Flagship uređaji

Samsung predstavio nove top modele: evo zašto je Galaxy S22 Ultra najmoćniji Android današnjice

Ekran modela S22 Ultra prekriva 90 posto prednje strane uređaja

 Samsung
U seriji se nalaze tri modela, S22, S22+ i S22 Ultra, a potonji sadržava sve ono najmoćnije što se danas može prikupiti na tržištu

Na virtualnom događaju nazvanom "The Epic Standard", Samsung je jučer predstavio novu generaciju svoje flagship linije pametnih telefona Galaxy S22. Riječ je o seriji u kojoj se nalaze tri modela, S22, S22+ i S22 Ultra, a upravo ovaj potonji u sebi sadržava sve ono najmoćnije što se danas može prikupiti na tržištu i predstavlja vjerojatno najmoćniji Android telefon u ovom trenutku.

Više je razloga koji Samsung Galaxy S22 Ultra svrstavaju u kategoriju za sebe. Prije svega, poznavatelji korejske tvrtke zasigurno su zamijetili da protekle jeseni nije bilo Samsungova novog modela Note. Linija Galaxy Note kroz godine se etablirala kao supertelefon za poslovne korisnike, koji se osim top specifikacijama odlikovao još jednim detaljem koji nije baš uobičajen u svijetu pametnih telefona - dolazio je sa stylusom koji je ljubiteljima Notea omogućavao značajno povećanje produktivnosti.

image

S22 Ultra dolazi sa stylusom S Pen

Samsung

Čim je Note 21 bio otkazan, pojavile su se spekulacije da će Samsung na neki način spojiti tu seriju sa svojom drugom flagship linijom Galaxy S. To se naposljetku sada i dogodilo. S22 Ultra zapravo je Samsungov Note na steroidima. Vjerojatno ne treba naglašavati da dolazi sa S Pen stylusom koji ima svoju "garažu" s donje strane. Samsung navodi da ova generacija S Pena ima 70 posto manju latenciju u odnosu na prethodnu.

I sam dizajn telefona više naginje tradiciji Notea nego svojoj braći iz linije Galaxy S. S22 Ultra je neobično jednostavno dizajniran; riječ je o monolitu od stakla i aluminija, s ogromnim 6,8-inčnim ekranom koji je blago zaobljen na stranama i prekriva 90 posto prednje strane telefona. Gornji i donji bridovi su praktički nepostojeći, a s gornje se strane nalazi mali otvor za prednju kameru. Sa stražnje strane je telefon također izuzetno jednostavan i elegantan. Za razliku od lanjske Ultre, nema metalnog pregiba na mjestu kamere. Stražnja staklena ploha - koja je kao i prednja zaštićena Gorilla Glas Victusom - je potpuno ravna i matirana, a leće kamere su poredane u dva pravila reda u gornjem lijevom kutu. Telefon dolazi u četiri boje: fantomska crna, fantomska bijela, zelena te tamnocrvena.

image

Galaxy S22 Ultra dolazi sa četverostrukom kamerom

Samsung

Sljedeći detalj koji je Samsung popravio je baterija: riječ je o ćeliji koja ima kapacitet od 5000 mAh, ali toliko je imao i lanjski model. Ono što je korejska tvrtka napokon uvela jest puno brža mogućnost punjenja. S22 Ultra ima, naime, mogućnost superbzrog punjenja od 45W (ali ćete, nažalost, punjač koji je kadar isporučiti tu brzinu morati kupiti zasebno). Nadalje, performanse bi trebale biti dostojne najmoćnijih uređaja u klasi, jer cijela linija Galaxy S22 dolazi sa sistemskim čipovima izrađenima na 4-nanometarskom procesu (to u praksi znači da na jednaki prostor stane veći broj tranzistora, što pak omogućuje puno bolje performanse uz manji utrošak energije). Kao i obično, mi na europskom tržištu morat ćemo se zadovoljiti čipsetom Samsungove izrade Exynos 2200, dok će ostatak svijeta imati Snapdragon 8 Gen 1. Na hrvatskom će tržištu S22 Ultra dolaziti u memorijskim paketima od 12 GB RAM-a te 256 ili 512 GB pohrane (postoji i verzija od 1 TB).

image

Cijela obitelj S22

Samsung

Nadalje, Samsung obećava i veliki napredak na polju kamere, posebno kada je riječ o videografiji. Galaxy S22 Ultra ima četverostruku kameru: glavna kamera ima 108-megapikselni senzor, zatim je tu ultraširoka 12 MP kamera te dvije telefoto kamere, jedna s optičkim uvećanjem od 3X i druga s optičkim uvećanjem od 10X uz pomoć periskopske leće. Značajka koju Samsung posebno ističe jest "Nightography", koja bi trebala omogućiti snimanje oštrih i jasnih fotografija i video zapisa čak i u noćnim uvjetima. Postoji i opcija "Auto Framing", koja omogućuje da kamera automatski fokusira osobe tijekom snimanja, bez obzira na to koliko ih je u kadru. Dodatno, postoji i opcija prebacivanja fokusa s osobe na osobu koja je oduševila korisnike iPhonea 13 Pro.

image

Značajka "Nightography" trebala bi pomoći u snimanju fotografija i videa po noći

Samsung

I na kraju, nemoguće je govoriti o nekom Samsungovom flagshipu bez spominjanja ekrana. Ako je vjerovati povijesti, zaslon na S22 Ultra vjerojatno će biti najbolji zaslon na tržištu. Na papiru je riječ o Dynamic AMOLED 2X ekranu s Quad HD rezolucijom i dinamičkom frekvencijom osvježavanja prikaza do 120 Hz. Najviša razina svjetline ekrana trebala bi ići sve do nevjerojatnih 1750 nita. Tehnologija "Vision Booster" trebala bi omogućiti zaslonu da inteligentno prilagodi razinu svjetline tijekom dana. Dodatno, sami rubovi ekrana su gotovo pravokutni, što je prava rijetkost u današnje vrijeme i omogućuje još bolje uživanje u gledanju sadržaja.

Osim toga, Samsung Galaxy S22 Ultra je i otporan na vodu i prašinu po standardu IP68 (1,5 metar dubine do 30 minuta), ima dual SIM mogućnost te, jasno, 5G povezivost, stereo zvučnike, senzor otiska prsta ispod ekrana… Svi telefoni rade na operatinom sustavu Android 12 sa Samsugovom nadogradnjom One UI 4.1. Galaxy S22 Ultra već je dostupan za prednarudžbu na hrvatskom tržištu po cijeni od 10.499 kuna.

image

S22 i S22 imaju ravne ekrane

Samsung

Druga dva telefona iz obitelji su ono na što obično mislimo kada se spomene serija Galaxy S. Modeli S22 i S22+ dizajnom se evolucijski nastavljaju na karakteristike uspostavljene prošle godine, poglavito kada je riječ o takozvanom "Contour-Cut" okviru koji je prevučen na poleđinu, preko leća kamere. I ovdje je riječ o vrlo elegantno i jednostavno dizajniranim uređajima, posebice s prednje strane. S22 i S22+ dolaze s ravnim ekranima i gotovo potpuno simetričnim bridovima, što cijeli paket vizualno podiže na dodatnu razinu. Sami zasloni se od onoga na Ultri razlikuju samo po tome što umjesto Quad HD imaju Full HD rezoluciju i po tome što S22 ima nešto nižu vršnu svjetlinu od 1300 nita.

Na stražnjoj strani su tri kamere – širokokutna glavna kamera od 50 megapiksela, ultraširoka kamera od 12 megapiksela te telefoto kamera od 10 megapiksela s optičkim zumom od 3X. Iako hardverski, dakle, nešto slabije od kamere na Ultri, kamere na ova dva modela posjeduju jednake softverske značajke te bi trebale također donijeti puno bolje rezultate u snimanju u noćnim uvjetima. Na hrvatskom tržištu Galaxy S22 i S22+ dostupni su u memorijskim varijantama od 128 i 256 gigabajta pohrane te 8 GB RAM-a.

image

Galaxy S22 ima ekran od 6,1 inča, a S22+ od 6,6 inča

Samsung

Galaxy S22 je najkompaktniji uređaj iz obitelji, s ekranom od 6,1 inča, dok S22+ ima ekran od 6,6 inča. Razlikuju se i po brzini punjenja - S22+ ima opciju superbrzog punjenja od 45W, dok S22 ima brzo punjenje od 25W. Uređaji su dostupni u fantomskoj crnoj, fantomskoj bijeloj, zelenoj i ružičasto zlatnoj boji. Dodatno, Samsung obećava softverske nedogradnje za sljedeće četiri generacije. Galaxy S22 i S22+ također su već dostupni za prednarudžbu po cijenama od 6599 kuna, odnosno 7999 kuna.

Osim pametnih telefona iz serije Galaxy S22, Samsung je predstavio i novi seriju premium tableta Galaxy Tab S8, koji dolazi u tri inačice: Tab S8, Tab S8+ i Tab S8 Ultra. Dostupni su u prednarudžbi s početnom cijenom od 5799 kuna.

image

Samsung Galaxy Tab S8

Samsung
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:48