GALAKSIJA ZA PLANET

Samsungova nova serija pametnih telefona sastavljena je od ribarskih mreža i rabljenih boca

Istraživanja pokazuju da konzumente postaje sve teže uvjeriti ljude da nadograde svoje telefone umjesto da kupe novi

Nove serije Samsungovih pametnih telefona izloženi u Seulu, veljača, 2022. 

 Yonhap News/Newscom/Profimedia

Samsung je obznanio kako su nove serije pametnih telefona, izgrađeni od recikliranih materijala kao što su prenamijenjene ribarske mreže i rabljene boce za vodu. Nova ponuda korejske tvrtke uključuje Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ i Samsung Galaxy S22 Ultra

"Galaksija za planet" naziv je petogodišnjeg Samsungovog plana za uklanjanje plastike u ambalaži i zaustavljanje odlaska proizvodnog otpada na odlagališta. Ekolozi su pozdravili zelenu inicijativu korporacije.

Najlonske mreže za ribolov Samsung tako pretvara u pelete od poliamidne smole, koje se koriste u proizvodnji nosača koji drže tipke za glasnoću i napajanje. Također za izradu komponenti koriste i odbačene boce za vodu i kutije za CD-e.

-Danas većina potrošača nema pojma koliko je štetno za planet redovito obnavljanje hardvera svog pametnog telefona. Kada shvate, održivost će postati ključni način razlikovanja između vrhunskih marki pametnih telefona - smatra analitičar Thomas Husson iz istraživačke i konzultanstke tvrtke Forrester.

Ben Wood, glavni analitičar istraživačke tvrtke CCS Insight, rekao je da je ohrabrujuće vidjeti kako Samsung govori o svojim naporima da poboljša održivost svojih proizvoda, ali je istaknuo da je najvažnija stvar koju proizvođači telefona mogu učiniti za okoliš da uređaji duže traju.

-Korištenje recikliranih materijala samo je jedan dio slagalice koji može pomoći u očuvanju okoliša i smanjivanju tehnološkog otpada- rekao je Wood.

Vlastito istraživanje CCS Insighta pokazuje da ljude postaje sve teže uvjeriti ljude da nadograde svoje telefone umjesto da kupe novi, a primarna motivacija za nabavu novog uređaja je to što je trenutni telefon oštećen ili ne funkcionira najbolje.

Cilj Europske unije je da se do 2030. godine reciklira/ponovno uporabi 70 posto građevnog otpada, što su mnoge zemlje članice već dostigle, dok je Hrvatska ispod tog postotka. U zakonskoj regulativi, polazišna točka je Direktiva 2008/98/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o otpadu i ukidanju određenih direktiva koja propisuje ciljeve za ponovnu uporabu i recikliranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:12