("Housing First for Families in Brno") je što se učinak samog projekta mjerio nasumičnim ispitivanjem te su rezultati pokazali da je stambeno zbrinjavanje bilo uspješno u 97% slučajeva. Također, zanimljivo je da 50 odabranih obitelji nisu smještene u istoj zgradi, već su raštrkane diljem Brna, čime je predrasudama sklono "romsko pitanje" uspješno pretvoreno u društveno-političko pitanje.

Osim obiteljima, Češka se posvetila i mladim osobama koje napuštaju institucionalnu skrb i suočavaju se s poteškoćama u pronalaženju smještaja, prvog posla i izgradnji novih odnosa. Projekt "Symbios - zajedničko stanovanje" osigurava ovim mladim odraslim osoba da četiri godine žive u zajedničkim stanovima sa studentima, gdje mogu izgraditi nove odnose sa svojim vršnjacima i usvojiti vještine za tržište rada.

Platforma za socijalno stanovanje sastoji se od angažiranih pojedinaca i čeških neprofitnih organizacija koji se zalažu za socijalno stanovanje utemeljenom na dostojanstvu i društvenom sudjelovanju onih koji su u stambenoj krizi.

U Češkoj je aktivna i inicijativa koja povezuje zaštitu okoliša i siromaštvo. "Revolucija namještaja" ima za cilj ponovno upotrijebiti i reciklirati 100 tona namještaja koji se godišnje baci kako bi ih dali potrebitima. Ovaj centar za ponovnu uporabu popravlja pokvarene i oštećene kućanske aparate i namještaj te ih šalje u banke namještaja. Slično bankama hrane, banke namještaja su neprofitne organizacije koje opremaju socijalne stanove.

Mađarske inicijative koje su osvajale nagradu SozialMarie bile su usmjerene na osiguranje socijalnih stanova, ali i na pravnu pomoć za osobe koje su tijekom pandemije ostale bez svega. Primjerice, 2011. godine je projekt "Rekonstrukcijski kamp socijalnog stanovanja" odnio prvu nagradu za povezivanje nezaposlenih osoba i siromašnih obitelji. U sklopu te inicijative mladi volonteri i nezaposleni građani su renovirali oronule stambene zgrade u kojima žive korisnici općinskih stanova. Zanimljivo je da su nositelji ovog projekta studenti Visoke škole za napredne studije društvene teorije u Budimpešti, koji su osvijestili nedostatak stambenog prostora u Mađarskoj i razvili inicijativu s višestrukim utjecajima – kuće se obnavljaju, troškovi energije su smanjeni, a suradnja s volonterima je udahnula novi život u naselje.

Sličnim problemom se bavi i "Agencija za socijalni najam - na izlasku iz stambene krize", mađarska inicijativa koja je osmislila model upravljanja privatnim stanovima za potrebe socijalnog stanovanja te omogućuje povoljno stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba na šest godina.

Inicijativa "Stvaramo domove!" od 2012. omogućuje sigurno stambeno zbrinjavanje za više od 30 ljudi u dvije četvrti Budimpešte i vodi kampanje u vezi s problemom beskućništva i potrebnom reformom stambene i socijalne politike.

Projekt "Pandemijska pravna pomoć" koji je osvojio 3. nagradu SozialMarie prošle godine, bavi se problemom rastuće nezaposlenosti i beskućništva kao posljedicama pandemije covid-19, a kampanja "Nulta deložacija" ima za cilj zaustaviti deložacije siromašnih osoba i zaustaviti njihovo isključenje iz budimpeštanske četvrti Józsefváros.

Malo drugačija inicijativa je "Obnovite za sebe i svoju zajednicu!" koja je 2013. angažirala 120 zaposlenika velike softverske tvrtke i više od stotinu stanovnika stambenog naselja u Bagu, oko 30 km istočno od Budimpešte, koji su zajedno renovirali ukupno 54 doma i izgradili 28 stolova za djecu. Uredski kontejner, u kojem su tijekom dva mjeseca volonteri i zaposlenici planirali radove, naposljetku je pretvoren u zajedničku prostoriju s terasom te je postao temelj za izgradnju društvenog centra naselja.

Dok Mađarska ima problema s nedostatkom stambenog prostora, Austrija se bori s cijenom stanova, koji su skupi za sve, a posebno za izbjeglice. Stoga je organizacija Alpine Peace Crossing osmislila projekt "Kod kuće" koji je dostupan kao jamac; stanare oslobađa financijskog pritiska i jamči stanodavcima brzu i nebirokratsku isplatu pologa u slučaju štete. "Kod kuće" je usmjeren na osobe sa statusom azila koje nemaju pristup socijalnom ili subvencioniranom stanovanju. Trenutno dostupnih 20.000 eura omogućuje 100 jamstva depozita za najam.

Austrijska "Living Goods Together" povezala je sedam projekata pod jednim krovom - ekološku i socijalnu poljoprivredu, dječji vrtić u prirodi, centar za starije osobe, međugeneracijski smještaj, kulturni centar, terapijsku grupu i školu. Cilj jednog drugog, sliönog projekta "JUNO-Stanovanje|Samohrani roditelji - Jaki zajedno!" je poboljšanje nesigurne stambene i životne situacije samohranih obitelji. Kroz različite oblike zajedničkog stanovanja ovi projekti obiteljima pomažu u smanjenju troškova i potiču socijalnu koheziju.

U Sloveniji se projekt "HOUSING FIRST" bavi razvojem, provedbom i evaluacijom prvog modela programa preseljenja beskućnika. Također ima za cilj razvoj sveobuhvatnijih i koordiniranih politika u tom području. Također, slovenski projekt "Put do održivog i sigurnog stanovanja za beskućnike" stvorio je fleksibilne i sveobuhvatne stambene potpore osobama koje žive u hitnim stambenim jedinicama i pružio podršku najugroženijim beskućnicima.

Spomenimo kako su inovacije u svim oblicima glavni pokretač Europske unije kako bi nastavila svojim građanima pružati blagostanje i suočavati se s izazovima sutrašnjice. Jedan od stupova ključnog istraživačkog programa Obzor Europa, koji je Europski parlament odobrio krajem travnja 2021., je upravo "Inovativna Europa".

"Za inovacije je potreban sustavan, međusektorski i višedimenzionalan pristup. Gospodarski napredak Europe, društveno blagostanje i kvaliteta života oslanjaju se na njezinu sposobnost da potakne produktivnost i rast, što pak uvelike ovisi o njezinoj sposobnosti za inovacije. Inovacije su ujedno od presudne važnosti za suočavanje s glavnim izazovima koji predstoje Uniji. Inovacije moraju biti odgovorne, etičke i održive", naglašeno je u programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:09