KONFERENCIJA

Budućnost Europe: plenarna skupština zaključila rad, usvojeno 325 prijedloga

Izvršni odbor Konferencije će 9. svibnja, na Dan Europe predstaviti završno izvješće predsjednicima institucija EU-a

Plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe

 European Union 2022 - Source: Ep/Genevieve Engel

Gotovo godinu dana nakon pokretanja procesa Konferencije o budućnosti Europe, plenarna skupština, održana u petak i subotu u Strasbourgu, zaključila je svoj rad.

Usuglašeni su stavovi o konačnom nizu prijedloga devet radnih skupina. Skupština je tako usvojila 325 prijedloga za postizanje 49 ciljeva identificiranih u 9 tema, na temelju 178 preporuka iz panela europskih građana, doprinosa nacionalnih panela i događaja te 43.734 doprinosa o 16.274 ideja evidentiranih na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Delegacija Europskog parlamenta u petak je odlučila podržati nacrt prijedloga plenarne skupštine. Eurozastupnici su istaknuli važnu ulogu Parlamenta u ovom procesu.

Govornici iz pet političkih skupina koje predstavljaju većinu u Europskom parlamentu (EPP, S&D, Renew, Zeleni/ EFA i Ljevica) složili su se da su nacrti prijedloga veliko političko postignuće. Također su ukazali na konkretna postignuća Parlamenta u osiguravanju učinkovitog i demokratskog procesa - na primjer kroz uspostavu radnih skupina, koje su dostavile nacrte prijedloga. Zastupnici Europskog parlamenta iz grupacija Identitet i demokracija (ID) i Europski konzervativci i reformisti (ECR) ustvrdili su da prijedlozi ne odražavaju javno mnijenje u EU i kazali kako ih njihovi klubovi neće podržati.

Sjednica je u petak započela iznošenjem prijedloga predsjedavajućih radnih skupina i glasnogovornika panela građana, na kojem su se gotovo svi govornici složili da prijedlozi obuhvaćaju važne reforme temeljene na preporukama građana.

Nakon izlaganja, predstavnici četiriju institucionalnih sastavnica Konferencije (Parlament, Vijeće, Komisija i nacionalni parlamenti) konsenzusom su odobrili prijedloge. U ime delegacije Parlamenta, supredsjedatelj Konferencije Guy Verhofstadt potvrdio je da će zastupnici na plenarnoj sjednici Parlamenta od 2. do 5. svibnja zatražiti pokretanje postupka revizije ugovora o EU-u. Time bi se EU-u dodijelile ovlasti za djelovanje na novim predloženim politikama.

Komentirajući kako ga je ova Konferencija potaknula da shvati važnost participativnih mehanizama komplementarnih predstavničkoj demokraciji, Verhofstadt je izjavio da se zastupnici u Europskom parlamentu moraju snažno boriti kako bi osigurali da prijedlozi Konferencije budu pretvoreni u reforme koje su potrebne EU.

U subotu prijepodne građani su komentirali konačne prijedloge i proces koji je do njih doveo, snažno odobravajući oba. Istaknuli su kako sada očekuju od institucija EU-a i država članica da to nastave i naglasili koliko je važno ne iznevjeriti građane nakon ovog povijesnog trenutka. Također su komentirali kako su njihove ideje evoluirale kroz rasprave na Konferenciji i utjecaj koji je na njih imala invazija Rusije na Ukrajinu. Naglasili su i kako su shvatili važnost zalaganja za svoje ideje dok su pripremali prijedloge.

Izvršni odbor Konferencije će 9. svibnja, na Dan Europe predstaviti završno izvješće predsjednicima institucija EU-a na svečanosti u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:26