RODNA RAVNOPRAVNOST

Unatoč velikom interesu, samo 28% žena stječe diplome iz informatike

"Women in Tech Croatia Chapter", inicijativa je koja promovira rodnu ravnopravnost u IT sektoru

Ilustracija

 Zero Creatives/Imagesource/Profimedia/Zero Creatives/Imagesource/Profimedia

U Hrvatskoj je prošlog tjedna pod pokroviteljstvom kanadskog veleposlanstva pokrenuta inicijativa "Women in Tech Croatia Chapter", koja promovira rodnu ravnopravnost u IT sektoru.

"Women in Tech Croatia Chapter" je "produžena ruka" najveće međunarodne neprofitne organizacije "Women in Tech", koja okuplja više od 100 tisuća članova u borbi za prevladavanje jaza među spolovima te osnaživanju žena u svijetu visokih tehnologija.

Hrvatsku podružnicu vodit će Helena Matuša kao direktorica za organizaciju događanja, Martina Vrančić (direktorica marketinga), Zana Aston (direktorica komunikacija), Dalija Milić Kralj (direktorica programa) i Marijana Andrić (direktorica partnerstva).

"Obrazovanje, poduzetništvo, društvena uključenost i promicanje žena u STEM zanimanjima. To su četiri ključna područja djelovanja inicijative Women in Tech", poručila je Ayumi Moore Aoki, osnivačica i direktorica globalnog “Women in Tech” pokreta.

Aoki smatra da trenutno postoji niz problema koje trenutno otežavaju ulazak žena u tehnološki sektor.

"U Europi, primjerice, 74% mladih žena iskazuje interes za informatiku i STEM u ranoj dobi. Međutim, njih samo 28% stječe diplome iz informatike. Za tako poraznu statistiku postoje mnogi i različiti razlozi na potezu od kulturnih normi i nesvjesne pristranosti pa do nedostatka pravih uzora", objasnila je Ayumi Moore Aoki.

Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, pozdravila je inicijativu te istaknula kako žensko poduzetništvo igra ključnu ulogu u stvaranju radnih mjesta i pokretanju gospodarskog rasta, dok stvaranje jednakih mogućnosti za žene u poslovanju nije samo pitanje ravnopravnosti spolova, već i ekonomski prioritet.

Kanadsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, pod vodstvom ambasadora Alana Bowmana, već niz godina radi na promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena, različitosti i uključivosti te stvaranju otpornih demokracija. Osim podrške Kanadskog veleposlanstva, promotor inicijative je Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije.

Podsjetimo kako prema posljednjim podacima Eurostata, samo 17% ljudi koji rade u STEM-u diljem Europe su žene, a od toga samo 5% vodećih upravljačkih pozicija u tehnološkoj industriji zauzimaju žene.

Europska unija nastoji smanjiti te razlike u području inovacija novim programom Women TechEU. Njime se nastoji povećati broj start-up poduzeća koja vode žene te stvoriti pravedniji i prosperitetniji europski visokotehnološki ekosustav.

Europarlamentarka Sunčana Glavak u svom parlamentarnom radu često govori o poteškoćama s kojima se žene suočavaju te ističe kako zbog razlike u plaćama između muškaraca i žena, proizlazi da žene rade mjesec dana u godini besplatno.

"Vjerujem da bi jedno od rješenja moglo biti poticanje žena da igraju aktivnu i istaknutiju ulogu u sektoru digitalne tehnologije. Javni i privatni sektor i civilno društvo trebali bi usko surađivati na poboljšanju ravnopravnosti spolova u digitalnoj sferi", poručila je nedavno Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:55