CEF DIGITAL

EU će osigurati milijardu eura da bi se unaprijedila infrastruktura za digitalnu povezanost

Novac će ići će za poticanje javnih i privatnih ulaganja i trebali bi pridonijeti projektima povezivosti od zajedničkog europskog interesa

Ilustracija

 Bildagentur-online/o Hde/Alamy/Alamy/Profimedia

"Poboljšanje europske povezivosti je ključno ako želimo postići temeljitu europsku digitalnu transformaciju", poručio je Roberto Viola, glavni direktor Opće uprave za povezanost, uoči donošenja prvog programa rada za Instrument za povezivanje Europe – Digitalni sektor (CEF Digital).

U okviru CEF Digital, EU će u sljedeće tri godine osigurati milijardu eura za poboljšanje, sigurnost i inovaciju infrastrukture za digitalnu povezivost.

Taj novac će ići za poticanje javnih i privatnih ulaganja i trebali bi pridonijeti projektima povezivosti od zajedničkog europskog interesa te uvođenju sigurne, zaštićene i održive infrastrukture visokih performansi, uključujući gigabitne i 5G mreže diljem EU-a.

Osim toga, trebali bi pomoći Europi u ostvarivanju cilja da do 2030. sva europska kućanstva imaju pristup gigabitnoj povezivosti, a sva naseljena područja budu pokrivena 5G mrežom.

Tri su glavna područja koja će instrument CEF Digital podupirati.

Već spomenuto uvođenje 5G infrastrukture u Europi, prvenstveno pokrivenost 5G mrežom duž prekograničnih prometnih koridora i pametne zajednice utemeljene na toj tehnologiji.

Zatim uvođenje novih ili znatna nadogradnja postojećih mrežnih okosnica, uključujući federacije oblaka, ultrasigurne kvantne komunikacijske infrastrukture i podmorske vodove, kako bi se poboljšale performanse elektroničkih komunikacijskih mreža u državama članicama i među njima te između Unije i trećih zemalja.

Na kraju, jedan dio investicija predviđen je i za uspostavu infrastrukture za digitalnu povezivost u kontekstu prekograničnih projekata u područjima prometa ili energetike i/ili podupiranje operativnih digitalnih platformi izravno povezanih s prometnom ili energetskom infrastrukturom.

"Ulaganja u prekograničnu povezivost i dalje će imati ključnu ulogu u transformaciji i konkurentnosti Europe. Poboljšanjem mreža i infrastrukture europskim građanima i poduzećima omogućit će se pristup novim radnim mjestima, natjecanje na novim tržištima i poboljšanje načina na koji posluju", izjavila je potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Inače, za digitalni sektor EU je osigurala proračun od dvije milijarde eura do 2027. godine.

Spomenimo još kako je instrument CEF Digital dio Instrumenta za povezivanje Europe, kojim se podupiru ulaganja u transeuropske digitalne, prometne i energetske mreže u vrijednosti od 33,7 milijardi eura. Europski parlament usvojio je obnovljeni Instrument za povezivanje Europe 6. srpnja kako bi modernizirali promet, digitalne mreže, 5G sustave i energetsku infrastrukturu EU-a.

Europarlamentarci su odredili da se 60 posto sredstava dodijeli projektima koji pridonose postizanju klimatskih ciljeva EU-a. Osim toga, 15 posto sredstava iz energetskog stupa dodijelit će se prekograničnim projektima u području obnovljive energije.

Prvi pozivi za CEF Digital bit će objavljeni početkom siječnja 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:19