DRUGI POZIV

Women TechEU: 10 milijuna eura za startup poduzeća u području visoke tehnologije pod vodstvom žena

Potaknuta velikim odazivom na prvi poziv, Komisija je odlučila povećati proračun i financirati ukupno 130 deeptech tvrtki pod vodstvom žena

Mariya Gabriel:Ponosna sam što sada podržavamo 50 ambicioznih tvrtki pod vodstvom žena iz 16 zemalja

 Olivier Hoslet/AFP

Objavljen je drugi poziv za program Women TechEU koji s 10 milijuna eura financijski podupire startup poduzeća u području visoke tehnologije pod vodstvom žena.

Početkom siječnja objavljeni su rezultati prvog poziva u sklopu kojeg je 50 poduzeća primilo po 75.000 eura bespovratnih sredstava.

Budući da je odaziv na taj pilot-projekt bio velik, Komisija je odlučila povećati proračun na 10 milijuna eura i financirati ukupno 130 deeptech tvrtki pod vodstvom žena.

"U prvom pozivu smo dobili gotovo 4000 prijava iz EU-a i zemalja pridruženih Obzoru Europa. Ponosna sam što sada podržavamo 50 ambicioznih tvrtki pod vodstvom žena iz 16 zemalja. Ovo je veliki iskorak u pravom smjeru za premošćivanje dubokog tehnološkog rodnog jaza i poticanje žena da ostvare svoj pravi potencijal. Tvrtke u području visoke tehnologije predvođene ženama trebale bi izgraditi DNK europske inovacije, a ove ćemo ih godine još više u tome podržati", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Women TechEU financira se okviru programa za europske inovacijske ekosustave Obzor Europa, uz potporu Europskog vijeća za inovacije (EIC). Svrha programa je pružiti podršku startupima koje vode žene u najranijoj i najrizičnijoj fazi rasta njihove tvrtke.

Uz bespovratnu potporu od 75.000 eura, finalisticama je osigurana mentorstvo i edukacija kroz EIC-ov Program ženskog vodstva. Prijave su otvorene do 4. listopada u 17 sati.

U Europskoj uniji više od četvrtine svih start-up poduzeća dolazi iz područja visoke tehnologije, a vrijednost europskih poduzeća u tom sektoru procjenjuje se na 700 milijardi eura. Međutim, žene su i dalje uglavnom nedovoljno zastupljene. Žene čine samo 17% svih ICT stručnjaka u EU i 19% europskih IT poduzetnika.

Europski parlament i države članice početkom lipnja postigle su povijesni sporazum o povećanju broja žena u upravnim odborima. Prema Direktivi o ženama u upravnim odborima, do 30. lipnja 2026. godine bi najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih pozicija trebale zauzimati žene. Cilj bi se postigao davanjem prednosti kandidatu nedovoljno zastupljenog spola kada se jednako kvalificirane osobe prijave za isti posao.

"Više žena u upravama čini tvrtke otpornijima, inovativnijima i pomoći će u promjeni struktura odozgo prema dolje na radnom mjestu", rekla je suizvjestiteljica Europskog parlamenta Evelyn Regner (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:41