LADISLAV ILČIČ

‘Iako je situacija značajno bolja, žene još uvijek nisu u ravnopravnom položaju s muškarcima‘

Mnoge žene izrazito kvalitetno obavljaju svoj posao i današnji poslovni svijet nezamisliv je bez žena, kaže zastupnik

Ladislav Ilčić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Povodom Međunarodnog dana žena uputili smo nekoliko pitanja hrvatskim europarlamentarcima.

Pitali smo ih kakvom ocjenjuju ravnopravnost spolova danas, kao i kakva je po njihovom mišljenju provedba Strategija EU-a o ravnopravnosti.

Jedna od preporuka s panela građana u Dublinu, održanog u okviru Konferencije o budućnosti Europe koji je razmatrao pitanja jačanja gospodarstva i socijalne pravde, je da se ta strategija snažno odredi kao prioritet i potakne kao hitno pitanje kojim se učinkovito bave države članice.

Također zanimalo nas je na koji način kao zastupnici mogu pomoći i što čine u ostvarenju veće ravnopravnosti žena u raznim područjima života i djelovanja.

Evo što je na ta pitanja odgovorio hrvatski europarlamentarac Ladislav Ilčić iz grupacije Europski konzervativci i reformisti (Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku).

- Iako je situacija značajno bolja nego prije, žene još uvijek nisu u ravnopravnom položaju s muškarcima. Velik broj žena teško usklađuje svoj profesionalni i obiteljski život, značajno teže od muškaraca. Mnoge žene izrazito kvalitetno obavljaju svoj posao i današnji poslovni svijet nezamisliv je bez žena. Istovremeno, jasno je da bi bez majčinstva svijet odmah propao. Obje te uloge žena su izrazito važne i zato se kontinuirano zalažem za niz mjera koje bi uskladile i učinile fleksibilnim taj odnos između poslovnog i obiteljskog života.

Europska politika ravnopravnosti spolova je nažalost jako ideološki opterećena. Više se niti ne govori o ravnopravnosti spolova već o rodnoj jednakosti. Žene tim ideolozima služe isključivo za promociju rodne ideologije, LGBT prava i pobačaja. Ženski identitet u njegovoj punini negiraju upravo pripadnici LGBT pokreta koji smatraju da svatko tko se tako izjasni može biti žena i može konzumirati sva prava koja pripadaju ženama. Tu zlouporabu vidimo najjasnije u ženskom sportu gdje transrodne osobe na nepošten način ostvaruju uspjehe i osvajaju medalje. To je samo jedan primjer, ali primjer koji pokazuje da im je ta ideologija važnija od položaja žena. Vjerujem da sve više žena uviđa da je korištenje žena u svrhu promocije rodne ideologije loše prvenstveno za žene.

Te bi ideologije trebalo odbaciti jer bismo se svi, bez obzira na svjetonazor, morali boriti za bolji položaj žena jer svijet doslovno o njima ovisi – naveo je zastupnik Ilčić u svom viđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:19