RAST KORISNIKA

Uslugu e-Građani koristi više od 1, 6 milijuna Hrvata; najpopularnija usluga je izdavanje EU COVID potvrde

Godine 2014. bilo je dostupno svega 14 usluga, a manje od 100 tisuća građana koristilo je sustav e-Građani

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Usluge na portalu e-Građani danas koristi gotovo 1,6 milijuna građana, što je za 25 posto više u odnosu na godinu ranije.

Portal e-Građani objavio je statistiku koja pokazuje da su najpopularnije usluge u protekloj godini bile EU digitalna COVID potvrda, e-Matične knjige, e-Usluge MUP-a, e-Porezna, e-Dnevnik za roditelje i Portal zdravlja.

Kroz sustav COVID potvrda u Hrvatskoj je od 1. lipnja prošle godine izdano više od pet milijuna potvrda, a od 1. siječnja ove godine građani mogu odabrati koju vrstu potvrde žele preuzeti, bilo da je riječ o potvrdi o preboljenju, testiranju ili cijepljenju. Ukupno su usluge e-Građani korištene gotovo 81 milijun puta, a samo u 2021. godini više od 33,5 milijuna puta.

Sustav e-Građani uspostavljen je u lipnju 2014. s ciljem modernizacije, pojednostavljivanja i ubrzavanja komunikacije javnog sektora i građana, kao i povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga. Građani i poduzetnici mogu u svoje ime, u ime svoje djece ili osoba za koje su skrbnici kao i u ime svog poslovnog subjekta, pristupati javnim elektroničkim uslugama koje pružaju tijela javnog sektora, čime se smanjuju odlasci na šaltere.

Godine 2014. bilo je dostupno svega 14 usluga, a manje od 100 tisuća građana koristilo je sustav e-Građani. Nadalje, 2021. broj građana koji koristi sustav e-Građani iznosio je 1,57 milijuna, a ovoga tjedna dostupna je jubilarna 100. usluga.

Riječ je usluzi "Jedinstvena informacijska točka – Sustav katastra infrastrukture" koju pruža Državna geodetska uprava. Ovime je građanima i poduzetnicima omogućeno predavanje geodetskog elaborata infrastrukture u nadležni katastarski ured na pregled i potvrđivanje elektroničkim putem.

Osim toga, omogućeno im je pretraživanje, zaprimanje i distribucija obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima i eksport obavijesti vlasnicima/upraviteljima infrastrukture za objavu na njihovim web stranicama.

Sustav katastra infrastrukture uključuje prikaz podataka jedinstvene baze o infrastrukturi i obavijestima o tekućim ili planiranim građevinskim radovima na infrastrukturi.

Podsjetimo još kako je portal e-Građani prošle godine prošao kroz redizajn i uveo novi element - navigacijsku traku koja omogućava funkcionalnosti jedinstvene prijave i odjave, prilagodbe pristupačnosti (kontrast, disleksija), te dohvaćanje podataka o korisniku putem OIB-a bez obzira radi li se o fizičkoj osobi ili poslovnom korisniku. Redizajnirani sustav e-Građani također je omogućio novu funkcionalnost putem koje roditelj može pristupati usluzi za svoje dijete, a ovlaštena osoba za tvrtku.

Digitalna transformacija društva i gospodarstva jedan je od ključnih prioriteta EU-a, a zastupnici Europskog parlamenta u svibnju su usvojili izvješće o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u kojem Komisiju pozivaju na dodatno suočavanje s izazovima digitalne tranzicije. U ožujku je također održana plenarna sjednica na kojoj se raspravljalo o gospodarskom učinku pandemije i važnosti usmjeravanja na ulaganja, konkurentnost i vještine.

"Trend digitalizacije javnog i privatnog života bio je prisutan i ranije, ali pandemija ga je dramatično ubrzala. Zato je ključno kvalitetno i odgovorno iskoristiti europska sredstva na raspolaganju", izjavio je tada europarlamentarac Karlo Ressler, "Zalažem se za povećanje transparentnosti i učinkovitosti javnih usluga, za konkurentnost i poduzetnost privatnog sektora, ali i za podizanje digitalne pismenosti i vještina kod svih generacija, kako nitko ne bi bio isključen ili marginaliziran u novom, digitalnom, post-pandemijskom društvu koje se trenutačno oblikuje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:49