PRIJEDLOZI PROJEKATA

Prvi pozivi za CEF Digital, cilj je poboljšati infrastrukturu za digitalno povezivanje diljem Unije

S planiranim proračunom od 258 milijuna eura pridonijet će se digitalnoj transformaciji Europe

Ilustracija

 Natalya Danko/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija objavila je prve pozive za dostavu prijedloga projekata u okviru instrumenta CEF Digital.

S planiranim proračunom od 258 milijuna eura, pozivi imaju za cilj poboljšati infrastrukturu za digitalno povezivanje diljem Unije, posebno gigabitne i 5G mreže te pridonijeti digitalnoj transformaciji Europe.

Bruxelles će sufinancirati aktivnosti koje imaju za cilj opremiti glavne europske transportne rute i pružatelje ključnih usluga u lokalnim zajednicama 5G vezom, kao i aktivnosti za uvođenje ili nadogradnju mreža temeljenih na naprednim tehnologijama.

Pozivi će se također usredotočiti na infrastrukturu koja povezuje usluge u oblaku, okosnicu infrastrukture za globalne digitalne pristupnike, kao što su podmorski kabeli, kao i na pripremne radnje za postavljanje operativnih digitalnih platformi za prometnu i energetsku infrastrukturu diljem EU-a.

Program rada za CEF Digital usvojen je u prosincu 2021. te je za razdoblje do 2023. predviđeno više od milijardu eura.

Pozivi instrumenta CEF Digital uglavnom su otvoreni za subjekte, uključujući zajedničke pothvate, osnovanima u državama članicama i prekomorskim zemljama ili teritorijima.

Zainteresirani mogu saznati više o procesu prijave, evaluaciji i dodjeli nagrada na online info danu koji će se održati 19. siječnja.

Druga generacija CEF Digital nadovezuje se na prethodnu, koja je podržala prekograničnu digitalnu infrastrukturu i usluge, kao i besplatan pristup internetu za lokalne zajednice putem inicijative WiFi4EU od 2014. do 2020.

Dodajmo još kako je CEF Digital dio Instrumenta za povezivanje Europe, kojim se podupiru ulaganja u transeuropske digitalne, prometne i energetske mreže u vrijednosti od 33,7 milijardi eura. Europski parlament usvojio je u srpnju obnovljeni Instrument za povezivanje Europe za moderniziranje prometa, digitalnih mreža, 5G sustava i energetske infrastrukture EU-a.

Europarlamentarci su odredili da se 60 posto sredstava dodijeli projektima koji pridonose postizanju klimatskih ciljeva EU-a. Osim toga, 15 posto sredstava iz energetskog stupa dodijelit će se prekograničnim projektima u području obnovljive energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:59