JEDNOSTRANA ODLUKA

Facebook zabranio istraživačima korištenje podataka korisnika koji su na to pristali: ‘Šokantno‘

Kalifornijska tvrtka tvrdi da alat Ad Observer za pristup podacima krši privatnost korisnika te je odlučila ugasiti račune istraživača
Ilustracija
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Najveća svjetska društvena mreža Facebook i neprofitna organizacija Cybersecurity for Observatory sukobile su se oko prikupljanja korisničkih podataka.

Naime, organizacije sa sjedištem na sveučilištu u New Yorku koristi dobrovoljno ustupljene podatke korisnika Facebooka za svoja istraživanja.

Međutim, kalifornijska tvrtka tvrdi da alat Ad Observer kojeg organizacija koristi za pristup podacima krši privatnost korisnika te je odlučila ugasiti račune istraživača.

"Facebook je suspendirao moj račun i račune nekoliko ljudi povezanih s Cybersecurity for Democracy. Time nam je ukinut pristup Facebooks Ad Library i CrowdTangleu," tweetala je istraživačica Laura Edelson, "Napori koje naš tim radi na tome da su podaci o dezinformacijama na Facebooku transparentni je od vitalnog značaja za zdrav internet i demokraciju".

Cybersecurity for Democracy je organizacija koja istražuje učinak društvenih mreža na demokraciju i koristi različite metode za procjenu ranjivosti internetskih platformi koje se koriste za dezinformacije. Ad Observer je proširenje koje je moguće instalirati za Chrome i Firefox i omogućuje istraživačima prikupljanje podataka koji bi im u konačnici trebali odgovoriti na pitanja poput toga tko plaća online ciljane oglase te po kojim kriterijima se prikazaju određeni politički oglasi.

S druge strane, Facebook tvrdi da su istraživači tijekom prikupljanja podataka kršili uvjete platforme. Facebook tvrdi da je alat također prikupljao podatke o korisnicima Facebooka iako ga nisu instalirali niti su pristali na prikupljanje.

Odvjetnik istraživača, Alex Abdo, rekao je za Platformer da je zatečen Facebookovom odlukom.

"Potpuno je šokantno da je Facebookov odgovor na istraživanje, koje je javnosti trenutno zaista potrebno, da ga zatvori", rekao je Abdo, “Privatnost u istraživanju i društvenim medijima doista je teško pitanje. No odgovor ne može biti jednostrana odluka. Ne postoji neovisni istraživački projekt koji poštuje privatnost korisnika više od Ad Observera.”

Facebook je uklonio mnoge načine pristupa podacima nakon skandala s Cambridge Analyticom.

Nakon skandala u kojem su prikupljeni podaci 87 milijuna korisnika, europarlamentarci su donijeli rezoluciju kojom su zatražili potpunu reviziju Facebooka i nove mjere protiv miješanja u izbore.

Zastupnici su predložili, između ostalog, olakšavanje prepoznavanja plaćenih online političkih oglasa i organizacije koja stoji iza njih, zabranu profiliranja u izborne svrhe, ubrzanje procesa uklanjanja lažnih računa i suradnju s neovisnim provjeravačima činjenica i akademskim krugovima u borbi protiv dezinformiranja.

"Ova rezolucija određuje potrebne mjere, uključujući neovisnu reviziju Facebooka, ažuriranje naših pravila tržišnog natjecanja i dodatne mjere za zaštitu izbora. Moraju se poduzeti mjere ne samo za vraćanje povjerenja u internetske platforme, već i za zaštitu privatnosti građana i vraćanje povjerenja u naše demokratske sustave", izjavio je tadašnji predsjednik odbora za građanske slobode Claude Moraes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:58