BUDUĆNOST EUROPE

‘Ne možemo gledati u prošlost jer ono što je u prošlosti ne možemo promijeniti‘

U ovom trenutku važno je objektivno procijeniti koliko prijedloga zaista možemo usvojiti, kaže zastupnica Sunčana Glavak

Sunčana Glavak u raspravi na plenarnoj sjednici

 European Union 2022 - Source: EP/Mathieu Cugnot

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) jedna je od 108 europarlamentaraca zaduženih za Konferenciju o budućnosti Europe. Sudjelovala je u radu plenarne skupštine Konferencije, na čijoj je zadnjoj sjednici održanoj krajem travnja u Strasbourgu usvojeno 49 prijedloga s više od 300 mjera za promjenu. Također sudjelovala je na plenarnoj sjednici Parlamenta u raspravi o daljnjem postupanju nakon Konferencije o budućnosti Europe.

- Ukoliko institucionalnim radom na 325 usvojenih zaključaka uspijemo unijeti promjene i ukoliko ispunimo očekivanja građana, stvaramo preduvjete trajnijeg jačanja povjerenja u institucije i političke procese. Uvjerena sam kako će to biti jedan od važnih doprinosa Konferencije o budućnosti Europe i za budućnost europske demokracije - izjavila je zastupnica Glavak.

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su usvojili Rezoluciju o daljnjem postupanju nakon zaključaka Konferencije o budućnosti Europe. U rezoluciji europarlamentarci izražavaju zadovoljstvo ambicioznim i konstruktivnim prijedlozima Konferencije koji se temelje na preporukama i idejama proizašlima iz europskih i nacionalnih panela građana i građanki, Europskog skupa mladih i višejezične digitalne platforme.

- Svjesni smo da se naša demokracija suočila s mnoštvom izazova proteklih godina, ne samo u Uniji, bilo da se radi o rastućem ekstremizmu, dezinformacijama, manipulativnim informacijama ili o slabljenju vladavine prava. U ovom trenutku važno je objektivno procijeniti koliko prijedloga zaista možemo usvojiti u kojim područjima i koja su u nadležnosti Europske unije – kazala je Sunčana Glavak.

Istaknula je i da se dinamika globalnih odnosa i promjena ubrzala te da odgovor na takve okolnosti zahtijeva usmjerenost na budućnost.

- Ne možemo gledati u prošlost jer ono što je u prošlosti ne možemo promijeniti, ali ove inicijative znak su da nešto u budućnosti moramo mijenjati – ocjenjuje zastupnica.

Na Dan Europe, 9. svibnja troje supredsjedatelja Izvršnog odbora predstavit će završno izvješće Konferencije predsjednicima institucija EU-a na svečanosti zatvaranja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:32