GLAS GRAĐANA

‘Stvarno se nadam da će se dosta toga ili većina ostvariti, da ovo sve nije bilo uzalud‘

U svim državama susrećemo se sa sličnim problemima i svima je u cilju rješavanje i poboljšavanje situacije, kaže Fran Radačić

Fran Radačić

 Ljubica Vuko

Fran Radačić, 23-godišnjak iz Zagreba, student diplomskog studija filmske i televizijske produkcije i režije jedan je od sudionika na panelima europskih građana u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Postoje četiri panela, u svaki je uključeno 200 građana, a Fran je sudjelovao na panelu 1 koji se bavi jačanjem gospodarstva i socijalne pravde, te se sastao ovog vikenda u Dublinu, finalizirao 51 preporuku i izglasao njih 48. Na tom panelu sudjelovala je i Martina Zvonar, kao i Fran odabrana u skupini mladih između 16 i 25 godina.

- Kao i Martina i svi drugi sudionici odabrani smo nasumičnim odabirom i kontaktirani. Lani u sedmom mjesecu sam dobio poziv iz agencije Hendal, koja se bavi istraživanjem tržišta. To me iznenadilo, ali pozitivno – kaže Fran o tome kako se uključio u Konferenciju o budućnosti Europe.

Razgovarali smo u predahu sjednice panela 1 u Dublinu, u nedjelju kad su europski građani glasali o preporukama na temu ”Jače gospodarstvo, socijalna pravda i poslovi/Obrazovanje, kultura, mladi i sport / Digitalna transformacija”. Pitali smo ga i za dojmove o konferenciji, odgovara kako ga je cijela konferencija iznenadila.

- Ovo se prvi put održava i kad sam dobio poziv nisam znao što očekivati i išao sam sa željom za novim iskustvom. 'Fora' je da nas Europska unija pita, da možemo reći svoje stavove i mišljenja, da ne odlučuju samo političari nego i mi građani iz svih država članica. Jedno jako zanimljivo iskustvo koje će se nadam i ponoviti u budućnosti – ističe Fran.

Govoreći o preporukama panela, kaže kako mu se sve teme sviđaju i sa svima se manje-više složio.

- Pozitivno sam reagirao i glasao za njih. Stvarno se nadam da će se dosta toga ili većina ostvariti, da ovo sve nije bilo uzalud. Mislim da se u svim državama susrećemo sa sličnim problemima i da je svima u cilju rješavanje i poboljšavanje situacije u svim područjima koje smo obradili – kaže Fran.

Od preporuka izdvaja onu o fiksnoj minimalnoj plaći koja bi trebala biti dogovorena, kao i jasnije upute kod zaštite podataka. Razgovarali su, kaže, i o uvođenju digitalne osobne iskaznice, poticaja za poljoprivredu, recikliriranju...

Pitali smo Frana i o daljnjim planovima, vidi li se izvan Hrvatske ili u Hrvatskoj.

- Plan je prvo završiti fakultet i možda ovdje steći neko iskustvo, koje u stvari već i stječem tijekom studiranja. Vodim se time kako bude bit će, nemam posebnih planova. Sviđa mi se i u Hrvatskoj, u ovoj industriji kojom se bavim, posla ima. Večeras se vraćam doma, a već rano ujutro sam na setu, snimamo reklamu. Sad sam zadovoljan, kako će biti u budućnosti vidjet ćemo - zaključuje Fran.

Dodajmo još kako će preporuke svih panela biti sastavni dio završnog izvješća Konferencije koje će na proljeće 2022. pripremiti izvršni odbor, a odobriti plenarna skupština Konferencije.

Inače, Konferencija je pod nadležnošću triju institucija, Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:21