90 NAGRADA ZA INOVACIJE

Tomislav Bronzin i CITUS: ‘Milijun puta smo došli do zida a onda smo došli do fantastičnog rješenja‘

U Poljskoj su upravo osvojili zlatnu medalju za rješenje AR Smart Name Tag i to je ujedno 90. nagrada za inovaciju u 23 godine postojanja tvrtke

Tomislav Bronzin: Najponosniji sam na tim jer bez njega sve ovo ne bi bilo postignuto

 Privatni album

Upravo smo prije nekoliko dana u Poljskoj na međunarodnoj izložbi inovacija E-NNOVATE 2022 osvojili zlatnu medalju za naše rješenje AR Smart Name Tag i to je ujedno 90-ta nagrada za inovaciju koju smo, od početka postojanja tvrtke CITUS pa sve do danas, osvojili. A u mjesecu svibnju u Rumunjskoj na međunarodnoj izložbi inovacija EUROIVENT 2022 osvojili zlatnu medalju i WIIPA Special Award za isto to rješenje, kazuje Tomislav Bronzin, osnivač i direktor zagrebačke tvrtke CITUS.

Da netko ima samo jednu inovaciju, bilo bi to sjajno, a kamoli čak njih 90. Važno je to ne samo za inovatore već i cjelokupno društvo i gospodarstvo.

Europska unija želi biti predvodnik u inovacijama koje imaju sve važniju ulogu u gospodarstvu. Kako je istaknuto u članku o inovacijskoj politici na stranicama Europskog parlamenta, one su korisne potrošačima i radnicima u Europskoj uniji. Nužne su za stvaranje boljih radnih mjesta, za izgradnju ekološki osvještenijeg društva, za unaprjeđenje kvalitete života, ali i za održavanje konkurentnosti EU-a na svjetskom tržištu.

Europski parlament je u travnju 2021. odobrio ključni istraživački program EU-a Obzor Europa za financiranje istraživanja i inovacija s proračunom većim od 95 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. godine. Glavni su ciljevi jačanje znanosti i tehnologije, poticanje industrijske konkurentnosti i provedba ciljeva održivog razvoja u EU-u.

I Tomislav Bronzin istaknut će kako je inovatorstvo veliki pokretač gospodarskog prosperiteta cijele zemlje. Važnost inovacija u suvremenim nacionalnim gospodarstvima ima ključnu ulogu za društveni i gospodarski razvitak.

A koliko je vrijedan uspjeh Tomislava Bronzina i njegovog CITUS-a svjedoči i podatak da su u 23 godine poslovanja osvojili tih impresivnih 90 međunarodnih nagrada za inovacije u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Rusiji, Tajvanu, Tajlandu, Maleziji, Rumunjskoj, Poljskoj, Cipru, Makau, pa i u Hrvatskoj.

- Doista nas je bilo posvuda. Uz ovih 90 nagrada vlasnici smo pet patenata s područja ICT-a. Sada imam problem gdje staviti, izložiti i držati sve te nagrade – kaže Bronzin dodajući kako su mu te 23 godine postojanja tvrtke proletjele u trenu.

- Nevjerojatne stvari su se događale u tom razdoblju vezane za razvoj tehnike i tehnologije. I nakon svih godina još uvijek sam željan i gladan novih izazova, novih postignuća, inovacija… Još uvijek sam željan novih znanja. Zaigrano dijete u meni još uvijek nije odraslo i još uvijek želi istraživati i pomicati granice – kaže nagrađivani innovator i IT poduzetnik.

image

Tomislav Bronzin: Nije uvijek bilo, ali nikada nisam odustajao

Privatni album

Ističe kako nikada nije "jurio" nagrade kao nagrade nego je samo radio i želio poboljšati postojeća rješenja i/ili pronaći način kako napraviti nešto bolje, kvalitetnije, učinkovitije, nešto novo, pronaći rješenje.

-I tako dan po dan, godinu po godinu i evo me ovdje gdje sam danas. Najponosniji sam na tim jer bez njega sve ovo ne bi bilo postignuto. Već je postao kliše no svi smo počeli u garaži pa tako i ja. Poduzetnik sam postao nekako spontano. Kao student sam jako puno radio i kroz to sam upoznao kako je raditi u malim, kako u srednjim, kako u velikim, kako u domaćim, a kako u stranim i međunarodnim tvrtkama. U to vrijeme, a i danas tako mislim, najbolja odluka koju sam u životu donio bila je pokretanje vlastite tvrtke. Na taj način sam mogao raditi ono što volim i želim, a tako je i danas – kazuje Bronzin.

-No, u principu, sve je počelo još puno ranije, a da toga nisam bio ni svjestan. Za sve je "krivac" moj otac koji je jednog dana, mome bratu i meni, s posla donio zanimljivu knjigu Učimo Basic. "Sinovi moji, ja ovo uopće ne razumijem, ali mislim da će uskoro biti jako važno", rekao nam je. Godina je 1982.. Ne postoji internet, nema aplikacija, Wi-Fi-a, mobitela…nema ničega. U Zagrebu nema još ni osobnih računala. Programiranje se, a o tome je u knjizi bila riječ, smatralo egzotičnom vještinom. Tada sam se zaljubio u sve to i ostalo je povijest. I vidite gdje me je sve to dovelo. Nadam se da sam i ja svojoj djeci dao jednu takvu knjigu – kazuje prisjećajući se početaka.

Također kazuje kako svih tih godina nije bilo ni jednostavno ni lako. Bilo je, kaže, izuzetno teških trenutaka i razdoblja.

- Ono kad čovjek pomisli – pa što to meni treba. No nikada nisam odustajao - naglašava. Dodaje kako je uvijek imao veliku podršku svoje obitelji, prijatelja i učitelja.

-Imao sam sreće da sam naišao na odlične mentore, a posebno mi je drago što sam imao sreće imati potporu kolega iz zajednice inovatora poduzetnika. To nisam nikada zaboravio, pa sam danas i ja u ulozi mentora, prvo kao jedan od osnivača Zajednice Microsoft sistemskih i razvojnih inženjera u Hrvatskoj, kasnije u Europi. Mentor sam i timovima na različitim projektima, predavač na raznim konferencijama i fakultetima i volim raditi s mladim ljudima, dijeliti svoje znanje i iskustvo i poticati ih da se razvijaju da isprobavaju novo, da se usude pomaknuti granice – kaže Tomislav Bronzin.

Kad smo ga zimus, povodom Europske godine mladih koja se obilježava u ovoj 2022. godini pitali što bi poručio mladima koji razmišljaju o pokretanju startupa ili su već zakoračili u svijet poduzetništva, odgovorio je kako je njegova preporuka svima, a posebno mladima, da istražuju, uče, razmišljaju i isprobavaju. To kaže i sada.

-Savjetujem im da uvijek u duši ostanu radoznala djeca. Ne smije ih biti strah neuspjeha. Moraju rješavati probleme i preuzimati rizike. Neuspjeh tj. da nešto ne radi kako smo si mi to zamislili samo je jedan element u cijelom tom procesu. Nije se dovoljno fokusirati na nove tehnologije, nego na to kako ćete ih upotrijebiti. One postaju važne kada njihova upotreba poboljšava kvalitetu života i rada ljudi, povećavaju znanje, olakšavaju učenje, čuvaju i štite okoliš i ljudsko zdravlje, proširuju nam horizonte, smanjuju troškove i povećavaju učinkovitost. Ključno je razvijati kulturu inovatorstva, koja potiče razvojno razmišljanje i pronalazi nova rješenja ili poboljšanja/unapređenja postojećih rješenja – ističe Tomislav Bronzin.

image

Nagrade za inovacije

Privatni Album/

Na upit o najznačajnijem postignuću, odgovara kako je to njegov tim s kojim godinama radi, a tu su onda sva njihova rješenja/inovacije i nagrade.

- Mene i moj tim motiviraju znatiželja, nove tehnologije i izazov kako napraviti nešto novo ili poboljšati postojeće. Njegujemo razmišljanje na drugi način, nekonvencionalno, "out of the box". Ne bojimo se eksperimentirati i isprobavati. Rješavamo probleme. Preuzimamo rizike. Ne bojimo se kada nešto ne bude onako kako smo na prvu zamislili. To nas motivira na novi pristup. Milijun puta smo došli do zida a onda smo došli do fantastičnog rješenja. Sve je to u isto vrijeme i izazovno i zabavno i frustrirajuće, no bez svega toga ja ne bih mogao funkcionirati. To je moje pogonsko gorivo. A isto takav je i tim koji sačinjavaju osobe različitih profila, znanja i iskustva no svi su visokoobrazovani, neki su došli direktno s fakulteta, a neki iz međunarodnih kompanija s velikim međunarodnim iskustvom. Developeri, dizajneri, ekonomisti, komunikolozi, matematičari, liječnici, psiholozi, antropolozi….samo su neki od njih, a sve ovisi o projektu na kojem radimo – naglašava Bronzin.

Dodaje kako je ponosan i na to što je CITUS-ov tim razvio sustav upravljanja inovacijama, koji omogućava svim članovima tima da inoviraju, ali isto tako da one najbolje inovacije komercijaliziraju kroz inovativne, globalno konkurentne proizvode poput C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality.

image

Nagrade za inovacije

-Radi se o digitalnoj platformi za upravljanje računalnim korisničkim sučeljem pokretima ruke/tijela, bez potrebe da se dodiruje bilo ekran, bilo neki uređaj poput tipkovnice ili miša, a što se pokazalo jako bitno za sva rješenja koja trebaju biti primjenjiva u slučaju globalnih zdravstvenih ugroza poput COVID-19 pandemije. Naglasio bih i vrlo bitne inovacije koje omogućuju naprednu, personaliziranu komunikaciju između čovjeka i računala, posebno danas u doba COVID-19 kada je velika opasnost od otuđivanja ljudi. Radi se o inovacijama koje omogućavaju stvaranje konteksta komunikacije, kroz automatsko prepoznavanje spola, dobne grupe i emocija osobe koja komunicira s računalom kojim upravlja umjetna inteligencija (AI) - pojašnjava.

Reći će i kako danas svi govore o inovacijama no, koliko vidi, jako malo njih doista i razumije o čemu se radi.

-Nažalost, vjerojatno je to jedan od razloga zašto se još uvijek ne prepoznaju potencijali i mogućnosti inovacija u primjeni u svakodnevnom životu, a posebno u gospodarstvu. Postoje zemlje koje izuzetno potiču inovacije i odmah ih primjenjuju u gospodarstvu, i te zemlje bilježe gospodarski rast. Kod nas sve to dugo traje, procesi su spori, ali stvari se, ipak, mijenjaju nabolje. Imam priliku putovati svijetom, iako u ove zadnje dvije godine manje, i nevjerojatno je kakve se stvari rade u svijetu. Kultura inovacija stvara se od malih nogu. Ovo što se kod nas događa su većinom izolirani slučajevi pojedinaca. To je naša volja, želja, strast i vizija koju imamo. Nije dovoljna samo ideja. Od ideje, preko inovacije pa do komercijalizacije je jako dug, trnovit i neizvjestan put. Ne postaju sve ideje inovacije. Mi smo živi dokaz toga – napominje Bronzin.

Iako je IT industrija žilavija i prosperitetnija od ostalih industrija, kako bi stvorili nove inovativne proizvode, koje će biti teško brzo kopirati od strane drugih tvrtki, potrebno je, naglašava nadalje, veliko ulaganje u istraživanje i razvoj (R&D).

-Ljudi često imaju dojam da je nešto napravljeno u par mjeseci, da je to nama samo klik-klik, no to nikada ne bi bilo moguće bez onog prethodnog rada koji je trajao puno dulje. A onda na red dolazi komercijalizacija. Nažalost, u Hrvatskoj je dosta veliki problem u komercijalizaciji inovacija, primarno iz razloga što je lokalno tržište jako malo a i tržište visoko-rizičnog kapitala je nerazvijeno i donedavno nepostojeće - objašnjava.

To znači, dodaje, da se komercijalizacija mora raditi korištenjem internih resursa (sredstva), a oni su uvijek ograničeni.

-To je samo po sebi doista veliki izazov no prednost CITUS-a je to što imamo rješenja koja su puno naprednija od postojećih. Od samog početka postojanja tvrtke naše proizvode osmišljavamo za globalno tržište, što, s jedne strane, predstavlja veći izazov, ali s druge strane stvara veći potencijal za komercijalizaciju tih proizvoda. Npr. jedan od naših zadnjih inovativnih proizvoda BookMedia.app, globalnoj multimedijskoj platformi, razvijenoj zajedno s tvrtkom Felix Liber, od početka razvijamo za svjetsko tržište i nudimo izdavačima knjiga od Europe do SAD-a – ističe.

image

Nagrade za inovacije

Privatni Album/

Pojašnjava kako je to platforma koja omogućava potpuno novi doživljaj i interakciju između knjige i čovjeka na način da tradicionalno iskustvo čitanja knjige obogaćuje i proširuje s implementacijom različitih multimedijalnih elemenata. Kupci, odnosno čitatelji knjiga, mogu doživjeti novo iskustvo čitanja knjige, na vrlo jednostavan način, upotrebom pametnog telefona ili tableta. Potrebno je usmjeriti kameru uređaja prema listovima knjige, fokusirati dio stranice koji BookMedia.app prepozna, te korištenjem proširene stvarnosti (AR), na istom ekranu gdje se vidi slika tog dijela stranice, se prikazuje multimedijski sadržaj tog predmeta/slike i to: zvuk i/ili video materijal i/ili slika i/ili tekst i/ili poveznica na sadržaj itd.

Kako navodi, potencijal inovacije koju donosi BookMedia.app je u tome da izdavačima knjiga omogući dodavanja multimedijskih sadržaja na različite knjige/naslove, kako na postojeća tako i na nova izdanja knjiga, bez potrebe za tehnološkim znanjem ili angažiranjem IT stručnjaka.

- Mi smo poznati po inovacijama i iznimno mi je drago da smo kao takvi prepoznati. No, nisu samo inovacije to što mi radimo. Mi se bavimo i edukacijom, savjetovanjem, projektiranjem, uvođenjem novih rješenja u poslovne procese, a specijalisti smo za digitalizaciju i digitalnu transformaciju. Tvrtka CITUS je Microsoft Silver Certified Partner partner. U zadnjih nekoliko godina fokus i područje našeg interesa su područje umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence), proširene stvarnosti (engl. Augmented Reality), mješovite stvarnosti (engl. Mix Reality) te pametnih rješenja kao što su Smart City, Smart Shelf, Smart Shop window itd. CITUS-ova digitalna platforma se zasniva na modernim informatičkim tehnologijama poput: umjetne inteligencije (AI), proširene stvarnosti (AR), virtualne stvarnosti (VR), mješovite stvarnosti (MR), interneta stvari (IoT), BigData itd. U tim područjima u nadolazećim godinama dogodit će se nevjerojatne stvari i omogućiti da inovativne, informatičke tvrtke poput CITUS-a – kaže na kraju Tomislav Bronzin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:04